Burn-out naasten

6 naasten

  1. Het is belangrijk om het contact niet te mijden. De familie kan u nu juist ondersteunen en helpen en er voor u zijn om dit moeilijke moment door te komen en samen te werken aan herstel. Het kan helpen wanneer u dit verteld door middel van een brief of kaart. Het kan zijn dat het voelt als een zware teleurstelling en dat u het moeilijk daarom te vertellen omdat het voor een 2de keer is.
  2. Houd rekening ermee dat persoon ook reageren uit emotie of niet zoals u verwacht. Soms kan de reactie/vooroordeel van een persoon hard aankomen. Probeer dan zoveel mogelijk rustig verder te gaan in het gesprek.
  3. Maak gebruik van internet, plaatjes of video voor meer uitleg voor collega’s die er meer over willen weten.
  4. Let op de woordkeuze die u gebruikt. Sommige woorden worden vaak verkeerd opgevat, verkeerd begrepen of u bedoeld ze anders.

Collega

Het is belangrijk van te voren te bepalen wie u wat wilt gaan vertellen. Het gehele verhaal hoeft u niet bij iedereen kwijt en niet met elke collega heeft u even goed contact.

  1. Welke punten wilt u delen en welke punten niet? Maak een overzicht van wat u kwijt wilt bij die collega. Wilt u iets kwijt over de diagnose of meer hoe het met u gaat en wat de verwachting is dat het gaat duren?
  2. Maak een selectie van collega’s. Welke collega wilt u wel iets vertellen n welke niet? Wat wilt gaan vertellen, iedereen hetzelfde of persoonlijker? Wanneer wilt u dit gaan doen? Hoe gaat u een behandeling beginnen en wanneer? Wees altijd eerlijk over een diagnose wat u verteld, geef de nadelen, de beperkingen, maar ook de positieve dingen, zodat er een beter beeld ontstaat over de diagnose. Geef duidelijk uw grenzen aan als bijvoorbeeld vragen te lastig zijn of emoties te hoog oplopen. Alles in een keer van u afpraten lukt niet, het heeft tijd nodig.
  3. Wilt u via whatsapp terug reageren of wilt u dit persoonlijk vertellen in een gesprek? In een gesprek ziet u de emoties van een persoon en kunt u daar op reageren. Deze vallen weg bij een antwoord via whatsapp. Bij meerdere vragen blijft u over het onderwerp whatssappen. Om de diagnose uit te leggen over u verhaal kwijt te kunnen zouden wij de reactie via een gesprek adviseren.
  4. De collega’s met wie u het meest contact heeft kunt u vragen om ondersteuning en om samen soms wat te gaan. Vraag ze u kunnen ondersteunen in het proces van behandeling en herstel. Hoe u dit voor u ziet en wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.