diagnose

Wat is het?

Een diagnose word vaak vastgesteld door een psychiater, deze let op signalen en neemt vragenlijsten af om een diagnose vast te stellen. Alleen de hoofdbehandelaar kan medicatie voorschrijven en/of wijzigen en kan alleen een diagnose vaststellen.

De arts stelt aan de hand van een onderzoek, vragenlijsten en de signalen een diagnose vast. De arts let hierbij op de signalen van een diagnose, de signalen die u aangeeft zijn hiervoor belangrijk, zorg dat u duidelijk de ergste signalen begrijpelijk kunt overbrengen. Bijvoorbeeld hoofdpijn kan bijna bij elke diagnose voorkomen.  En op wat de arts waarneemt, door een lichamelijk onderzoek, of bloedonderzoek of door beeldvormend onderzoek zoals het maken van scan of foto.

De arts kijkt naar uw medische gegevens uit uw verleden. Welke klachten en diagnose heeft u al eerder gekregen? Is er een verband tussen de eerder klachten en deze klachten? De arts kijkt  naar uw levensstijl van nu. Heeft u gevaarlijk werk of werk onder hoge werkdruk? Bent u pas op vakantie geweest naar het buitenland waar een virus heerst? De arts kijkt naar uw reactie op de behandeling, heeft u voldoende ondersteuning, hoe reageert u op de medicatie, of deze aan slaat of dat er wijzigen nodig zijn.

Zo begint u

Stap 1 Ik ben ziek. Ik heb een stempel. Ik ben anders. De diagnose veranderd niks aan uw dagelijkse leven, het is een bevestiging met een naam van signalen die u ervaart. Het veranderd u als persoon niet. Blijf de positieve kant van de diagnose zien, wat kunt u wel? Wat is er speciaal aan de diagnose, wat ander een stuk minder hebben?

Stap 2 eerste dagen of soms weken voelt u vaak minder goed en loopt u veel te piekeren over de diagnose. De meeste vragen zijn dat hoe nu verder? Wat als … gebeurt en dan? Klopt de diagnose wel, is net niet … ? Door het vele piekeren, is het in de eerste dagelijks mogelijk dat u minder goed slaapt en meer stress en onrust voelt  en dat u hierdoor ander problematiek krijgt. Door uw gevoelens achter u diagnose op te schrijven is het makkelijker de diagnose te accepteren en word het makkelijker met uw diagnose te leven.

Stap 3 Het gedrag veranderd niet naar het stellen van een diagnose. De signalen zijn misschien nu meer zichtbaar dan anders omdat u de diagnose heeft gekregen, maar het gedrag is er al die tijd al geweest. Door de diagnose let u meer op de signalen er achter, waardoor het lijkt of u ook alle signalen heeft of dat deze vaker aanwezig zijn.

 • Door een diagnose kan het zijn dat u medicatie krijgt, hierdoor heeft u bijwerkingen die vaak uiten in stemmingswisselingen, hoofdpijn, misselijk, buikpijn.  Door de bijwerkingen moet de persoon wennen aan medicatie, meestal duurt het een aantal weken voor de medicatie gaat werken. Als de medicatie stopt heeft de persoon opnieuw last van bijwerkingen, door dat veel medicatie verslavend is.

Stap 4 Gebeurtenis Het vaststellen van een diagnose kan een opluchting zijn dat u een naam heeft bij signalen, maar tegelijkertijd geeft het ook weer veel nieuwe en andere vragen. Hoe gaat het nu verder, wat gaat er nu geburen, moet ik in behandeling, zo ja voor hoe lang en welke behandeling zou werken? Zorg voor zoveel mogelijk informatie van uw arts. Ga niet te veel zoeken op internet, hier vind u heel veel verschillende informatie en u gaat u van alles bedenken wat mogelijk zo kunnen gaan gebeuren.

Stap 5 Houd een signalen dagboek bij met al uw gedachten en emoties die u anders vind dan anders. Wat houd de problematiek in? Van welke signalen heeft u last? Aan welke diagnose denkt u? Waarom deze diagnose en geen andere, tenslotte zijn er veel diagnoses met dezelfde signalen? Om uw verhaal te kunnen vertellen is inzicht in uw eigen problematiek heel belangrijk, anders kunt u het niet uitleggen en aanpakken. Door te weten waar de hoofdproblemen zitten en wat de bijbehorende signalen zijn, kunt u een duidelijk verhaal maken en een juiste hulpvraag stellen.

