Dwanggedachten herkennen

2 herkennen

  1. Dwanggedrag is iets wat een mens zichzelf aanleert. Het begint met een paar keer in de week en in korte tijd is het elke dag en paar keer per dag. Bij personen met een PTSS komt vaker dwanggedrag of dwanggedachten voor. Dit gedrag is voor de persoon een manier om te overleven, door alles op een dwangmatige manier te doen. De dwanggedachten komen vaak te pas en te onpas opzetten en is vaak lastig controle over te krijgen. Dit is ook bij het gedrag alles doe in bepaalde volgorde of op vaste plekken leggen op een vaste manier.
  2. De persoon wilt naar de ernstige gebeurtenis weer een normaal leven net als ervoor.Door heet volgen van traumatherapie is dit vaak in veel gevallen mogelijk. Andere personen zijn zo ‘verslagen’ dat ze de omgeving willen beheersen, dit geeft een veilig gevoel, dit word ook wel een obsessieve-compulsieve stoornis genoemd.
  3. De trauma’s nemen de overhand in het hoofd en er valt niet te zeggen wanneer er een bui aankomt. Dit maakt het erg lastig om de huilbuien tegen te houden. Soms kan een persoon een bui voelen aankomen, maar omdat het zo snel gaat is het vaak al te laat. De emotie is van het een op het andere moment zeer hevig, dit is ook bij angst, paniek of stress. De persoon moet leren met de buien overweg te kunnen en deze zo goed mogelijk onder controle te krijgen.
  4. Voor personen met een PTSS is het lastig de toekomst te zien en deze in te plannen. Hierdoor kan het vaak overkomen als uitzichtloos of het lost toch niet op. Dit brengt veel gedachten en emoties met zich mee. Waardoor de persoon meer last heeft van stemmingswisselingen en van het ene op het andere moment in tranen kan uitbarsten.
  5. Door de nare situaties die een persoon met PTSS heeft meegemaakt is er een vergrote kans op een angststoornis of chronische angst. Hoe langer iemand met de signalen van angst blijft rondlopen hoe groter de kans op een angststoornis.
  6. Door de angststoornis word het leven van de persoon anders en word het dagelijks omgaan met angst en stress.

Het gedrag van een persoon zou kunnen zijn:

  • Een persoon met smetvrees, die steeds zijn handen moet wassen om dat de huid vies is of die 2x daags het huis schoonmaakt.
  • Obsessief controleren of alles in orde is, zoals bijvoorbeeld het controle of de persoon de sleutel van de voordeur bij heeft zowel in huis als voor de deur als buiten of het blijvend controleren of de portemonnee in de tas zit. Of regelmatig een rondje door het huis om te kijken of alles is afgesloten.
  • Obsessie met symmetrie. De persoon geordend de spullen op een symmetrische manier en gaat bij alles tellen.
  • Obsessie met opruimen. De persoon kan niks weggooien omdat het bang is dat er dan iets naars gebeurt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.