Burn-out herkennen

2 Herkennen

Overspannenheid is meestal de eerste serieuze waarschuwing van uw lichaam. Het verschil tussen overspannen en een burn-out is dat bij overspannen de klachten afnemen als u rust neemt en dat deze dan voor langere tijd af nemen, bij een burn-out nemen de klachten wel af na rust maar zijn ze vaker en sneller terug. Overspannen is de voorloper van een burn-out.

Gedachten

  • De gedachten stroom zorgen ervoor dat de concentratie en geheugen minder worden, daarnaast zorgt het voor meer piekeren en overdenken van gedachten. Door dat mensen met een burn-out in de stress zitten hebben ze extra moeite met het kunnen ontspannen. Door de stress heeft een persoon vaker last van de spieren en/of zenuwstelsel, zoals rugpijn of hoofdpijn. Dit komt omdat de stress overal in het lichaam gaat zitten en de prikkels van de stress het lichaam aantasten, wat naast pijn ook klachten kan geven aan organen. Doordat de personen steeds op hun tenen lopen en tegen een hoog stress niveau aanlopen zijn deze personen meer prikkelbaar. De stress zorgt ervoor dat een persoon dagelijks hoofdpijn heeft, wat vaak voor langere tijd aanhoud.
  • Door de stress en onrustige gedachten is het lastig te slapen en gaan mensen meestal piekeren of dingen over denken, waardoor de persoon een vergrote kans heeft op slaapproblematiek. De personen staan ‘s ochtends niet uitrust op en hierdoor is het voor de persoon lastig dagelijks naar kunnen te presteren. Door het minder goed slapen, blijft de stress op hoog niveau en komt dagelijks nieuwe stress bij, waardoor het een opstapeling word van stress. De personen hebben last van vermoeidheid bij inspanning, dit komt omdat de conditie vaak verminderd door de stress en omdat personen vaker zich minder inspannen en vaker kiezen voor minder prikkels, dan inspannen met veel prikkels. Na geestelijke is het hoofd vaak overbelast omdat het extra veel energie kost om bijvoorbeeld een artikel te lezen. Na lichamelijke inspanning bent u vaak uitgeput omdat u minder weerstand heeft, een verminderde conditie en hierdoor sneller kort ademig bent.

Slapen

  • Personen met stress gerelateerde problematiek hebben regelmatig last van nachtmerries en slechte dromen of personen denken na over het trauma wat is gezien en mee gemaakt. Hierdoor komt een persoon moeilijker tot echte rust en word het slapen lastiger. Door het hebben van nachtmerries liggen vaker wakker, door het niet meer te durven te gaan slapen. Personen zijn extra alert op de omgeving en hebben daardoor een fotografisch geheugen en zal zelden de weg terug niet weten. Door de alertheid hoort de persoon sneller geluiden en komen ze harder binnen. Door het scherpe gehoor worden geluiden sneller gehoord en is het mogelijk om de schik en angst reactie te verminderen. Daarnaast hebben ze sneller paniek en angst buien en/of onzeker. Door een prikkel, wat alles kan zijn, kan een persoon in een angst bui terecht komen. Door de alertheid kan het lastig zijn te slapen. Door een geluid kan er een overprikkel ontstaan, waar door deze persoon in een paniek bui kan komen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.