Budget map

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is een budget map?

Een budget map is een onderdeel van een geordende administratie, die geeft u inzichten in uw inkomsten en uitgaven. Door het dagelijks bijhouden van een huishoudboek weet u precies hoeveel u uitgeeft en waar u kunt besparen.

Een budget map is een persoonlijke map met daarin alle alle overzichten van plannen die u heeft gemaakt. Zoals het budgetplan, spaarplan en uw dagelijkse huishoudboek.

Waarom maak ik een budget map?

De budget map is een onderdeel voor schuldpreventie en het op orde brengen en houden van uw financiële zaken.

De budget map is het financiële onderdeel van uw administratie. Waarmee u het overzicht creëert  van uw inkomsten uitgaven en schulden. Door het aanleggen van de map en het regelmatige bijhouden van de plannen kunt u schulden voorkomen. Door het aanleggen van de map heeft u alle belangrijke papieren bij elkaar en hoeft u niet meer te zoeken naar de laatste plannen en overzichten.

Wie kan er gebruik maken van en budget map?

Iedereen kan een budget map aanmaken. De map is bedoeld om uw administratie en financiële zaken weer op orde te brengen. Om directe overzichten te hebben van inkomsten en uitgave en waar u kunt besparen op de extra uitgaven.

Hoe maakt u een budget map?

Sorteer alle budget plannen en overzichten van uw huishoudboek op datum en plaats deze in uw map. Deze kunt u onderverdelen per jaar. Voor een budget map heeft u een multomap en tabbladen met etiketten nodig. Op de etiketten zet uw de onderdelen van uw map zoals plannen, huishoudboek.

Bewaar alle plannen voor minimaal 1 jaar en maak aan het eind van het jaar een overzicht van alle kosten en uitgaven. Deze kunt u gebruiken om een nieuw budgetplan over spaardoelen vast te stellen.

Hoe vaak houd ik mijn budget map bij?

De budget map houdt u dagelijks bij. In uw map zit een huishoudboek voor uw dagelijkse uitgaven. Het is verstandig bij te houden voor overzicht te hebben en te houden over uw uitgaven en voor het opstellen van een budgetplan. De plannen kunt u iedere maand even na kijken en bij veranderingen een nieuwe maken.

Bewaar de documenten gedurende één jaar in de map. Verhuis ze nadien naar uw archief. Documenten met een lange bewaartermijn, zoals bijvoorbeeld een huurcontract, kunnen langer dan een jaar in de map blijven.

Wanneer maakt u een budget map?

Een budget map kunt u aanleggen vanaf ongeveer 18 jaar als ze zelf vele kosten krijgen. Hiervoor is het niet nodig en map aan te leggen. Wanneer uw kind kleedgeld krijgt kunt wel een start maken met een map door inkomsten en uitgave in een budgetplan te zetten en deze in deze map te bewaren.

Een budget map:

 • Het maken van administratieve doelen.
 • Het maken en bijhouden van de administratie
 • Het sorteren en bijhouden van post
 • De bewaarplicht voor belangrijke papieren
 • Het bijhouden van mappen
 • Stappenplan
 • Naasten administratie
 • Het opstellen van een plan
 • Het op orde brengen van uw digitale administratie
 • E-mail op orde brengen
 • Van papier naar digitaal

Een budgetplan is er zodat u precies weet hoeveel inkomsten u iedere maand heeft van bijvoorbeeld toeslagen, loon, uitkering. Daarnaast laat het duidelijk zie als er nog openstaande facturen zijn en hoe het staat met een schuld.

Een budgetplan geeft antwoorden op vragen zoals: Wat zijn de grote kostenposten? Waar kan er bezuinig of verandering plaatst vinden voor meer bestedingsruimte? Wat houd u over aan bestedingsruimte na aftrek van alle vaste laten? Waar geef u te veel geld uit? Wat zijn de grote kosten posten? Kunnen deze door een simpele besparing verminderen? Pas wanneer u 100% weet wat u binnen krijgt weet u pas wat u kunt uitgeven.

Een budgetplan geeft u inzicht in uw financiën. Het budgetplan geeft u in korte tijd een overzicht van u inkomsten en uitgaven. Een budgetplan werkblad kan zijn voor een maand kwartaal of per jaar. Een plan heeft u nodig bij het maken van een begroting voor langere tijd, voor het vaststellen van een spaarbedrag, het vakantiebudget vaststellen en/of schulden en bespaarplan te maken.

Stap 2 Het maken van een doel

Iedereen kan een budget map aanmaken. De map is bedoeld om uw administratie en financiële zaken weer op orde te brengen. Om directe overzichten te hebben van inkomsten en uitgave en waar u kunt besparen op de extra uitgaven.

