de tijdstippen in een nieuw voedingspatroon

Wat is het?

In een goed voedingspatroon zijn er minimaal 3 vaste eetmomenten op een dag. Per persoon wisselt hoe laat er gegeten word. In een instantie zijn 3 vaste momenten op een dag. Voor een gezond voedingspatroon is het belangrijk vaker kleine beetjes te eten dan in 1x heel veel. Hierdoor word er vaak ook gezegd beter is 5 eet momenten op een dag. Zorg dat alle momenten in balans zijn op een dag.

Het plannen van een gezond voedingspatroon. Een gezond patroon is een vast ritme, waarvoor planning erg belangrijk is. Door een goede planning kunt u gewoonte veranderen en zorgen voor een goede balans in u voedingspatroon.

Hoe meer ritme u, heeft hoe minder strijd er is aan tafel. Een goed schema is 3 hoofdmaaltijden, 3 tussendoortjes en 7 drinkmomenten. Leer uw aan dat er meerdere eetmomenten zijn op een dag. Op deze manier leert u dat er vaste momenten zijn om te eten, raakt u lichaam hieraan gewent en dat het niet de gehele dag maar kan eten.

Een goed voedingsschema:  7:00 – Ontbijt – 350 calorieën. 9:30 – Snack – 200 calorieën. 12:00 – Lunch – 350 calorieën. 15:00 – Snack – 200 calorieën. 18:00 – Avondeten – 350 calorieën. 20:30 – Shake voor trainen – 225 calorieën. 22:30 – Late night snack, kwark – 250 calorieën

Hoe meer u op vaste momenten op de dag eet hoe meer regelmaat en structuur u heeft in het voedingspatroon. Hoe meer regelmaat u heeft hoe beter het lichaam reageert op de voeding en het beter kan verwerken.

Zo begint u:

Stap 1 Wanneer u eet? Hoeveel maaltijden eet u op een dag? Hoeveel van deze zijn tussendoortjes/snacks en hoeveel zijn er echte maaltijden? Als u 1ste maaltijd op is en u schept nog een keer op is dit dan omdat u honger nog niet is gesteeld of omdat u de maaltijd zo lekker vind?

  • Maak een dagboek om meer inzicht te krijgen in uw tijden van eten en tussendoortjes. Maak een planning om op vaste tijden te gaan eten en houd dit dagelijks vol.
  • De tussendoortjes zijn geen probleem als u gezonde snacks eet zoals komkommer of snoep tomaten.

Stap 2 Als u op visite bent, neemt u dan een gebakje uit beleefdheid aan of omdat het een gewoontes is omdat dit te doen? Hoe vaak doet u dit in een week?

  • Tussendoortjes kunnen af en toe, niet te vaak omdat ze veel suikers bevatten.
  • Ben u bewust van het aantal producten dat u eet als u op visite bent, zeg af en toe ook nee.

Stap 3 Let op uw gedrag achter uw eten en leer de trigger erachter kennen om een oplossing te vinden voor gewoontes, maak hier voor het trigger schema en kom achter de trigger van uw eet gewoonte en gevoel en emoties voor na en tijdens het eten.

Stap 4 soms is het erg druk en worden maaltijden overgeslagen. Dit is niet goed voor het voedingspatroon. Neem altijd een liga mee op het moment even op te schuiven, maar vergeet niet te eten.

  • neem de tijd om te eten op een vast moment op de dag.

Stap 5 Hoe u patroon nu is ligt aan uw inkopen in de supermarkt, het bereiden, de portie grote en de borden die u gebruik. Door een betere keuze te maken in uw inkopen kunt u pakjes, potjes en blik zoveel mogelijk vermijden en verse groente kopen.

  • Door de bereiding van de maaltijd niet de doen met gedroogde kruiden maar met vers maaltijden krijgt u meer vitamine binnen en het smaakt beter.
  • Maak een vaste boodschappenlijst en haal alleen deze producten. Plan het zo in dat u voor elke dagen niet naar de supermarkt hoeft.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een duidelijk beeld hoe u beter de tijden van eten kunt inpassen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.