budgetplan

Wat is een budgetplan?

Het budgetplan geeft u in korte tijd een overzicht van u inkomsten en uitgaven. Een plan kan zijn voor een maand kwartaal of per jaar.  Een plan heeft u nodig bij het maken van een begroting voor langere tijd, voor het vaststellen van een spaarbedrag, het vakantiebudget vaststellen en/of schulden en bespaarplan te maken.

Om uw financiële overzicht te behouden, om grip te houden op uw uitgaven patroon, om te controleren of uw spaar, bespaar en/of schuldenplan moet worden aangepast, om schulden te voorkomen.

Wat staat er in een budgetplan?

Antwoorden op vragen zoals: Wat zijn de grote kostenposten? Waar kan er bezuinig of verandering plaatst vinden voor meer bestedingsruimte? Wat houd u over aan bestedingsruimte na aftrek van alle vaste laten? Waar geef u te veel geld uit? Wat zijn de grote kosten posten? Kunnen deze door een simpele besparing verminderen?

In het plan komt te staan waar u kunt besparen en hoe u in de toekomst schulden kan proberen te voorkomen. Een budgetplan geeft u inzicht in uw financiën.

Hoe vaak maak ik een budgetplan?

Een budgetplan kunt u 1x per 2 maanden bijhouden en controleren of alles nog wel klopt. Het is verstandig 2x per jaar een nieuw plan te maken met de wijzigingen van de tarieven in januari en juli.

Maak een jaaroverzicht van inkomsten en uitgaven. Bekijk wanneer u moet reserveren voor kwartaal- en jaarbetalingen.

Wat u nodig heeft:

 • inkomsten
 • uitgaven
 • Bankafschrift
 • schrift of exel

Zo begint u:

 1. Verzamel alle benodigde papieren van uw inkomsten en uitgaven zoals u inkomsten ook de toeslagen en alle bonnen van de uitgaven en een overzicht van uw bankrekening.
 2. Maak een exel bestand aan of maak in een schrift 3 kolommen, horizontaal komen inkomsten en uitgaven en verticaal komen de uitgaven per thema. Maak de lijst met huur verzekering, gas, telefoon enz. Schrijf van alle thema’s de bedragen op en doe dit ook bij de inkomsten. Bereken alles terug tot 1 maand zoals bijvoorbeeld de kinderbijslag of zaken die u per jaar of per kwartaal betaald.
  1. Hoe maak ik een huishoudboek in een budgetplan werkblad? Het huishoudboek kunt u dagelijks bijhouden om een goed overzicht te hebben en te houden over uw dagelijkse uitgaven. Hiernaast staat een kort voorbeeld hoe u dit zou kunnen maken in een werkblad. Exel,werkblad open office, google zijn een handige methode voor het maken van een huishoudboek. Het is een rekenprogramma. Een werkblad word ook wel een spreadsheet genoemd hiermee kunt u prijsberekeningen maken.
   1. Stap 1 Open het programma waarmee u gaat werken. Open het programma waarmee u wilt gaan werken. Voor dit voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van het werkblad van open office. Geen open office of exel dan kunt ook online een budgetplan make via de website van open office of via google spreatsheet.
   2. Stap 2 Voer de gegevens in. Maak gebruik van twee kleuren, dit geeft u meer overzicht in uw overzicht. Inkomsten zijn groen omdat dit altijd positief is en de uitgave rood om dat dit negatief is. Bedenk voor u zelf twee kleuren die het voor u makkelijker maken
   3. Kolom A Vaste lasten Selecteer de kolom en voer de gegevens verticaal in van alle vaste lasten. Schrijf alle vaste lasten zoals de huur, energie verzekeringen onder elkaar. Voor het overzicht te bewaren kunt u per groep een regel open laten.
   4. Kolom B De kosten Selecteer de kolom en voer de gegevens horizontaal in van alle bedragen. Zet hier de bedragen die u per maand kwijt bent aan de huur, energie enz.
   5. Kolom C Inkomsten Selecteer de kolom en voer de gegevens verticaal in van alle inkomsten bij naam. Bij u inkomsten horen uw loon en toeslagen die u krijgt.
   6. Kolom D Inkomsten Selecteer de kolom en voer de gegevens horizontaal in van alle bedragen. Zet hier de bedragen die u per maand ontvangt aan inkomsten en toeslagen. De kinderbijslag krijgt u 1x per 3 maanden deze kunt u delen door 3 en het bedrag per maand opschrijven.
 3. Zet een streep bij het laatste thema en tel beide bedragen op zet deze onder de streep. Haal de uitgaven van de inkomsten en u houd het bedrag over wat u dagelijks te besteden heeft.
  1. Autosom maken
   Nu is het begin van uw budgetplan klaar en kunt u beginnen met het bereken van de totaal bedragen, deze komen te staan in kolom b en d. Dit kunt u zelf uitrekenen met een rekenmachine of u kunt dit automatisch laten berekenen hiervoor maakt u gebruik van een autosom.

