Chronische stress

1 Wat is het?

Rust is een moment van ontspanning en voor sommige is dit een gehele dag en andere moeten hard werken om dit te krijgen. Rust lijkt vanzelfsprekend, maar helaas geld dit niet voor iedereen. Personen die gevoelig zijn hebben vaker last van geluiden, geuren, stress, angst of paniek.

Wanneer rust zeldzaam word heeft u vaak last van chronische stress die bijna de gehele dag aanhoud. De stress kunt u op meerdere manieren oplopen, door bijvoorbeeld werkstress of door ziekte of regelmatig problematiek die stress met zich mee brengt. De stress zorgt ervoor dat het lichaam continue in spanning staat en onder druk.

Bij een kleine prikkel is het lichaam overprikkeld en de persoon heeft hierdoor dagelijks last van overprikkeling en buien. Hierdoor heeft de persoon vaak last van hoofdpijnen, buikklachten, verminderde eetlust en hartproblematiek. Hoe minder rust een persoon heeft, hoe meer onrust de persoon heeft, hoe meer kans op lichamelijke problematiek.

Wanneer rust een zeldzaamheid is werken de meeste oplossingen, minder goed of soms niet. Het is niet een vaste manier om hiervan af te komen of te verbeteren. Elke keer opnieuw zou u moeten zoeken wat helpt. Zo kan bijvoorbeeld de ene dag het helpen om muziek op te zetten en de andere dag word u door dezelfde muziek zwaar overprikkeld.

Maar hoe raakt u de rust kwijt?

Dit kan komen door een slaaptekort of vaak en regelmatig te worden gestoord in de nachtrust, bijvoorbeeld door burenoverlast. Doordat u in de nacht de overlast hoort word u wakker, wanneer dit vaker gebeurt, reageert het lichaam van te voren en zal u aangeven de nachtrust uitte stellen tot u weet dat de persoon slaapt. Met het gevolg dat u minder uren slaapt en meer alert bent op de overlast en om de prikkels hiervan zo min mogelijk aanwezig te laten zijn. Wanneer dit lang aanhoud word u nachtrust hierdoor zwaar op de proef gesteld en is de kans op depressie en chronische stress zeer groot.

Wanneer personen regelmatig angst of paniek ervaren, neemt de rust steeds meer af, vaak komt dit deel dan ook niet meer terug. De persoon krijgt steeds minder en minder rust en moet een andere manier bedenken om de rust te krijgen bijvoorbeeld door behandeling of medicatie.

Wanneer personen financiële problematiek hebben krijgen ze stress hiervan. Wanneer dit bijvoorbeeld over schulden gaat kan dit langdurige stress en onzekerheid met zich meebrengen. Wanneer dit erg lang duurt of de schulden erg hoog zijn heeft de persoon steeds minder uitzicht op verbetering. Hierdoor zal de stemming van de persoon en het gedrag veranderen en de rust langzaam afnemen.

2 herkennen

Kun je ziek worden van chronische stress binnen 2 week?

Stress is een gevoel wat na korte tijd weer vanzelf verdwijnt, u word geprikkeld en iets te ver maar binnen een korte tijd, verdwijnt de stress. Bij chronische stress krijgt u ook deze prikkel maar verdwijnt deze niet, dit betekend dat u de gehele dag stress heeft. Chronische stress krijgt u niet binnen twee weken.

Van stress kunt u ziek worden. Van stress kunt u hoofdpijn klachten of spierpijn klachten krijgen en zich daardoor minder goed voelen. Wanneer u regelmatig stress heeft en dit houd langdurig aan, enkele maanden, dan loopt u een verhoogde kans op een burn-out.

Wanneer u chronische stress heeft kunt elke dag ziek worden van de stress. Elke keer dat u stress krijgt is een opstapeling op de chronische stress en kan iedere keer net de laatste druppel zijn. Hier krijgt u dan griepverschijnselen zoals zweten, hoofdpijn, moe, verminderde eetlust.

Kunt u de signalen van overprikkeling bij u zelf herkennen?

Schrijf de signalen op en hang het papier op een duidelijke plek waar u vaak langs loopt. Schrijf hier achter een actie zoals activiteit. Wanneer u iets opvalt controleert u de lijst en weet u hoe te handelen.

Stress is niet voor iedereen hetzelfde en niet iedereen heeft dezelfde signalen. Welke signalen merkt u op als u stress heeft? Wat gaat u doen wanneer u stress heeft of voelt opkomen? Maak een activiteitenplanning die u toepast wanneer u stress heeft. Als ik stress heb ga ik …. doen en dit verminderd … signalen.

