Burenoverlast

3 Behandeling

Overlast word alleen aangepakt wanneer de woningbouw en politie het gehoord hebben of er meerdere buren klagen. Ga niet op hoge poten naar uw buren, dit werkt averechts. Kies een rustig moment wacht desnoods tot de volgende morgen. Alleen een rustig gesprek bied resultaten.

Overlast van buren is vaak lastig tegen te gaan en word in de eerste plaats vaak gezien als huisgeluiden of omgevingsgeluiden. De woningbouw doet hier vaak zeer weinig aan. In de meeste gevallen moet de persoon die last heeft van de buren verhuizen en kan de veroorzaker blijven zitten. Ook klachten indienen bij de woningbouw heeft vaak weinig effect.

Het heeft ook vaak te maken met de buren onderling, hoe is het contact met de buren, valt er te praten over overlast? Als de buren weigeren het gesprek aan te gaan over de overlast of het ontkennen is de kans erg klein dat het word aangepakt.Vaak zijn mensen zich ervan bewust dat ze overlast veroorzaken, maar ook na een gesprek of brief gaan ze door. Het heeft veelal te maken met het fatsoen van de persoon.

De instanties als buurtbemiddeling of sociaal wijkteam stoppen wanneer de veroorzaker aangeeft geen overlast te veroorzaken. Hierdoor komt er geen bemiddeling en word de overlast niet aangepakt. Alleen wanneer de veroorzaker het probleem bespreekbaar wilt maken heeft u een kans.

Het ligt er ook aan wat voor overlast het is. Het maken van harde geluiden in de woning door bonken of deuren word vaak niet aangepakt, maar als iemand op straat te veel heeft gedronken en overlast veroorzaakt wel. Muziek die ‘s nachts erg hard staat na 24.00 uur zal door de weeks sneller worden aangepakt dan in het weekend.  Daarnaast is het een groot verschil of u in een dorp of stad woont. In een dorp word overlast sneller aangepakt, terwijl het in een stad vaak is dat het er bij hoort.

Ik heb een puber die door de weeks op school zit en in het weekend werk. Hij zit momenteel in de nachtdienst en slaapt dus overdag.

In de wet staat in artikel 3, lid 1 van de Zondagswet staat “Het is verboden op Zondag zonder strikte noodzaak gerucht te verwekken, dat op een afstand van meer dan 200 meter van het punt van verwekking hoorbaar is.”

De meeste mensen stellen het erg op prijs als het op zondag rustig is. Meestal is dit de enige dag in de week, dan er weinig word gedaan. De meeste personen slapen deze dag ook uit. Doorgaans worden spelende kinderen minder erg ervaren als het op een tijdstip is dat het te verwachten is dat iedereen wakker is, dus rond een uur of 11.00.

Door de week is het toegestaan om bijvoorbeeld bouwactiviteiten te laten plaats vinden tussen 7.00-19.00