De buur zet de radio keihard, wat moet ik doen ?

Wat is het?

Dit is een van de weinige soorten overlast die aangepakt kan worden en ook word. Muziek mag aan maar op een gepast volume. Overdag is dit vaak harder dan de nacht en in het weekend word het vaker geaccepteerd dan door de weeks. Geluidsoverlast van een radio of van muziek, kan alleen worden aangepakt als een instantie dit daadwerkelijk hoort. Tot die tijd is het alleen mogelijk met uw buren in contact te gaan over de overlast die u ervaart.

Zo begint u:

Stap 1 Maak een opname van de overlast, koop eventueel een decibel meter en maak verschillende meetmomenten. Zo weet u hoe hard de overlast is. Een opname op telefoon of camera is vaak zachter dan de werkelijkheid.

Stap 2 Hoelang duurt het? Is het even een korte tijd wat harder of gaat een uur hard? Het kan zijn voor 1 liedje of een langere periode. Maak een afweging wanneer u verdere stappen gaat zetten. Let op dat het contact hierdoor kan verminderen omdat u klaagt over het gedrag van uw buur.

Stap 3 Ga na uw buren en ga het gesprek aan en vraag of de radio wat zachter kan. Het kan zijn dat uw buren het niet in de gaten hebben dat deze zo hard staat. Maak met zijn alle een melding. Wat zijn uw wensen hierin? Wanneer zou de radio wat harder kunnen en voor hoelang? Zijn er afspraken over te maken? Wat zou een oplossing kunnen zijn? Heeft u meerdere buren zoals in een flat vraag andere buren of zij ook dezelfde overlast ervaren.

Stap 4 Vraag buurtbemiddeling u te ondersteunen. Zij kunnen bemiddelen in het gesprek en zoeken naar een oplossing zoals tijden dat het kan en tijden dat het niet moet. Vraag de wijkagent om ondersteuning bij het probleem.

Stap 5 Meld de overlast bij politie en woningbouw. De politie komt vaak af op een verzoek dit aan te pakken, als de politie de radio hoort, word er eerst gewaarschuwd en als z nog een keer komen kan de installatie worden meegenomen. Het is dus belangrijk om het te blijven melden met audio bewijs.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan weet u wat u kunt doen aan de geluidsoverlast van een radio door uw buren

Tips:

  • Ga op een rustig moment praten met de buren, dit voorkomt conflicten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.