De huurachterstand verdwijnt niet vanzelf.

Huurschuld verdwijnt niet vanzelf

De huurachterstand verdwijnt niet vanzelf. Een huurachterstand lost niet vanzelf op. Het is belangrijk om zodra u weet dat u uw huur niet volledig kan betalen, om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw woningbouw. Wacht niet af tot de achterstand verder oploopt tot het niet overzichtelijk meer is .

Wij kunnen op dit moment niet meer de maandelijkse vaste lasten betalen, hoe kan ik dit proberen op te lossen?

De vaste lasten niet kunnen betalen is een groot probleem. Hoe komt  het dat u de vaste lasten niet kunt betalen? Komt het omdat u meerdere schulden heeft en daardoor meerdere afbetalingsregelingen? Of is uw budget te krap?

Wanneer u de vaste niet kunt betalen heeft u een groot probleem. Door het niet betalen, maakt u het probleem alleen maar groter, en kunt uit uw huis gezet worden. Wanneer u 1x uw vaste lasten niet betaald betekend dat u de maand er op alles 2x moet betalen. Hoe langer u de rekening uitstelt om te betalen hoe hoger de schulden oplopen.

Voorbeeld:  u betaald 3 maanden u vaste lasten niet:

Huur 700 x 3 = 2100

Energie 60 x 3 = 180

Tv/telefoon/ internet 60 x 3 = 180

Zorgverzekering 120 x 3 = 360

is 2820 euro + de kosten van incassobureau en eventuele deurwaarder + de kosten van de maandelijkse vasten lasten. (In dit voorbeeld staan niet alle vaste lasten maar dient alleen als voorbeeld.)

Wat kunt u doen?

Regel zo snel mogelijke een afbetalingsregeling

Zodra u weet dat uw uw huur niet volledig kunt betalen en een huurachterstand gaat oplopen is het verstandig een betalingsregeling te treffen met uw woningbouw. Probeer direct een betalingsregeling te treffen, hoe langer u wacht hoe moeilijk er een te regelen. Zonder een regeling krijgt u extra kosten van een incassobureau en eventuele gerechtsdeurwaarder deze zijn erg hoog en zonde van uw geld.

Automatisch betalen voorkomt achterstanden

Om schulden en achterstand te voorkomen kunt u de huur automatisch laten afschrijven via internetbankieren of door middel van en automatisch incasso. Let bij automatisch betalen goed op of het ook echt is afgeschreven. Ga er niet van uit dat het automatisch ook goed gaat, door een storing of te weinig op uw rekening word er niet afgeschreven.

De huur op tijd betalen, alles begint met plannen.

Plan een vaste datum in de datum dat u de huur betaald. Het beste moment is 3 a 4 dagen na het ontvangen van uw salaris. Schrijf dit duidelijk in uw agenda of op de kalender of plan het in met internetbankieren. Betaal de huur altijd als eerste rekening die u gaat betalen. Elk jaar in juli gaat de huur omhoog, plan in juni dit al vast in internetbankieren. Houd hier rekening om achterstanden te voorkomen.

Wat doet een wooncorporatie bij betalingsachterstand?

Uit een onderzoek van het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) blijkt dat er meerder huurders in de problemen zijn gekomen. Het percentage is verdubbeld sinds 2012, toen had nog 5% moeite met elke maand de huur betalen en voorzien in eigen levensonderhoud, nu is dit opgelopen tot 12%.

De groep betalingsachterstanden is de afgelopen jaren zo gestegen doordat de huurder veel koopkracht hebben verloren, met stijgende huurprijzen, maar het salaris bleef gelijk.

Vele wooncorporatie krijgen zelf financiële problemen, wanneer ze de groep met betalingsachterstanden proberen te verkleinen. De corporaties kunnen er maar weinig aan doen.

U kunt niet direct uit uw huis worden gezet. Wanneer de kosten te hoog oplopen kan er beslag op uw salaris worden gelegd en kan er een vonnis worden gevraagd voor uitzetting en het ontbinden van uw huurovereenkomst. Als u in de rechtbank kunt aantonen dat u uw wil heeft laten zien door een regeling te treffen en deels af te betalen is en uw huur netjes op tijd betaald is de kans kleiner dat u uit huis word gezet. Schijf al uw afbetalingen van uw huurachterstand op. De deurwaarder kan u alleen uit huis laten zetten wanneer hij een vonnis heeft (van de rechtbank), waarbij de huurovereenkomst wordt ontbonden, en u meer dan 2 maanden de huur niet heeft betaald.

Wat mag de woningbouw zeker niet doen bij huurachterstand:

  • de sloten vervangen.
  • de woning betreden.
  • de woning ontruimen.
  • de huurovereenkomst zomaar opzeggen

Kan ik zomaar uit mijn huis worden gezet?

Nee, u kunt niet direct uit uw huis worden gezet. Wanneer de kosten te hoog oplopen kan er beslag op uw salaris worden gelegd en kan er een vonnis worden gevraagd voor uitzetting en het ontbinden van uw huurovereenkomst.

Als u in de rechtbank kunt aantonen dat u uw wil heeft laten zien door een regeling te treffen en deels af te betalen is en uw huur netjes op tijd betaald is de kans kleiner dat u uit huis word gezet. Schijf al uw afbetalingen van uw huurachterstand op.

De deurwaarder kan u alleen uit huis laten zetten wanneer hij een vonnis heeft (van de rechtbank), waarbij de huurovereenkomst wordt ontbonden, en u meer dan 2 maanden de huur niet heeft betaald.

Een brief van de deurwaarder

Het probleem is dat de woningbouw wil dat ik de eerste van de maand betaal maar ik krijg pas de 20ste mijn geld en huurtoeslag gestort en kan dus niet eerder betalen. Ik heb al vaak contact met ze opgenomen om het te veranderen maar helaas. In de brief van de deurwaarder staat dat ik een bedrag van 119 euro moet betalen voor deurwaarderskosten. Moet ik dit bedrag betalen, ondanks dat ik geen huurschuld heb?

Antwoord

De deurwaarder en woningbouw hebben u verkeerd ingelicht over de achterstand die u heeft met u huur. Wanneer u huur op de eerste van de maand binnen moet zijn en u de huur betaald op de 20ste bent u 20 dagen te laat met betalen. Hierdoor loopt u dus 1 maand achter en heeft u dus een huurschuld.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.