Geef uw stress een cijfer? Heeft u milde, matige of zware stress? Het cijfer geeft aan hoeveel stress u heeft. Wat maakt het dat het bijvoorbeeld 5 is? Wat heeft u nodig om dit te verminderen naar een 4? Waarom is het geen 6 wat maakt het verschil? Hoe hoger het cijfer, hoe meer stress.

4 gevolgen

Blijf niet te lang alleen, met zoveel stress zitten, het is slecht voor het lichaam en uw gezondheid. Zoek tijdig hulp bij de huisarts of GGZ om uw hierbij te helpen.Heeft u last van chronische stress en kunt u de klachten niet verminderen ga langs de huisarts en vraag een doorverwijzing. Chronische stress kan zorgen voor lichamelijk klachten zoals hartklachten.Door stil te blijven zitten, worden gedachten erger en gaat u sneller piekeren en malen, waardoor u nog meer stress ervaart.Heeft u matige of zware stress maakt dan zo snel mogelijk een afspraak met uw huisarts. Hoe langer u er mee blijft lopen zonder aanpak, hoe erg het word. Hoe eerder u gaat, hoe beter de signalen kunnen worden aangepakt en uw verminderd de kans dat u stress andere gezondheidsproblematiek veroorzaakt.

5 plan

Dagboek

Wat zorgt ervoor dat u minder rust heeft dan normaal? Wat zorgt ervoor extra prikkels/spanning? Schrijf dagelijks zoveel mogelijk gedachten, gevoel en emoties van u af. Na het schrijven merkt u dat u iets meer rust heeft als ervoor.

Houd het 4b en 5g schema’s bij voor meer inzicht en overzicht van de problematiek. Probeer zo veel mogelijk te kijken naar positieve momenten en dingen die wel goed gaan. Probeer hier op te steunen en u aan vast te houden en deze momenten uit te bouwen.

Hoe vaak ervaart u stress op een dag? Op welke momenten/gebeurtenissen ervaart u stress? Wat maakt het dat het een stressvol moment is (trigger)? Houd dagelijks het stress schema en de signalen bij, zodat u een goed beeld krijgt van de momenten waarop u stress heeft en zodat u triggers beter kan aanpakken. Om meer zicht te krijgen op triggers die u heeft kunt u het trigger schema invullen. Om de momenten en de trigger overzichtelijk te maken kunt u deze plaatsten in een mindmap. Deze geeft duidelijk de verbindingen weer van oorzaak en het gevolg.

Heeft u stress of chronische stress? Hoe lang houd stress aan op een dag? Houd in het stress schema bij hoe vaak en hoe lang u stress heeft. Welke signalen heeft u? Krijgt u hoofdpijn, word u druk/onrustig? Noteer de signalen die bij uw stress horen in het dagboek. Hoe vaak komen dezelfde signalen voor? Wat is de oorzaak van deze signalen?

Problematiek verwerken, begrijpen, aanpakken.

Wat kan een oplossing zijn voor de problematiek? Wat heeft u hiervoor nodig? Wat is het grootste probleem en geeft de meeste stress? Begin met dit punt als eerste aan te pakken ook met een kleine verbetering zorgt dit al voor meer rust. Zorg dat u een goed zicht heeft op de problematiek die de rust verstoord, hiervoor kunt u gebruik maken van het dagboek of van de schema’s. Probeer zoveel mogelijk de onrust te bespreken zodat andere mensen u beter begrijpen en u kunnen ondersteunen bij dit.

Wat kunt u doen om de stress te verminderen? Door in de stress te blijven hangen word de stress erger, door eruit te stappen kunt u de cirkel doorbreken. Wat vind u leuk om te doen? Waar word u rustig van? Maak een activiteiten lijst wat u kunt doen bij stress.

Probeer tijdelijk zoveel mogelijk de stress momenten te ontlopen en bouw dit naar enige tijd weer rustig op. Bijvoorbeeld als u veel stress ervaart in drukte, vermijd dit voor een maand om rust te krijgen en ga daarna eerst 5 minuten dan 10 minuten en bouw het zo langzaam uit aan de hand dat u zich goed voelt. Probeer de tijd te gebruiken om erachter te komen wat de stress brengt, wat is de prikkel in de drukte en hoe kunt u deze prikkel aanpakken om dit 5 minuten vol te kunnen houden?

Doelen.

