chronische problematiek begrip

1 Wat is het?

Samenwerken aan meer begrip voor de signalen, diagnose, beperkingen. Psychische problematiek en chronische problematiek hebben 1 op 5 personen in Nederland. Iedereen kent een persoon met die 1 van beide of beide heeft. Het zou daarom een bespreekbaar onderwerp moeten zijn, waar veel personen in dit land last van hebben. Veelal weten de personen met vooroordelen niet wat het precies inhoud voor het dagelijks leven of wat de beperkingen zijn. Ze hebben vaak weinig kennis van diagnose, signalen, beperkingen of wat chronische problematiek daadwerkelijk betekend. Voor elk persoon is chronische problematiek anders en zijn geen lijstje op van toepassing. Veelal lezen de persoon die niet chronisch problematiek zijn website met ervaringsverhalen of diagnoses.

Personen kunnen door dat signalen chronisch worden achteruit gaan. Voor naasten kan dit vreemd en raar overkomen. Door de achteruit gang word het voor de persoon steeds moeilijker de dagelijkse gang van zaken aan te houden. Hierdoor word de kans steeds groter dat de persoon beperkter word in de mogelijkheden. Voor personen met chronische problematiek is er vaak weinig begrip als het geen lichamelijke problematiek is. Omdat het niet zichtbaar is vinden andere het raar of vreemd. De personen weten zich dan geen houding te geven en zeggen dan vaak iets wat ze ergens hebben gehoord.

2 Herkennen

 • Personen die snel getriggerd worden door de omgeving krijgen vaak te maken met vooroordelen, een persoon kan hierdoor in het toppunt stress schieten en een stress aanval krijgen. Tegen de persoon word vaak gezegd stel je niet aan of het valt wel mee. De persoon heeft vaak extreme chronische klachten
 • Aan de buiten kan kan een persoon niet zien wat er in het hoofd omgaat. De persoon probeert vaak zo min mogelijk van de problematiek te laten merken aan andere. Een persoon kan meerdere chronische problematiek hebben. Vaak is het een combinatie van signalen met psychische of lichamelijke klachten. De persoon heeft op meerdere vlakken problematiek en probeert zich staande te houden.
 • Personen met vooroordelen zijn vaak negatief. De meeste vooroordelen zijn negatief en kunnen een persoon kwetsen in plaats van motiveren.

3 Behandeling

 • door duidelijkheid over de signalen kunt u duidelijk een uitleg geven over de signalen en kunt u betere vragen stellen die gericht zijn op een hulpvraag

4 Gevolgen

 • Doordat er een taboe heerst op psychische en chronische problematiek kroppen veel mensen het op waardoor er andere lichamelijke problematiek kan ontstaan. Hierdoor krijgen personen weinig de kans iets uit te spreken en begrepen te worden, dit verminderd het zelfvertrouwen van de persoon en zal zich onbegrepen voelen en word onzeker over de samenleving.
 • Door veel vooroordelen kan een persoon negatief gaan denken en minder gemotiveerd zijn en blijven, zie je nu wel het is zo.
 • Samen werken aan meer begrip kan ervoor zorgen dat personen zich minder alleen voelen in het probleem en dat problematiek eerder word aangepakt.

5 Plan

 1. Door te spreken met een persoon met chronische problematiek en te kijken naar wat de persoon nog kan, weet en doet. Door op een andere manier te kijken naar de problematiek en eerst te luisteren en dan te oordelen.
 2. Door het opschrijven van de eigen ervaringen als ervaringsdeskundige de kennis en ervaringen te delen.
 3. Door campagne van de overheid door psychische problematiek bespreekbaar te maken zoals bij depressie.
 4. Door open te zijn over de chronische problematiek en uit te leggen wat dit voor u betekend.

6 Naasten

 • Naasten kunnen begrip tonen door de onderwerpen altijd bespreekbaar te maken en te luisteren naar de persoon en de wensen.
 • Praat pas over signalen of diagnose als u er wat van weet, dit voorkomt veel vooroordelen en onbegrip.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.