Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 4 Advies

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Een diagnose word vaak vastgesteld door een psychiater, deze let op signalen en neemt vragenlijsten af om een diagnose vast te stellen. Alleen de hoofdbehandelaar kan medicatie voorschrijven en/of wijzigen en kan alleen een diagnose vaststellen.

De arts stelt aan de hand van een onderzoek, vragenlijsten en de signalen een diagnose vast. De arts let hierbij op de signalen van een diagnose, de signalen die u aangeeft zijn hiervoor belangrijk, zorg dat u duidelijk de ergste signalen begrijpelijk kunt overbrengen. Bijvoorbeeld hoofdpijn kan bijna bij elke diagnose voorkomen.  En op wat de arts waarneemt, door een lichamelijk onderzoek, of bloedonderzoek of door beeldvormend onderzoek zoals het maken van scan of foto.

De arts kijkt naar uw medische gegevens uit uw verleden. Welke klachten en diagnose heeft u al eerder gekregen? Is er een verband tussen de eerder klachten en deze klachten? De arts kijkt  naar uw levensstijl van nu. Heeft u gevaarlijk werk of werk onder hoge werkdruk? Bent u pas op vakantie geweest naar het buitenland waar een virus heerst? De arts kijkt naar uw reactie op de behandeling, heeft u voldoende ondersteuning, hoe reageert u op de medicatie, of deze aan slaat of dat er wijzigen nodig zijn.

Gedachten Ik ben ziek. Ik heb een stempel. Ik ben anders. De diagnose veranderd niks aan uw dagelijkse leven, het is een bevestiging met een naam van signalen die u ervaart. Het veranderd u als persoon niet. Blijf de positieve kant van de diagnose zien, wat kunt u wel? Wat is er speciaal aan de diagnose, wat ander een stuk minder hebben?

Gevoel De eerste dagen of soms weken voelt u vaak minder goed en loopt u veel te piekeren over de diagnose. De meeste vragen zijn dat hoe nu verder? Wat als … gebeurt en dan? Klopt de diagnose wel, is net niet … ? Door het vele piekeren, is het in de eerste dagelijks mogelijk dat u minder goed slaapt en meer stress en onrust voelt  en dat u hierdoor ander problematiek krijgt. Door uw gevoelens achter u diagnose op te schrijven is het makkelijker de diagnose te accepteren en word het makkelijker met uw diagnose te leven.

Gedrag Het gedrag veranderd niet naar het stellen van een diagnose. De signalen zijn misschien nu meer zichtbaar dan anders omdat u de diagnose heeft gekregen, maar het gedrag is er al die tijd al geweest. Door de diagnose let u meer op de signalen er achter, waardoor het lijkt of u ook alle signalen heeft of dat deze vaker aanwezig zijn.

Door een diagnose kan het zijn dat u medicatie krijgt, hierdoor heeft u bijwerkingen die vaak uiten in stemmingswisselingen, hoofdpijn, misselijk, buikpijn.  Door de bijwerkingen moet de persoon wennen aan medicatie, meestal duurt het een aantal weken voor de medicatie gaat werken. Als de medicatie stopt heeft de persoon opnieuw last van bijwerkingen, door dat veel medicatie verslavend is.

Gebeurtenis Het vaststellen van een diagnose kan een opluchting zijn dat u een naam heeft bij signalen, maar tegelijkertijd geeft het ook weer veel nieuwe en andere vragen. Hoe gaat het nu verder, wat gaat er nu geburen, moet ik in behandeling, zo ja voor hoe lang en welke behandeling zou werken? Zorg voor zoveel mogelijk informatie van uw arts. Ga niet te veel zoeken op internet, hier vind u heel veel verschillende informatie en u gaat u van alles bedenken wat mogelijk zo kunnen gaan gebeuren.

Gevolg Door een diagnose is het mogelijk om een behandeling te starten voor problematiek, zonder een diagnose is dit niet mogelijk. Bij de meeste diagnose is het weer lastig om er van af te komen en is een behandeling meer gericht op het omgaan met de signalen.

Lees verder

Waarom stoppen met antidepressiva zo moeilijk is? Waarom stoppen met antidepressiva zo moeilijk is? Anti depressiva is een middel dat vaak word gegeven bij een depressie. Het middel zorgt ervoor da...
Herbeleving zelftest 1 schema 2 test Stap 3 Plan maken Een herbeleving komt vaak voor bij personen met PTSS, het is een filmpje en of foto die in de dachten worden a...
Zelftest van vermijden Vermijden zelftest Aan de hand van 15 vragen, kunt u er achter komen of u vermijd gedrag heeft. De vermijden zelftest geeft u inzicht, in uw gedachte...
PTSS vs Hoogsensitiviteit PTSS vs Hoogsensitiviteit Een PTSS heeft door het trauma last van hooggevoeligheid, het trauma zorgt voor extra prikkels op een dag, daarnaast is de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *