Burenoverlast vs stress

Wat is het?

Aan de hand van de regelmaat van burenoverlast krijgt een persoon veel of minder veel stress. Dagelijkse burenoverlast kan erg veel stress met zich meebrengen. De burenoverlast gaat door en uw stress loopt alleen maar op. De grens van stress word hierdoor steeds verlegt.

Een persoon die dagelijks te maken heeft met veel overlast is meestal vermoeid, heeft weinig zin dingen te doen, heeft veel stress. Stress word de gehele dag opgestapeld, hierdoor bestaat er elke dag de kans dat er stressaanvallen zijn door de overlast. Deze aanvallen komen bij dagelijkse overlast steeds vaker en worden ook steeds heviger. Door de stress en de vele overlast word het dagelijks leven minder. Vaak worden andere omgevingsgeluiden dan moeilijker om mee om te gaan.

De hoeveelheid van de geluiden en de hardheid van het geluid maken dat het erg stressvol kan zijn.

Als iemand 4 uur overlast veroorzaakt met harde muziek is dit zeer storend in het begin tot zwaar irritant aan het eind. In deze periode loopt de stress snel op. Bij mensen die een diagnose hebben gaat dit vaak sneller en kan dit in enkele seconde. Hierbij maakt het vaak uit of dit voor een uurtje is omdat ze bijvoorbeeld aan het klussen zijn of dat ze een hele badkamer verbouwen. Vaak als men het weet heeft de persoon er minder last van. De tijdsduur maakt dat de stress sneller en langer oploopt.

Als dit voor enkele maanden achter elkaar is kunnen hier meer lichamelijke klachten uit voort komen zoals hoofdpijn of hartklachten. De stress in huis zal alleen afnemen bij voldoende rust in huis. De burenoverlast zal altijd stressvol zijn, en ook al stopt de overlast en worden de geluiden minder die ene keer krijgt u daar weer veel stress van.

Zo begint u:

Stap 1 Van welke geluiden krijgt u de meeste stress? Hoe vaak komen deze geluiden voor op een dag? De meeste personen krijgen veel stress van harde bonkende geluiden of smijtende deuren. houd een logboek bij met de overlast, dit kan op papier of in opname. Laat de opname horen bij eventuele hulp die u gaat zoeken voor de stress.

Stap 2 Hoe vaak heeft u stress? Wat doet de stress van overlast met u? Krijgt u tintelingen in uw lichaam? Voelt u lichaam aan of er druk in zit een soort ballon die word opgeblazen? Hoe merkt u dat u veel stress krijgt, wat zijn de signalen? Hoofdpijn, druk, moe? Houd een schema bij met de signalen van de stress zodat u een duidelijk beeld heeft van de stress.

Stap 3 Wat zou er nodig zijn om minder stress te hebben van de geluiden? Yoga, regelmatig na buiten, gedachten van u afschrijven, oplossing zoeken en er aan werken. Een tijdelijke oplossing kan zijn het gebruik van een koptelefoon of overstemmen. Dit veranderd het probleem niet maar geeft u wel de rust.

Stap 4 Wat kunnen uw buren doen om de geluiden minder aanwezig te laten zijn in uw huis? Andere manier van lopen, vloerbedekking, isolatie? maak het met uw buren bespreekbaar.

Stap 5 Vraag buurtbemiddeling u te helpen bij de overlast of uw woningbouw. Schets een duidelijk beeld van de situatie laat uw logboek zien of de audio beluisteren. Vaak zijn buren stil als ze weten dat er iemand aan de deur staat, dan word het niet gehoord door de hulpverleners en schatten het lager in.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld hoe u stress krijgt van de overlast en hoe u deze kunt aanpakken.

Tips:

  • denk aan uw eigen gezondheid en leven en houd de balans

Waarschuwingen:

  • Blijf niet te lang in een stress situatie zitten, dit word op de langere termijn chronische stress.

1 thought on “Burenoverlast vs stress

  1. Avatar
    P.schaap

    Zal me voor stellen ,ben Patrick en hier boven wat er geschrijven wordt her ken ik uit duizenden,ik zelf worstel al met buren overlast (geloof het of niet, dat is ruim drie jaar).Ik heb zoveel gedaan wat maar mogelijk is of kan,en toch ervaar ik het tot de dag van nu.Hoe is het mogelijk dat deze mensen er toch mee door kunnen gaan,met wat ze doen.patrick

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.