computerverslaving

Wat is het?

Een computerverslaafde bent u wanneer u het merendeel van de dag achter de computer zit en als u er achteruit bent denk ik kan dit nog doen, ik wil nog even …. Voor een computerverslaving zijn verschillende criteria zoals chatten, gameverslaving een internetverslaving of online gokverslaving. De meeste personen zitten gemiddeld meer dan 10 uur per dag achter de computer, terwijl het maximaal 4 tot 5 uur gezond is.

Een computerverslaving of een sociaal media verslaving zijn niet verschillend van een andere verslaving. Alle verslavingen hebben ontwenningsverschijnselen, de ene wat groter dan de andere, maar in alle verslavingen moet de persoon door deze periode. De personen met een verslaving kunnen vaak niet zonder de activiteit, wanneer de verslaving word onderbroken, krijgen de personen signalen, wat weer aanzet om door de gaan in de verslaving. Dit is veilig en vertrouwd voor de persoon en weet vaak geen andere oplossing. De oplossing bij een verslaving is altijd maar tijdelijk, hier door gaat de persoon steeds, vaker en langer, opzoek naar hetzelfde gevoel, wat de verslaving vergroot. Er zijn veel verslavingen die bij een computerverslaving kunnen horen zoals een sociaal media, chat, online gokken en/of een internetverslaving. Al deze verslavingen hebben te maken met internet en het gebruik van het internet

Wat is een game verslaving? Veel jongeren spelen veel tijd aan computer spelletjes zowel online als offline. De persoon besteed al zijn tijd aan het spelen van spelletjes en besteed hier veel geld aan als dit nodig is. De meeste spelletjes zijn gewelddadig. De persoon gaat zo in het spel op dat het als een voorbeeld neemt voor het dagelijkse leven en de persoon beleeft hier dan veel plezier aan. Het gevaar bestaat dat de persoon dit gedrag tot uit voering brengt.

Wat is een online gokverslaving? De personen zijn de gehele dag op zoek naar en website om te gokken, in het binnen en buitenland. Deze personen zijn uit om zoveel mogelijk geld te verdienen met het gokken. Dit gaat vaak verkeerd en hierdoor vergokken zij vaak al hun geld.

Wat is een internetverslaving? De personen zijn het merendeel van de dag bezig met surfen of zijn bezig met het kopen van producten. De producten geven de personen een goed gevoel als het is gekocht, ook al heeft de persoon dit niet nodig, bij het uitpakken van het product heeft de persoon, het gevoel dat het een cadeau is, dit gevoel verdwijnt nadat het papier eraf is.

Zo begint u:

Stap 1 Wat zijn de signalen van een verslaving?

  • De persoon ontkent vaak dat het verslaafd is, de persoon geeft het een goed gevoel en heeft het gevoel optimaal te presteren.
  • De persoon gaat steeds vaker en langer op in de verslaving
  • De persoon raakt in een sociaal isolement en verliest steeds meer mensen waardoor de verslaving steeds groter word.
  • De persoon geeft veel geld uit aan de verslaving, geld zorgen zorgt er niet voor dat de persoon stopt.
  • De persoon heeft meestal naar voldoening van de verslaving spijt van de actie
  • De persoon heeft vaak meerdere verslavingen
  • De persoon eet minder goed en valt hierdoor af

Stap 2 De mensen sluiten zich af van de maatschappij en het leven bestaat uit online bezig zijn, de personen hebben weinig andere activiteiten en komen hierdoor niet/weinig buiten. De sociale contacten verlopen via mail, whatsapp of via sociaal media, hierdoor is er weinig face to face contact. Bij Twitter is het mogelijk te berichten te posten 140 tekens, door dat de zinnen kort zijn, gaat u naar verloop van tijd denken in 140 tekens en praat u in 140 tekens.

Stap 3 Wanneer u al het contact via een chat heeft, u verstuurd berichten via whatsapp, in plaats van het te zeggen tegen de persoon of de persoon te bellen. Door de gehele dag van deze berichten te versturen, gaat uw communicatievaardigheden achteruit, omdat u in korte zinnen berichten verstuurd, gaat u denken in het aantal tekens en weinig echt contact heeft.

stap 4 Het af komen van een computer of sociaal media verslaving duurt erg lang en is een kwestie van heel consequent gedrag naar u zelf. Tot nu toe heeft u toe gestaan dat het zo is geworden, het veranderen kost meestal even lang als u erover heeft gedaan tot u op dit punt stond. Heeft u ongeveer 5 jaar dagelijks 10 uur op sociaal media doorgebracht dan kost het ook ongeveer 5 jaar om er weer helemaal van af te komen.

stap 5 Het herkennen van de triggers is erg belangrijk. Waarom zit u zolang achter de computer? Wat doet u al die tijd, bent u ook echt bezig of bent meer bezig met surfen en dingen zoeken? Zijn er speciale momenten waarop u verlangt naar uw computer? Hoe lang kunt u zonder computer? Noteer de triggers in het trigger schema.

Stap 6 Zoek afleiding, vul het afleidingsschema in met 10 activiteiten die u gaat doen wanneer u weer wilt gaan computeren. Door het uit te stellen en iets anders te gaan doen, veranderd u uw gedachten en is de zin om te computeren minder.

Stap 7 Maak een dagplanning door een vast schema te maken, bent u lang niet zo bezig met de verslaving, waardoor hierdoor ook niet word getriggert. Na een tijdje ziet u dat het eigenlijk makkelijker is dan u had gedacht. Plan elke dag 3 vaste momenten in met activiteiten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.