chronisch problematiek plan

5 Plan

 1. Kijk elke dag wat wel gaat en benoem dit voor u zelf. Wees trots dat dit vandaag wel is gelukt. Ga niet uit van punten die niet lukken. Zorg dat u positief blijft ook al zijn het kleine dingen.
 2. Zie elke dag als een nieuwe dag, de ene dag gaat het beter als de andere. Als het een dag niet gaat dan is dat zo en doet u een dag rustig aan, het lichaam vraagt hier dan ook om.
 3. Geef duidelijk de grenzen aan wat wel en niet gaat
 4. Deel uw ervaringen op een eigen website of via sociaal media, vraag begrip voor uw situatie en geef uitleg hoe u ermee omgaat, hiermee kunt u andere helpen met dezelfde problematiek en kunt u het deels accepteren en verwerken.

Afleiding

 1. Voor veel pijnklachten is het doen van dagelijkse yoga een ontspanning voor de spieren. Hierdoor heeft u tijdelijk er minder last van.
 2. Door het zoeken van afleiding door bijvoorbeeld tv te gaan kijken kunnen gedachten veranderen die vaak op den duur pijnklachten kunnen veroorzaken.
 3. Door actief bezig te zijn denkt u minder na over de ziekte.

omgaan met

 1. Hoe kunt u omgaan met de ziekte? Van een chronische ziekte komt u niet af en is een kwestie van mee leren omgaan. Het is belangrijk om u voor te bereiden om dingen die zouden kunnen gebeuren op de lange termijn. Lees meer over de ziekte en de lange termijn. Wat kan u verwachten?
 2. Krijg zoveel mogelijk inzicht in de chronische ziekte door het bijhouden van schema’s en het terug denken in situaties. Hoe meer inzicht u heeft in de situatie en hoe deze verliepen en wat u zou veranderen. Hoe meer klachten u kunt parkeren.
 3. Houd dagelijks een dagboek bij met de signalen die u opmerkt. Geef deze een cijfer en kijk hoe het verloop is in een week. Zij ze toegenomen? Wat is hiervan de oorzaak? Schrijf in het dagboek uw vragen voor de arts zodat u alles bij elkaar heeft. Neem uw dagboek mee naar uw arts als richtlijn voor het gesprek. Zodat het duidelijk is voor de arts hoe ernstig het is en wat er gedaan kan worden. Er kan meer gerichte hulp worden geboden.
 4. Vraag lotgenoten wat zijn hebben gedaan om het leefbaar te houden.
 5. Vraag hulp en een doorverwijzing naar een arts die u kan helpen en kan ondersteunen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.