De rust is om 6.30 uur al verdwenen op de afdeling

Het is 6.30 uur op de afdeling. Enkele hebben al met de deuren gesmeten en een aantal lopen met de laptop rond met harde muziek. Er word niet ingegrepen door de verpleging en koptelefoon word niet gebruikt. Een rustige ochtend is niet mogelijk.

Gisteren zijn er 3 nieuwe gekomen en vandaag gaan er weer een aantal weg en komen weer nieuwe.

Wat is het?

De deuren kunnen op een afdeling harder dicht gaan, omdat de klink van de deur niet geheel naar beneden kan. Hierdoor is het als je naar buiten gaat niet mogelijk de deur zachtjes te sluiten. Dit is een veiligheidsmaatregel zodat mensen zich niet kunnen opsluiten.

Hoe meer wissels in de week hoe meer onrust en stress op de afdeling. Op een IC of HC komen regelmatig nieuwe personen en vertrekken andere. In een week kunnen dit er 7 of meer zijn. Er word vaak gewisseld omdat het crisisafdelingen zijn, als de crisis voorbij is vertrek de persoon naar huis of een andere afdeling. Iedereen reageert er op en het is afwachten hoe de nieuwe in de groep vallen en hoe hun gedrag is.

Wanneer er nieuwe personen op de afdeling komen is het altijd onrustig. Zowel op de dag als ze komen als de eerste ochtend. Vaak hebben ze hun eigen gewoonte en die zijn niet passend op een afdeling. De personen proberen uit tot hoe ver ze kunnen gaan, of hebben hun gedrag niet onder controle. Hierdoor word het moeilijker de rust weer terug te vinden.

Hoe meer personen wakker zijn, hoe onrustiger het word. De ene wil muziek, de andere tv en een ander praten en alles gaat door elkaar. Hierdoor word het snel onrustig.

Zo begint u:

Stap 1 Wat kunt u doen om zelf de rust te hebben en te houden? Maak een plan voor moeilijke momenten. Begin met een ademhalingsoefening of yoga om uw dag als nog een rustige start te geven. Zodra u naar buiten mag en kan ga even een 1/2 uurtje wandelen of een boodschap doen om even bij te komen.

Stap 2 Probeer zoveel mogelijk de muziek te ontlopen. Door ergens anders te gaan zitten of naar buiten te gaan. Zet zelf een koptelefoon op om de muziek niet te hoeven horen. Laat uw stemming niet beïnvloeden. Doordat u op deze manier bent opgestaan, heeft u al stress of onrust aan het begin van de dag. Probeer prikkels zoveel mogelijk te vermijden door rust te zoeken op uw kamer.

Stap 3 Maak het bespreekbaar met de nachtdienst en vraag of ze er iets aan kunnen doen. Vraag de persoon de muziek zachter te zetten omdat het ochtend is en gebruik van een koptelefoon te maken, om de rust op de afdeling te bewaren.

Stap 4 Vraag medebewoners naar hun mening over de muziek meestal geeft dit een extra inzicht voor de persoon van de muziek, dat deze wel erg hard staat

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld hoe u het kunt aanpakken en hoe u de dag als nog in rust kan beginnen.

Tips:

  • negeer zoveel mogelijk het gedrag

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.