Dierenoverlast

Wat is het?

Dierenoverlast is vaak lastig aan te pakken, doordat de eigenaar meestal zal ontkennen iets minder goed te doen en omdat honden nu eenmaal blaffen. Het blaffen kunt u niet stoppen dit hoort nu eenmaal bij een hond. Achter het blaffen zitten wel meerdere oorzaken, zo kan het zijn dat een hond te lang alleen is of dat het mishandeld word.]

Sjakie is een kleine hond, die weinig buiten komt en als hij buiten is binnen 5 minuten weer naar binnen moet. De eigenaar van Sjakie heeft de gewoonte om 10 minuten lang het hondje te roepen bij de naam en dit word steeds harder en bozer. De eigenaar heeft geen tijd om de hond uit laten en heeft geen geduld hiervoor.

De eigenaar van de hond moet de tijd nemen om de hond uit te laten en de hond de tijd geven even rustig te lopen. De eigenaar zou er goed aan doen een cursus te volgen om de hond te leren luisteren naar zijn naam.

Honden zijn niet van nature zo, maar worden zo. Een hond kunt u vergelijken met een kind, wanneer een kind zich verveeld gaat het iets doen wat niet mag, het heeft aandacht nodig. Een hond die zich verveeld gaat dingen stuk bijten en zijn te lang alleen.

Wat u nodig heeft:

 • signalen
 • overzicht
 • medeburen
 • bewijs

Zo begint u:

 1. Wat is de oorzaak van de overlast? Vaak alleen? Harde muziek? Probeer achter de oorzaak te komen.
 2. Hoe laat? Hoe vaak? Hoe lang? Maak een overzicht van de overlast.
 3. Hoe laat de eigenaar de hond uit? Een gezonde hond gaat minimaal 3x per dag naar buiten. Loopt de hond aan een lijn die los is of is de lijn gespannen? Hoe spreekt de eigenaar tegen de hond? Deze signalen kunnen wijzen op een probleem en hoe de eigenaar met zijn hond omgaat.
 4. Opname/bewijs, verzamel zoveel mogelijk bewijs door het op te nemen, door foto’s of video. Gehoord door meerdere buren? Zoek zoveel mogelijk medestanders om samen de overlast aan te pakken.
 5. Schreeuwen van de eigenaar kunt u melden bij de gemeente, wijkagent
 6. Bespreekbaar maken dierenoverlast. Meld de overlast bij woningbouw, buurtbemiddeling, sociaal wijkteam, vraag hier om hulp om samen de overlast aan te pakken. Ga niet op eigen houtje naar de persoon, maar neem altijd iemand mee.
 7. Bel de dierenambulance bij vermoedens van dierenmishandeling.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft een goed beeld wat u kunt doen aan de dierenoverlast en hoe u kunt handelen.

Tips:

 • Laat u niet te veel mee slepen in de overlast, zorg voor rust en denk aan uw gezondheid.

Waarschuwingen:

Let op dat u niet alleen naar de persoon toe gaat. Door alleen te gaan en de persoon aan te spreken op het gedrag dat de hond te veel overlast veroorzaakt, spreek u de eigenaar aan op zijn gedrag. Dit word meestal niet goed ontvangen en kan voor grotere problemen zorgen.