burenoverlast lange termijn PTSS

1 Wat is het?

Stress is voor personen met een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) funest. Deze personen kunnen er slecht tegen extra stress, dit komt omdat ze al vanuit hun zelf veel stress hebben door de trauma’s en vele gedachten. Burenoverlast en een PTSS is een slechte combinatie.

De overlast bestaande uit deuren en bonken op de grond geven extra prikkels, die na een ochtend genoeg kunnen zijn, om de rest van de dag nog maar weinig te kunnen doen. De persoon heeft dan vaak hoofdpijn en erg veel stress. De bonken worden op een gegeven moment een trauma, iedere keer dat er een bonk is reageert het lichaam in stress of nare gedachten. Dit gaat vaak weer weg wanneer de persoon gaat rusten of na buiten gaat.

2 Herkennen

 • Personen met een PTSS zijn hooggevoelig, prikkels komen sneller en vaak harder binnen en gaan minder snel weg. De prikkels blijven hangen. Na een dag overlast is het een opstapeling van prikkels van de overlast, van de omgevingsgeluiden en de stress van de persoon, de kans is erg groot dat de persoon aan het eind van de dag of er voor een aanval heeft is stress of paniek. Van te veel paniek kan er ook een trauma ontstaan.
 • Personen met een PTSS slapen vaak minder goed, door nachtmerries of door piekeren. Als er bij deze persoon ook overlast is in de nacht heeft de persoon overdag geen rust meer en leef na enge tijd in onrust en stress die chronisch word. Alleen door goede nachtrust kan een persoon met PTSS een “goede” start maken van de dag. Personen met een PTSS kunnen minder goed tegen een nacht overslaan. De persoon probeert de rust te zoeken maar dit word onmogelijk gemaakt door de overlast, dit geeft nog meer stress, boosheid.

3 Behandeling

Een trauma aan de dagelijkse overlast kan alleen verminderen als de overlast ophoud of als u hulp zoek voor de trauma die u heeft opgelopen. Hoe langer u blijft lopen met het trauma, hoe meer schade u ervan krijgt en kan lijden tot een PTSS en chronische klachten met zich mee brengen. Wanneer dit elke dag is en voor meer uur per dag is het voor een persoon met PTSS niet mogelijk in de woning te wonen omdat het te veel belemmerd in het dagelijks leven.

4 Gevolg

 • extra overprikkeling
 • dagelijkse buien
 • lichamelijke klachten
 • psychische schade

5 Plan

 • Hoe goed kunt u omgaan met de PTSS? Heeft u een behandeling gehad voor de trauma’s en heeft u geleerd om te gaan met de PTSS? Hoe beter u overweg kan met de PTSS hoe minder last u ervan heeft en hoe makkelijker u dingen kan aanpakken. Hoe meer u bezig bent met de gedachten aan een trauma, hoe meer stress, hoe minder u aankunt. Hierdoor word de overlast nog zwaarder ervaren.
 • Hoe veel overlast heeft u? wat vinden andere van de geluiden? Zijn zij het met u eens of niet? Omdat de diagnose hooggevoelig is ervaart u het anders, dan een persoon zonder PTSS, vraag altijd om iemand anders om met u mee te luisteren. Maak opname van de overlast en vraag de ander zijn mening.
 • Waar bestaat de overlast uit? Wat maken de geluiden erg? Waarvan heeft u last al u het geluid hoort? Herinnerd het u aan iets of krijgt u veel stress tot een aanval? Maak een overzicht van de signalen en de overlast zodat u een duidelijk beeld heeft van de problematiek en start dagelijks een logboek. Maak een activiteiten overzicht met 10 punten die u kunt gaan doen als de signalen te hoog op loopt. Hou u u consequent aan het overzicht.
 • Ga het gesprek aan met u buren en leg uit dat u een PTSS heb, wat dit voor u betekend n waar u last van heeft. Zo krijgt u meer begrip voor de situatie en vergroot u de kans verandering.  Maak samen afspraken waar u het beide over eens zijn en waar beide zich aan houden. Ga altijd op een rustig moment met uw buren in gesprek.
 • Vraag buurtbemiddeling en woningbouw om hulp bij de aanpak van overlast. Vraag om vervangende woonruimte.
 • Ptss gaat niet vanzelf over. PTSS moet behandeld worden. PTTS zorgt ervoor dat er meer trauma’s kunnen ontstaan over andere zaken. Leer met uw PTSS om gaan.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.