Burenoverlast bespreekbaar maken

Wat is het?

Hoe krijgt u uw buren zo ver dat ze stoppen met het veroorzaken van overlast? Burenoverlast is vaak een lastig onderwerp wat vaak gepaard gaat met ruzie of schelden. Buren willen niet met elkaar praten of weigeren mee te werken aan ondersteuning.

Wat u nodig heeft:

 • een afspraak met de buren
 • een plan van aanpak/ afspraken
 • brief voor instanties

Zo begint u:

 1. Bij burenoverlast is het belangrijk dat u dit zo vroeg mogelijk bespreekbaar maakt. Hoe langer u het gesprek uitstelt hoe moeilijker het gesprek zal verlopen. Door het niet te bespreken maar u wel te irriteren aan het geluid, zorgt u ervoor dat er alleen maar meer spanning ontstaat. Hiervan kunt u lichamelijke klachten krijgen die veel al met stress te maken hebben.
 2. Probeer met uw buren een afspraak te maken, zodat u een een geschikt moment het probleem kunt bespreken. Neem de tijd om het gesprek te voeren en het geheel uit te praten.
 3. Val welke overlast heeft u last? Hoe vaak is dit? Wanneer is dit en hoe laat? Het probleem kunt u omschrijven aan de hand van voorbeelden bijvoorbeeld op 28-11 om 7.00 smeet u met een deur dit deed u ook op 27-11 en 26-11. Om deze tijd slaap ik nog is het mogelijk om dit niet meer te doen? Dit maak direct duidelijk hoeveel last u heeft van de deuren en dat het vaker voorkomt dan 1 keer.
 4. Ga zo rustig mogelijk het gesprek in, laat u niet te veel lijden door emoties of gevoelens. Wanneer u direct na de overlast het gesprek aangaat zijn beide in emoties, het gesprek loopt dan snel uit de hand en kan tot ruzie lijden.
 5. Worden u buren boos naar uw uitleg, probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en rustig te praten, trekt de emotie niet weg, besluit er dan om later erop terug te komen. Praten heeft op dat moment weinig zin.
 6. Probeer zoveel mogelijk tot een oplossing te komen en hiervoor afspraken te maken. Zet deze op papier en teken deze beide, zo heeft u direct de afspraken op papier en is het voor beide duidelijk en zo heeft u direct een bewijs mocht de overlast aanhouden.
 7. Heeft u last van geluiden van uw buren, nodig uw buren bij u thuis uit zodat ze kunnen horen hoe het voor u klinkt. Vaak hebben ze niet door dat het zo hard is.
 8. Gaan uw buren door, maak een overzicht van wanneer en hoe vaak de overlast voorkomt en neem dit mee zodat u het kunt laten zien.
 9. laat u niet verleiden om de buren een koekje van eigen deeg te geven. Schreeuwen uw buren, en gaat u dit doen, dan u gezien worden als overlast veroorzaker. Daarnaast maakt u het van kwaad tot erger ze gaan vaker schreeuwen of harder schreeuwen.
 10. Zoek zoveel mogelijk medestanders hoe meer medestanders hoe groter de kans dat er een aanpak komt. Verzamel zoveel mogelijk bewijs.
 11. Is het lastig om het gesprek aan te gaan, maar wilt u toch uw verhaal kwijt schrijf dan een brief aan uw buren. Houd het wel netjes en niet een brief op hoge poten. Daarna kunt u als nog het gesprek aan gaan. De kans is wel klein dat u een reactie krijgt op de brief.

Het verwachte resultaat:

Door het bovenstaande stappenplan leert u hoe u kunt reageren op de overlast en hoe u deze kunt aanpakken.

Tips:

 • Blijf niet hangen in wie de schuld is of wie gelijk heeft. Dit doet er niet toe en is niet belang. Het is belangrijker dat de overlast stopt. Zoek samen naar mogelijke oplossingen, manieren om de situatie voor beide te verbeteren. Geef de ander de tijd om over de oplossing na te denken en met een andere oplossing te komen.
 • Geef de buren ook de gelegenheid om hun verhaal te doen, neem serieus wat ze vertellen. De buren kunnen dit anders zien en beleven dan u. Door in gesprek te blijven kunt u beter afstemmen op elkaar.
 • Bedenk u van te voren wat u precies wilt vertellen aan de buren, hoe gaat u het omschrijven? Schrijf het kort en bondig op en neem het mee als richtlijn van het gesprek.
 • Geef u bijvoorbeeld een feestje of weet u dat het wat meer geluid geeft als normaal, geef het goede voorbeeld aan de buren hoe u dit aanpakt, door bijvoorbeeld een briefje in de brievenbus te stoppen.

Komt u er niet uit dan kunt u hulp of ondersteuning vragen bij:

 • sociaal wijkteam
 • buurtbemiddeling
 • gemeente/asowet
 • woningbouw
 • politie/wijkagent
 • juridisch loket

Deze organisatie kunnen u gratis helpen. Mocht u er echt niet uitkomen kunt u altijd nog een verzoek indienen bij de rechter.

Waarschuwingen:

 • langdurig wonen in burenoverlast kan zorgen voor lichamelijke en psychische klachten.
 • soms weigeren buren alles, zorg dat het niet uw gezondheid kost en verhuis op tijd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.