Diagnose herkennen

2 Herkennen

  • Ik ben ziek. Ik heb een stempel. Ik ben anders. De diagnose veranderd niks aan uw dagelijkse leven, het is een bevestiging met een naam van signalen die u ervaart. Het veranderd u als persoon niet. Blijf de positieve kant van de diagnose zien, wat kunt u wel? Wat is er speciaal aan de diagnose, wat ander een stuk minder hebben?
  • eerste dagen of soms weken voelt u vaak minder goed en loopt u veel te piekeren over de diagnose. De meeste vragen zijn dat hoe nu verder? Wat als … gebeurt en dan? Klopt de diagnose wel, is net niet … ? Door het vele piekeren, is het in de eerste dagelijks mogelijk dat u minder goed slaapt en meer stress en onrust voelt  en dat u hierdoor ander problematiek krijgt. Door uw gevoelens achter u diagnose op te schrijven is het makkelijker de diagnose te accepteren en word het makkelijker met uw diagnose te leven.
  • Het gedrag veranderd niet naar het stellen van een diagnose. De signalen zijn misschien nu meer zichtbaar dan anders omdat u de diagnose heeft gekregen, maar het gedrag is er al die tijd al geweest. Door de diagnose let u meer op de signalen er achter, waardoor het lijkt of u ook alle signalen heeft of dat deze vaker aanwezig zijn.
  • Door een diagnose kan het zijn dat u medicatie krijgt, hierdoor heeft u bijwerkingen die vaak uiten in stemmingswisselingen, hoofdpijn, misselijk, buikpijn.  Door de bijwerkingen moet de persoon wennen aan medicatie, meestal duurt het een aantal weken voor de medicatie gaat werken. Als de medicatie stopt heeft de persoon opnieuw last van bijwerkingen, door dat veel medicatie verslavend is.

Na gekeken worden/aangestaard worden

  • Zeker als u een eerste diagnose krijgt lijkt het of het op uw voorhoofd staat. Dit komt omdat het een psychische diagnose is en dit veelal een taboe is in de wereld. Alles is nog nieuw en het is een stempel die iets uitlegt over uw leven of gedrag. Hoe vaker u een diagnose krijgt hoe meer last u heeft van dat de hele wereld dit weet. Alleen door acceptatie en gewenning aan de diagnose en hierover te praten kan het makkelijker maken. Het is erg lastig als u voor de eerste keer diagnoses heeft gekregen. Het is belangrijk om hiermee te leren omgaan. Personen buiten weten niks van uw diagnoses en de meeste personen kent u niet. Van de buitenkant is er niks anders aan u te zien.
  • Alleen uw gedrag zo kunnen wijzen op een diagnose. Bijvoorbeeld u word heel nerveus of onrustig, u klapt dicht of u heeft ineens druk gedrag. Omdat u zich anders voelt en de diagnose vaak hoor en het erover heeft lijkt het of heel de wereld het weet dat u een bepaalde diagnose heeft. Het lijkt of mensen u vaker aankijken als eerder maar dit is niet echt het geval.
  • Het heeft veel al te maken hoe u overkomt in de buitenwereld. Ondanks een diagnose heeft uw normaal te verwachten gedrag en dat geeft aan aan de buitenwereld dat u niet anders bent.
  • Een diagnose veranderd u niet het is alleen een stempel die aangeeft wat het probleem is en voor hulpverleners welke hulp u nodig heeft. Door een diagnose te stellen komt er meer duidelijkheid.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.