diagnose

1 Wat is het?

Een diagnose word vaak vastgesteld door een psychiater, deze let op signalen en neemt vragenlijsten af om een diagnose vast te stellen. Alleen de hoofdbehandelaar kan medicatie voorschrijven en/of wijzigen en kan alleen een diagnose vaststellen.

Het vaststellen van een diagnose kan een opluchting zijn dat u een naam heeft bij signalen, maar tegelijkertijd geeft het ook weer veel nieuwe en andere vragen. Hoe gaat het nu verder, wat gaat er nu geburen, moet ik in behandeling, zo ja voor hoe lang en welke behandeling zou werken? Zorg voor zoveel mogelijk informatie van uw arts. Ga niet te veel zoeken op internet, hier vind u heel veel verschillende informatie en u gaat u van alles bedenken wat mogelijk zo kunnen gaan gebeuren.

De arts stelt aan de hand van een onderzoek, vragenlijsten en de signalen een diagnose vast. De arts let hierbij op de signalen van een diagnose, de signalen die u aangeeft zijn hiervoor belangrijk, zorg dat u duidelijk de ergste signalen begrijpelijk kunt overbrengen. Bijvoorbeeld hoofdpijn kan bijna bij elke diagnose voorkomen.  En op wat de arts waarneemt, door een lichamelijk onderzoek, of bloedonderzoek of door beeldvormend onderzoek zoals het maken van scan of foto.

De arts kijkt naar uw medische gegevens uit uw verleden. Welke klachten en diagnose heeft u al eerder gekregen? Is er een verband tussen de eerder klachten en deze klachten? De arts kijkt  naar uw levensstijl van nu. Heeft u gevaarlijk werk of werk onder hoge werkdruk? Bent u pas op vakantie geweest naar het buitenland waar een virus heerst? De arts kijkt naar uw reactie op de behandeling, heeft u voldoende ondersteuning, hoe reageert u op de medicatie, of deze aan slaat of dat er wijzigen nodig zijn.

Wanneer een diagnose net is gesteld is het lastig om te accepteren dat u het heeft. Hier gaat enige tijd overheen voordat u hier makkelijker mee kunt omgaan of over praten. Voor sommige geeft een diagnose een bevestiging van het gene dat ze al jaren vermoeden. Hierdoor geeft het stellen van een diagnose meer rust en kan er begonnen worden met een herstel. Een diagnose geeft een richtlijn welke behandeling u nodig heeft. Een diagnose veranderd een persoon niet, maar door het vaststellen van een diagnose kunnen naasten of vrienden wel anders gaan doen en anders gaan zien.