Inhoud 1. Dagboek 2. Signaalwoorden 3. 3A Aandacht Alert Actie 4.  4B Bang, Blij, Boos, Bedroefd 5.3D Doel Direct Doen 6. 5G Gebeurtenis, Gevoel, Gedachten, Gedrag, Gevolg  7. 5S Schoon, sport, structuur, signalen, samen 8. 5W Wie, wat, waar, wanneer, waarom 9.schema 10.Oefeningen 11. Motiveren

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Het dagboek

Omschrijving: Aan het eind van de dag op een vast moment bijvoorbeeld na het eten. Start met een dagboek voor uw gedachten en gevoelens en schrijf hier dagelijks in hoe u, u zich voelt.  Blijf altijd consequent in het bijhouden van het dagboek. Door de signalen dagelijks op te schrijven, ze te begrijpen, ze te kunnen herkennen en erkennen en ze ze kunnen voorkomen kunt u de problematiek in de wisselingen van het gedag aanpakken.

Waarom houd ik een dagboek bijhouden?

Een dagboek kunt u bijhouden om zelf meer zicht te krijgen en problematiek te begrijpen en u kunt het bijhouden om duidelijk te maken aan uw behandelaar welke klachten u heeft, hoe vaak deze voorkomen en hoeveel last u ervan heeft, zodat uw behandelaar hier beter op in kan spelen en uw beter kan ondersteunen en begeleiden.

Gedachten en Gevoel Schrijven over emoties kan u helpen de emoties en gevoelens meer onder controle te houden. Het dagboek kan u helpen de gevoelens van de dag te delen, zonder er uitgebreid over te praten. Hoe kunt u dit aanpakken, wat is hiervoor nodig? Om er  achter te komen wat u kunt doen in een bui is het uit proberen van activiteiten, voor, tijdens en na een bui. Door dit regelmatig te doen weet u wat er op een gegeven moment werkt.

Gedrag Door het dagelijks bij te houden krijgt u een ritme en een structuur in een nieuwe gewoonte waardoor het naar een tijd automatisch gaat.

Gebeurtenis Door bij te houden waar problematiek ligt als u ergens naar toe gaat en wat dit voor u in houd, weet u wat u moet doen om de trigger achter het vermijden van een plaats of persoon te voorkomen.

Gevolg Door het bijhouden van het dagboek kun u ergere problematiek voorkomen

Stap 2 Het maken van een doel

In het dagboek komen alle schema’s en aantekeningen over signalen, uw gezondheid, uw diagnose, uw gedachten en uw gevoelens. Doel: is door het bijhouden van een dagboek om de signalen te herkennen en erkennen. door het dagelijks op schrijven van uw gedachten gevoelens en emoties kunt u emoties gevoelens en gedachten herkennen, erkennen en veranderen. Door het overzicht te bewaren over uw trigger kunt u de tiggers herkennen erkennen aanpakken en voorkomen. Door de schema’s uit het dagboek kunt u nieuwe kleine doelen maken, om te werken aan verbetering en aan uw toekomst.

Stap 3 Plan maken

Stap 1 Koop een map of een schrift waar u alles in bij gaat houden. Het makkelijkste is een schrift met tabbladen.  Het dagboek heeft u dagelijks nodig, neem daarom een schrift met een plastic voorkant deze scheuren minder.

Stap 2 Neem de schema die voor u van toepassing zijn over en zet deze achter de tabbladen en plan een vast moment op de dag dat u het dagboek bijhoud en doe dit dagelijks. Maak op de eerste pagina een overzicht wat waar zit in uw schrift.

Stap 3 Herken erken en bedenk oplossingen voor de problematiek. Neem actie en wees extra alert op de signalen, weet waar ze vandaan komen en wat u er mee moet en wanneer het tijd is om extra hulp in te schakelen.

Maak gebruik van de meter om aan tegen hoe veel last van een signaal heeft. De meter u op elke situatie toepassen. De emoties zijn in te verdelen in 5 groepen van groen tot rood net als een stoplicht. Hoe meer groen licht oranje hoe beter het met u gaat en hoe beter u alles onder controle kunt houden. In welke kleur vallen u emoties? Hoe lang blijven uw emoties in groen licht oranje en wanneer word het oranje en rood?

Voor kinderen is er een emotie of gevoelens meter van lego met getallen die aan geven hoeveel last uw kind heeft van een emotie. Door uw kind aan te leren de meter te gebruiken en te weten wat u kin moet doen wanneer het over de 5 komt dan kan uw kind de signalen herkennen en erkennen en ze makkelijker oplossen.

Stap 4 Vergelijk de bevinden met de weken ervoor. Wat is het verschil? Is er vooruit gang? Welke punten kunt u verbeteren aankomende week? Maak een klein doel, wat u volgende week bereikt wilt hebben en wat haalbaar is. Plan de week erop een groter doel en herhaal uw eerste doel. Bereid zo het maken van doelen steeds verder uit.

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *