CV

Hoe maak ik een goede cv? Hoe strakker en netter de opmaak, hoe beter. Gebruik een standaard lettertype (bijvoorbeeld Arial, Times New Roman of Calibri), een grote van 12 pixels en een normale, nette opsomming. Maak geen gebruik van pictogrammen of kleuren, dit kan het minder overzichtelijk maken, te druk en slecht leesbaar. Dit is vaak ook niet passend bij het bedrijf waar u solliciteert en ook onnodig. Een cv die er netjes en verzorgd uit ziet nodigt uit om verder te lezen. Op internet zijn verschillende voorbeelden te vinden die u kunt bewerken in Word of die als voorbeeld kunnen dienen om er zelf een te schrijven. De meest gebruikelijke volgorde van een CV is als volgt:

  • Persoonlijke gegevens: naam en achternaam, adres gegevens, BSN-nummer (sofi nummer), geboorteplaats en datum en een eventuele verwijzing naar uw website of sociaal media
  • Opleiding: Beperk uzelf tot details over uw opleiding tot het hoogst bereikte niveau.
  • Werkervaring: Beperk uzelf tot details over uw werkervaringen tot de meest recente en ervaringen die belangrijk zijn voor de functie. Bouw uw cv op in chronologische volgorde en begin bij de meest recente ervaring.
  • Activiteiten en kwalificaties relevante ervaringen met bijvoorbeeld een computerprogramma of een functie bij een vereniging. Vermeld altijd uw talenkennis die u beheerst zowel mondeling als schriftelijk. Vermeld altijd of u in het bezit bent van een rijbewijs en welk rijbewijs u heeft. In de digitale wereld van vandaag zijn e-skills onmisbaar.
  • Klein persoonlijk profiel
  • Referenties : Geef deze op een aparte lijst en zorg ervoor dat u deze ook kunt aantonen.

Noteer voor uzelf, per voormalige werkgever, de volgende zaken:

  • Werkzaamheden, uw verantwoordelijkheden en vervulde rollen
  • Ontwikkelde competenties en vaardigheden en de opgedane kennis
  • Opmerkelijke prestaties, belangrijke klanten waarmee u heeft gewerkt
  • Overige relevante informatie

Stel u tijdens het opstellen van uw cv de volgende vragen Is de taal die u gebruik, ABN, geen dialect? Is het foutloos? Is de informatie relevant, duidelijk , beknopt informatie en heeft u dit zo duidelijk mogelijk te verwoord? Hoe overzichtelijk is uw cv? Is het een lange tekst of is het onderverdeeld in blokken? Is het in 6 seconde duidelijk wie u bent en wat u kan? De opmaak, layout is het eerst wat uw nieuwe werkgever ziet is het netjes en verzorgd of…. ? Nodigt uw cv uit voor een gesprek.

Hoe lang mag een cv zijn? Let op de lengte van uw cv, een cv in boek vorm zal niet snel worden gelezen. Houd het overzichtelijk en kort, zodat een werkgever gelijk kan zien met wie hij van doen heeft. Noem alleen de werkervaringen die er toe doen en die gericht zijn op de vacature waarop u solliciteert. Als u bijvoorbeeld solliciteert naar een baan als administratief medewerker is het voor de nieuwe werkgever niet van belang om te weten dat u op uw 15de een vakantiebaantje had bij Albert Heijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.