Ik wil deze week minder stress hebben, hiervoor ga ik …. doen. Als ik dit haal dan word het volgende doel …. Maak wekelijk of dagelijks een doel begin zo klein mogelijk en bouw dit steeds verder uit. Hoe meer doelen u behaald, hoe meer het motiveert en hoe meer rust u zult vinden. Probeer zo veel mogelijk manieren te bedenken die u rust kunnen geven en schrijf deze op, maak er een vaste volgorde van als stap 1 niet werkt gaat u naar stap 2 en zo tot u lijst af is.

Hoe kunt u omgaan met de stress? Stress hoort bij het leven, ook chronische stress is leren omgaan met de stress. Wat heeft u nodig om met de prikkels om te kunnen gaan? Hoe kunt u overprikkeling voorkomen? Zorg bij chronische stress dat u 3 manieren heeft om uw stress te verminderen bijvoorbeeld manier 1 yoga en muziek, manier 2 fietsen , actief manier 3 tv kijken/hobby. Er is geen vaste manier wat elke keer werkt, daarom 3 manieren dan werkt er vaak 1 wel.

Wat kunt u doen in geval van overprikkeling?

Wat kan u zo’n moment helpen om de prikkels te verminderen?  Leer het crisisnoodplan uit u hoofd en oefen dit een aantal keer in een gewone of een beetje overprikkelde dag. Hoe beter u de 4 stappen kent u beter u kunt reageren op de overprikkeling.

sporten zorgt voor veel stress/onrust verlies. Wilt u liever niet naar een sportschool of buiten bezig zijn overweeg om een apparaat voor thuis aan te schaffen. Zo komt u toch van de stress af en word u niet extra geprikkeld door de omgeving.

Geluiddempende koptelefoon

deze kan u helpen op lastige of moeilijke momenten om de prikkels minder aanwezig te laten zijn. Vaak dempt het, het geluid en is het niet geheel stil, let hierbij goed op het aantal decibel dat de koptelefoon filtert. Het filteren van het geluid is als je overprikkeld bent fijn, maar zet de koptelefoon alleen op in bijna overprikkeling, stel het moment zo veel mogelijk uit. Wanneer u dit vaker doen gaat u wennen aan het gedempte geluid en voor u het weet wilt u niks anders meer en loopt u de gehele dag met de koptelefoon. Maak met u zelf hierover afspraken.

yoga en ademhalingsoefeningen.

Door dagelijks minimaal 30 minuten op een dag yoga en ademhalingsoefeningen te doen krijgt u iets meer rust. Het kan een paar dagen of weken duren voor u het verschil merk, het kost oefening om de technieken onder de knie te krijgen.

Slaap meer.

Als u minder rust heeft en vaker word geprikkeld is het belangrijk af en toe een middagje te slapen. De stress kost veel energie en het lichaam is sneller vermoeid dan anders. Het extra slapen zorg voor verwerking van gedachten en het weer hervinden van de rust.

Tips:

 • Voorkom piekeren door actief bezig te blijven, de gedachten op te schrijven en ze te bespreken
 • Geniet extra van de momenten dat u wel rust ervaart op een dag, hoe vaker u geniet hoe makkelijker het word om vaker deze momenten te hebben en te krijgen.
 • Zorg voor gezonde voeding eventueel extra groente die de stress verminderen of neem rooibos of groene thee.
 • Vraag bij  chronische stress zoveel mogelijk ondersteuning van naasten, leg ze de problematiek uit.
 • Controleer regelmatig de ademhaling op een dag, hoe snel haalt u adem, begin met tellen bij 21 hoeveel tellen voordat u opnieuw adem haalt? Een goed ritme is inademen op 21 en 22 even vast houden 23 en dan uitblazen 24 en 25.
 • Plan dagelijks een vast moment in waarin u ontspanningsoefeningen gaat doen een goed moment is bijvoorbeeld 15 minuten voor het slapen gaan. Begin met ademhalingsoefeningen en breid dit steeds verder uit tot complete oefeningen.
 • Plan zoveel mogelijk zaken op vaste momenten en zorg voor een duidelijke structuur in uw leven zoals bijvoorbeeld een dagplanning. Dit zorgt voor minder spanningen en kan stress verminderen.
 • Schrijf zoveel mogelijk stress van u af met de 3a 4b 5g methode in uw dagboek. Deze helpen u stapsgewijs de stress te erkennen, herkennen en problematiek aan te pakken.
 • Pak stress direct aan en wacht niet te lang, hoe langer u wacht hoe meer stress u ervaart van het zelfde probleem.
 • Blijf bij stress niet stil zitten maar kom in beweging, verzet u zinnen door activiteiten te gaan of een hobby te zoeken.
 • Bespreek de stress met familie vrienden en kennissen, zodat ze u beter kunnen ondersteunen, tips kunnen geven en beter kunnen begrijpen.