Diploma gehaald

Diploma gehaald

Stap 1 Betaal alle aflossingstermijnen op tijd. De lening die u bij Duo bent aangegaan heeft u 15 jaar de tijd voor om hem af te betalen. Van Duo krijgt u een brief met u afbetaal bedrag per maand. Hoe eerder u begint met het afbetalen van uw lening hoe minder u betaald en hoe eerder u schuldenvrij bent. Wanneer u nog geen werk heeft gevonden en u zit krap bij kas dan bent u niet verplicht de eerste 2 jaar af te betalen. Dit heeft wel als nadeel dat u langer afbetaald en daardoor uw totale schuld hoger word door de rente die op het bedrag komt. De deurwaarder wordt ingeschakeld voor niet betaalde termijnen. Dit brengt extra kosten mee. Begin vast met terugbetalen zodra u de hoge van de schuld weet. Op dit moment heeft u nog geen afbetalingsregeling, hierdoor betaald u uiteindelijk minder rente over het gehele bedrag. Begin met het bijhouden van een schuldenplan en een schulden map.

  • Hoeveel moet ik afbetalen? Hoeveel u per maand moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van uw schuld en de renteverwachting. De maximale termijn voor het aflossen van uw studieschuld is 35 jaar. Het maximale af te lossen bedrag is 4% van het deel van uw inkomen dat boven het niveau zit van het wettelijk minimum loon.

Stap 2 Om te voorkomen dat u nog steeds collegegeld betaald terwijl u niet meer op school zit, schrijf u direct uit op de laatste schooldag. Uitschrijven kan via de mentor en/of studentenbalie. Gaat u naar een andere school in het voortgezet onderwijs, gebruik dan het formulier Wijzigingen Scholier. De tegemoetkoming loopt gewoon door.

Stap 3 Stop zetten studiefinaciering. Wanneer u heeft besloten te gaan werken, zeg uw studiefinanciering en reisproduct direct op, omdat u naar het behalen van uw diploma geen recht meer heeft op de studiefinanciering. Te veel ontvangen studiefinanciering met bijkomende rente moet u terug betalen aan DUO. Zet uw OV kaart stop via de ophaalautomaat. Doe dit uiterlijk de vijfde werkdag nadat uw studiefinanciering is stopgezet. Heeft u recht op het studentenreisproduct? Vergeet dan niet om een persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen en een koppelverzoek in te dienen. Koppelverzoek kan via http://bit.ly/28KMUUR ingediend worden

Stap 4 Vergeet de uitschrijving op www.studielink.nl niet voor het HBO en Universitair onderwijs. Indien u vóór 1 september uw inschrijvingsverzoek via Studielink intrekt hoeft u geen collegegeld te betalen. In de maanden september tot en met mei een verzoek tot uitschrijving indient, heeft u recht op uitschrijving en restitutie van het eventueel teveel betaalde collegegeld.

Stap 5 Studentenrekening omzetten. Nu u geen student meer bent, kunt u de studentenrekening omzetten naar een gewone betaal- en/of spaarrekening. Met u huidige rekening kreeg u korting en was de rekening vaak gratis, nu is dit niet meer geldig. De wijziging moet u zelf doorgeven aan de bank.

Stap 6 De schoolboeken. Nu de examen zijn geweest en het studeren achter de rug is, kunnen de schoolboeken worden verkocht. De boeken bewaren is zonde van de kast ruimte de informatie in de boeken veranderd erg snel. Via de school of via een verkoopsite kunt u de boeken aanbieden.

Stap 7 18 jaar geworden? Ben u 18 jaar geworden dan ben je niet langer mee gratis verzekerd. Vergeet niet om op tijd een zorgverzekering te regelen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.