Diagnose uitleggen

Diagnose uitleggen

Zorg ervoor dat uw gesprek met u kind over de diagnose open en eerlijk is met informatie waar ze iets mee kunnen. Wanneer een naasten een diagnose heeft gekregen en uw wilt deze uitleggen aan uw kind probeer zoveel mogelijk de naasten dit zelf uit te laten leggen. Maak zoveel mogelijk gebruik van hulpmiddelen. Vooral jonge kinderen hebben veel bevestiging en knuffels nodig, ook (en misschien vooral) wanneer uw hoofd er even niet naar staat.

Zorg ervoor dat het moment waarop uw het gaat vertellen is geplant en dat het een moment is waar de tijd is om uw verhaal te doen. Zorg dat u geduldig bent en dat meerdere keren uitleggen soms nodig is.

Zorg voor een gesprek waar word geluisterd en de mening mag worden gedeeld. Zorg voor dat u een aantal vragen voorbereid en uw antwoorden heeft op deze vragen.  Bespreek de mogelijkheden wat u naasten voor u kunnen betekenen.

Geef voorbeelden aan de hand van de praktijk. Hoe voelt u de signalen en probeer het zo over te laten komen als of de persoon dit ook nu mee maakt. De naasten weet zo hoe het voor u is en kan meer begrip hebben voor de situatie.

Vooroordelen of oordelen

Dat u ziek bent, een diagnose heeft is 1, maar hoe de samenleving hier mee omgaat is 2. In de signalen van een PTSS staan niet gehoord en begrepen voelen, er zit een groot verschil in, dat het een signaal is/ uw gevoel of dat het echt ook zo is. Niet geholpen voelen is anders dan niet geholpen worden. Het is vaak zo dat psychisch diagnose minder goed begrepen worden. Door u vast te houden aan uw eigen signalen en eigen overzichten weet u of het oordeel klopt of niet, u bent de enige die weet hoe u zich voelt, wat u beleef en hoeveel last u er van heeft. Zie een oordeel als een leermoment voor uzelf, het geeft u op zo’n moment een inzicht in uw zelf. Door het oordeel blijft u erover denken en voor de problematiek oplossingen bedenken. Dit geeft weer nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Laat u niet om praten om zaken te geloven die niet kloppen, omdat uw diagnose of signalen dat zeggen. Probeer u zo min mogelijk aan te trekken van de oordelen, de mensen die dit doen, maken het niet mee, voelen het niet, leven er niet dagelijks mee, dus ze weten alleen wat hun gezegd word, dat is niet hetzelfde. Het is een gebrek aan informatie, kennis en duidelijkheid bij de andere. Door niet in te gaan op de oordelen, maar het om te draaien naar informatie geven, nog een keer uitleggen, krijgt u minder veroordelingen.

Krijgt u blijvend vooroordelen van naasten en is tekst en uitleg niet voldoende, denk erover of dit dan echte nasten zijn en of u nog verder wilt met deze persoon.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.