budgetbeheer Prioriteit

Prioriteit

De prioriteit van de budgetbeheerder is om uw schulden aan te pakken en op te lossen met zo veel mogelijk van uw inkomsten. Van uw inkomsten worden de vaste lasten betaald, het bedrag wat overblijft, gaat uw leefgeld af en de rest gaat naar de schulden. In de schulden zijn 4 groepen. Wanneer uw bijvoorbeeld extra geld nodig heeft word er eerst gekeken of alle groepen gedaan zijn.

Leefgeld is vrij besteedbaar. Budgetbeheer is bedoeld om u te leren goed met het beschikbare geld om te gaan en daarvoor is het nodig dat de budgetbeheerder inzicht krijgt over hoe u het leefgeld besteed. De budgetbeheerder kan u wel vragen om de bonnetjes te bekijken waar u het leefgeld aan besteed.

  1. Prioriteit 1 Schulden Schulden hebben voorrang op alles. Bij schuldhulpverlening worden eerst de vaste lasten en schulden afgelost en hierdoor kan het zijn dat er geen leefgeld meer over is. Dat er geen leefgeld is op dit moment komt dat omdat er beslag ligt op uw loon en/of uitkering? Dat kunt u via uw schuldhulpverlener dit laten aanpassen. Komt omdat er te weinig loon en/of uw uitkering te laag is? Dan kunt u bij de gemeente een tegemoetkoming aanvragen.
  2. Prioriteit 2 Vaste lasten Naast uw schulden moeten de vaste lasten zoals de telefoon, het internet, verzekering(en) en, indien van toepassing kosten voor de kinderen. nog worden betaald.
  3. Prioriteit 3 Sparen De schuldhulpverlener houd een bedrag in voor kosten zoals bijvoorbeeld voor de eigen bijdrage van de ziektekosten, voor de gemeentelijke- en/of waterschapsbelasting of voor onvoorziene uitgaven te kunnen betalen.
  4. Prioriteit 4 En tenslotte wordt dan gekeken hoeveel er overblijft voor het leefgeld. Plan aan passen; Heeft u te weinig leefgeld of duurt het te lang voor uw schuldhulpverlener het plan aanpast, dan kunt u nog naar het juridisch loket en/of een advocaat in de hand nemen. De kosten van een advocaat voor het leefgeld en dreiging tot afsluiten, kunt u terugvragen bij de bijzondere bijstand. Hiervoor heeft u een bewijs van onvermogen nodig deze kunt u halen bij het juridisch loket. Neem hiervoor de gegevens van uw advocaat mee.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.