   1. AutoSom is op twee plekken in het menu te vinden. Namelijk via Start > AutoSom en Formules > AutoSom. Het icoon dat gebruikt word voor een autosom icoon is het icoon zoals hiernaast staat afgebeeld.
   2. De autosom maakt u door vakken te selecteren waar u een berekening van wilt. Klik daarna op het icoon van autosom of schrijf de =som op. De som van het bovenste voorbeeld van het budgetplan word dan =som (b5-b12). In het onderste vak komt het totaal bedrag te staan.
 4. Maak aan het eind van het jaar een jaar overzicht met alle bedragen en uitgaven van het gehele jaar. en maak een nieuwe planning voor het nieuwe jaar. Waar kunt u bezuinigen? Wat kunt u sparen? Wat zijn de extra kosten?
  1. Een jaaroverzicht
   Een jaaroverzicht maakt u op dezelfde manier zoals hierboven omschreven. In het overzicht zet u in kolom A verticaal de maanden en horizontaal in kolom B t/m Z de totaal bedragen van uw uitgaven en inkomsten.
  2. De maanden hoeft u niet een voor een in te typen deze kunt u met een vulgreep aanvullen. Als u de vulgreep wilt gebruiken, selecteert u de cellen waarvan u de inhoud wilt doorvoeren in aanvullende cellen, en sleept u de vulgreep langs de cellen die u wilt vullen.
  3. Bijvoorbeeld zoals u ziet in de afbeelding. In kolom A voert alleen januari en februari in en daarna door te klikken op balk met vierkantje. word de reeks van zelf afgemaakt. De vulgreep kunt u gebruiken voor datums, tijden, weekdagen, maanden of jaren door te voeren.

Het verwachte resultaat:

Overzicht van uw inkomsten en uitgaven, om te kunnen plannen voor grote uitgave of voor te sparen .

Tips:

 • Bewaar de plannen in een aparte map van de administratie, voor 1 jaar. De jaarplanningen kunt langer bewaren.
 • Maak regelmatig een planning om te kijken of de balans nog klopt.
 • Plan een maand van te voren waar u het huishoudgeld aan gaat besteden. Maak een overzicht van alle uitgaven, zoals boodschappen, kleding en/of cadeau schrijf achter ieder item de het bedrag. Zo heeft u een direct overzicht en kunt u zien of uw planning haalbaar is of toch aangepast moet worden. Maak een planning voor wat u elke dag wil gaan eten en haal zoveel mogelijk in huis. Dit geeft rust in uw hoofd en u weet zeker dat u elke dag iets gezonds op tafel gaat zetten. Dit geeft positieve energie die je wel kan gebruiken in deze drukke week.
 • Een boodschappenlijstje Voor u boodschappen gaat doen kunt u de voorraad en de koelkast bekijken. Vaak heeft u nog meer in huis dan u denkt. Kijk wat u nog nodig heeft. Loop de aanbiedingen na via het internet en maak hiervan een boodschappenlijstje en koop niet meer dan er op het lijstje staat. Neem een rustige tijd om boodschappen te doen. Wanneer u gestrest bent, onnodig lang in de winkel blijft of vermoeid is de kans groot dat u impulsaankopen gaat doen en daarmee onnodige boodschappen in huis haalt.

Waarschuwingen:

 • Wanneer u geen of weinig zicht en inzicht heeft in uw inkomsten en uitgaven is de kans groot dat uw schulden gaat ontwikkelen. Zorg dat u goed op de hoogte bent, om financieel gezond te blijven.