 • De behandelaar komt 1x per week 1 uur, over dit moment word een rapportage geschreven, de behandelaar is niet op de hoogte van de rest van de week. De overzichten/dagboek die u bijhoud zijn van de overige 6 dagen per week, wat meer inzicht geeft in de problematiek dan de rapportage. In een behandeling krijgt u altijd de vraag hoe ging de afgelopen week, door de problematiek, is de kans groot dat u de gehele week en de signalen en de hoeveelheid, niet meer weet, waardoor er sommige problematiek niet gezien word. Door het algemeen schema over te nemen en dagelijks in te vullen, heeft u een duidelijk overzicht van uw problematiek.
 • Maak voor u zelf een kort en duidelijk verhaal, door gebruik te maken van triggerschema. Deze geven u een antwoord op hoeveel last u heeft van de problematiek en hoe dit voor u voelt en wanneer en hoe laat dit was en wat de thicker waren. Door de thickers te weten kunt u deze voorkomen, door dat u de momenten herkend.

Stap 6 Wat zou u willen bereiken met een behandeling? Wat zou u graag anders of verbeterd zien? Wat zou hiervoor nodig moeten zijn? De hulp die u gaat zoeken waar moet deze volgens u aan voldoen? Heeft u aan 1 gesprek per week genoeg, of zou u graag meerdere gesprekken willen? Maak voor uzelf een overzicht met belangrijke punten, wat uw verwachtingen zijn als uw een behandeling heeft ondergaan. Stel hierbij kleine verbeterdoelen.

Stap 7 Haal een verwijsbrief bij uw huisarts en laat uw huisarts uw aantekeningen zien. Zo heeft uw huisarts een beter overzicht om u beter door te verwijzen naar de juiste arts. Maak een afspraak op de poli en een afspraak met de desbetreffende arts. Naar een aantal gesprekken, kan de arts uw diagnose vaststellen, meestal gaat vanaf de verwijsbrief tot aan de diagnose 6 maanden overheen.

 • De stress die u heeft kan een hulpverlener opvatten als huis, tuin en keuken stress of als een burn-out. Wanneer u een PTSS heeft kan het zijn dat het over de stress zit van een burn-out. Wanneer er word uitgegaan van hoge huis-tuin en keuken stress is de persoon niet geholpen en zal deze dagelijks tegen een stress level oplopen. Aan de hand van diagnose en signalen, prikkelt/ alert u de hulpverlener, verduidelijk dit met praktijk voorbeeld. Eigen woorden worden vaak niet goed opgevat of de ernst komt niet goed over.
 • Als u aangeeft dat u herbelevingen, waanideeën heeft dan reageren hulpverleners hier direct op, door medicatie voor schrijven en uw meer psychisch te vinden, maar is het wel een echte herbeleving? Zijn het af en toe gedachten die vaak terug komen of beleeft u het geheel opnieuw? Als u het zo aangeeft word ervan uitgegaan dat het zo is en komt dit zo in uw rapportages, waar u later last van kan hebben. Beter kunt u deze beleving meer uitleggen en de woorden zoveel mogelijk vermijden, maak hiervoor gebruik van het herbelevingsschema en doe de herbeleving zelftest.
 • Van de medicatie krijgt u bepaalde signalen, deze kunnen verward worden met de signalen van de diagnose. De medicatie verergeren de signalen en lijkt het dat u hier het meest last van heeft. Maar als u stopt met de medicatie stoppen deze signalen weer. Houd goed bij wat de medicatie met u doet.
 • Schrijf in uw dagboek op van wie u welke diagnose heeft gekregen, met de datum, naam arts en het ziekenhuis met poli. Houd dagelijks bij welke signalen veranderen en wat bijwerkingen zijn, hoe u zich bent gaan voel na het starten van de behandeling.

