woonkostentoeslag

woonkosten toeslagDe woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Iedereen met een laag inkomen kan voor de bijzondere bijstand voor woonkosten in aanmerking komen. De duur van de woonkostentoeslag is bij vele gemeente voor een tijd van maximaal 12 maanden.

Voor wie?

De woonkostentoeslag is bedoeld voor mensen van wie het inkomen onverwacht is gedaald door bijvoorbeeld  een ziekte, scheiding of werkloosheid. Dit in verhouding tot hun lage inkomen hoge woonlasten hebben. Dit geld voor zowel huur als koopwoningen.

Hoeveel bijzondere bijstand?

Hoeveel u ontvangt aan de woonkostentoeslag hangt af van:

  • de hoogte van uw inkomen;
  • het totale eigen vermogen;
  • bijzondere uitgaven zoals onderhoudsverplichtingen voor uw (ex-) echtgenote en kinderen, kosten van de studie of opleiding van uw kinderen of AWBZ-bijdragen.

Voorbeelden situaties

Voorbeelden van situaties waarin u in aanmerking kunt komen voor woonkostentoeslag zijn:

  • De kosten van uw koopwoning zijn te hoog voor uw inkomen. Het gaat om onder andere de hypotheekrente, het onderhoud en de onroerendezaakbelasting.
  • Het inkomen is plotseling sterk gedaald.
  • De huur of hypotheek is hoger dan de bovenste huurtoeslaggrens.
  • Dat u gaat op zoek naar een goedkoper huur- of koophuis.

Voorwaarde is dat huurtoeslag voorgaat op de woonkostentoeslag. Heeft u geen recht op de huurtoeslag dan kunt u de woonkostentoeslag aanvragen bij uw gemeente. De woonkostentoeslag is een tijdelijke, maandelijkse aanvulling op het inkomen, speciaal om de hoge kosten van de woning te betalen.

Uitbetalen

Binnen de acht weken krijgt u te horen of u in aanmerking komt. De bijzondere bijstand krijgt u als lening of gift, dit hangt af van wat u aanvraagt. Krijgt u een lening, dan betaalt u de bijzondere bijstand in termijnen terug aan de gemeente.

Deze toeslag kunt u aan vragen bij uw gemeente.