Stap 8 De diagnose vertellen aan vrienden, familie, werk.  Wanneer u eenmaal een diagnose krijgt, zijn er een aantal mensen die u op de hoogte brengt, maar hoe begint u met de uitleg van uw diagnose? Wat wilt u wel vertellen en wat niet? Aan wie wilt u dat vertellen en wie niet? Wat maakt het verschil tussen de 2 personen? Maak voor uzelf een overzicht van de belangrijke punten van de diagnose die u wilt vertellen aan een andere persoon. Let hierbij op de woorden die u kiest en hoe u de uitleg gaat geven.  Wees voorbereid op de reactie van de persoon als u uw verhaal wilt doen.

 • Wanneer u de letters PTSS uitlegt, Post Traumatisch Stress Syndroom, dan zijn er 3 signalen, die eruit springen het trauma, psychisch en stress, hierop reageren mensen direct, ook al weten ze verder niet wat het inhoud. Bij trauma is de volgende vraag wat is er gebeurt, waardoor u bent verplicht een deel van uw trauma opnieuw te beleven en te vertellen. Bij stress word gedacht aan de normale stress die iedereen wel eens heeft. Bij psychisch is het vaak afstand bewaren.
 • Het is er lastig om uw diagnose uit te leggen, zonder vooroordelen of oordelen te krijgen van de personen tegen wie u het verteld. Regelmatig zal u het gevoel hebben dat u niet gehoord word of dat het niet word begrepen, hierdoor veranderd uw verhaal in andere woorden, op een andere manier uitleggen is misschien duidelijker. Hierdoor kan het voorkomen dat u diverse versies heeft van uw verhaal, gebeurtenis of uw diagnose of dat u niet meer weet hoe u het nog moet uitleggen.

Stap 9 het omgaan met de gestelde diagnose. Is dit voor u een bevestiging of is de diagnose een verrassing? Nu u de diagnose weet hoe voelt u zich daar onder? Wat zijn de gevolgen op lange termijn, kan het uw dagelijkse leven beïnvloeden en zorgen voor achteruit gang? Hoe staat de diagnose van uw bekend? Wat word erover gezegd? Alle diagnose hebben vooroordelen en dit zijn de signalen die de meeste mensen onthouden.  Als u  de diagnose zegt tegen iemand ander hoe vat die persoon dit op en wat zijn de gevolgen hiervan?

 • Door te weten wat de nadelen zijn van uw diagnose, kunt u plan maken om dit zoveel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door afleiding te gaan zoeken bij stress of angst. Door de ontspanning te zoeken in yoga oefeningen om slaapproblematiek te voorkomen. Maak een dagplanning met activiteiten die u in het dagelijkse ritme houden, hoe meer balans, hoe beter u zich voelt.
 • Hoe zou u willen dat er met u word omgegaan als u de diagnose heeft gekregen? Bij elke diagnose zijn vooroordelen  en oor delingen, een persoon die adhd is druk. De diagnose word niet zo begrepen als u het voelt. Hoe gaat u om met de oordelen? Ben u aantal dingen wat u doet als u iemand u veroordeelt op uw diagnose.

Stap 10 Het starten van een behandeling.  Maak overzichten van het begin, bij het starten van aanvraag hulp, om te kunnen vergelijking en verbetering te kunnen zien wat uw problematiek momenten zijn. Print elke week het overzicht uit en bewaar deze bij elkaar in een map of hulpverleners schrift. Zo heeft u een beter overzicht van uw problematiek en u behandelaar heeft een duidelijk overzicht van alle signalen die u de aflopen week heeft gemerkt

 • Door u dagelijks een cijfer te geven, leert uw signalen kennen, door er bij te noteren wanneer en wat het was en hoe u dit heeft opgelost, word u bewust van de signalen. Hierdoor komt u vaak signalen of gewoonte tegen die iets te maken hebben met uw problematiek, die u anders niet zou zien, of anders zou zien. Door bewust hierop te letten, weet u wat, de oplossing van uw thicker en kunt beter omgaan met uw problematiek. Het bijhouden kunt u doen in het algemeen schema of het signalen schema of trigger schema.

Waarschuwing:

Door een diagnose is het mogelijk om een behandeling te starten voor problematiek, zonder een diagnose is dit niet mogelijk. Bij de meeste diagnose is het weer lastig om er van af te komen en is een behandeling meer gericht op het omgaan met de signalen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.