De budget map houdt u dagelijks bij. In uw map zit een huishoudboek voor uw dagelijkse uitgaven. Het is verstandig bij te houden voor overzicht te hebben en te houden over uw uitgaven en voor het opstellen van een budgetplan. De plannen kunt u iedere maand even na kijken en bij veranderingen een nieuwe maken.

Een budgetplan kunt u 1x per 2 maanden bijhouden en controleren of alles nog wel klopt. Het is verstandig 2x per jaar een nieuw plan te maken met de wijzigingen van de tarieven in januari en juli. Maak een jaaroverzicht van inkomsten en uitgaven. Bekijk wanneer u moet reserveren voor kwartaal- en jaarbetalingen.

Een budget map kunt u aanleggen vanaf ongeveer jongs af aan als u kind begint met zakgeld. Zorg dat uw kind het onder de knie heeft als het 18 jaar word en als ze zelf vele kosten krijgen. Wanneer u vroeg begint met het maken van een plan leert u kind het plannen van geld en sparen. Hier leert uw kind hoeveel geld het waaraan heeft uit gegeven. Hierdoor houd u kind op jonge leeftijd overzicht over zijn eigen geld.

Wat zijn de gevolgen van het niet maken van een budgetplan? Hierdoor heeft u geen overzicht over u inkomsten en uitgaven en kan zijn dat u net boodschappen aan het doen bent en bij de kassa staat en dan u pinpas leeg is of rekeningen die niet betaald kunnen worden omdat net iets te lang duurt. Het saldo is ontoereikend. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een huishoudboek.

Stap 3 Plan maken

Begin met het kopen van een aantal mappen en ruim uw administratie op, door ze te sorteren in de mappen. Sorteer alle budget plannen en overzichten van uw huishoudboek op datum en plaats deze in uw map. Deze kunt u onderverdelen per jaar. Voor een budget map heeft u een multomap en tabbladen met etiketten nodig. Op de etiketten zet uw de onderdelen van uw map zoals plannen, huishoudboek.

Bewaar alle plannen voor minimaal 1 jaar en maak aan het eind van het jaar een overzicht van alle kosten en uitgaven. Deze kunt u gebruiken om een nieuw budgetplan over spaardoelen vast te stellen. Verhuis ze nadien naar uw archief. Documenten met een lange bewaartermijn, zoals bijvoorbeeld een huurcontract, kunnen langer dan een jaar in de map blijven.

Voorpagina map:

Stap 1 verzamel de gegevens Verzamel de gegevens van inkomsten en uitgaven.

Stap 2 neem de gegevens over in het plan maak een schema zoals hier naast en voer uw gegevens in.

Stap 3 reken het leefgeld uit Wanneer het budgetplan klaar is kunt u beide getallen van elkaar halen en het bedrag wat overblijft is, uw leefgeld, ook dit kunt u onderaan dan een korte berekening zien. Het is daarom ook belangrijk het budgetplan regelmatig bij te houden. Het maken van een budgetplan kan schulden voorkomen.

Stap 4 Signalen herkennen, oplossen. Een dagplanning is een financieel overzicht van uw inkomsten en uitgaven van 1 dag. Hoe vaak maak ik een dagplanning?

Stap 5 Het maken van een doel Een dagplanning van uw inkomsten en uitgaven maakt u elke dag om zo te weten hoeveel u nog te besteden heeft en wat u waaraan heeft uitgegeven. Met het maken van een dagelijkse planning komt u nooit geld te kort.

Stap 6 Plan maken

Stap 1 Kies een programma.

Open het programma waarmee u wilt gaan werken. Voor dit voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van het werkblad van open office. Geen open office of exel dan kunt ook online een budgetplan make via de website van open office of via google spreatsheet.

Stap 2 Het overzicht aanbrengen

budgetplanKolom A Vaste lasten

Selecteer de kolom en voer de gegevens verticaal in van alle kosten. Schrijf alle kosten onder elkaar. Voor het overzicht te bewaren kunt u per groep een regel open laten. Selecteer de kolom en voer de gegevens horizontaal in van alle bedragen. Zet hier de bedragen die u per dag kwijt bent aan lunch, koffie, ov.

Kolom B Inkomsten

Selecteer de kolom en voer de gegevens verticaal in van alle inkomsten bij naam. Bij u inkomsten horen uw loon en toeslagen die u krijgt. Selecteer de kolom en voer de gegevens horizontaal in van alle bedragen. Zet hier de bedragen die u per dag ontvangt aan inkomsten en toeslagen. De kinderbijslag krijgt u 1x per 3 maanden deze kunt u x4 en het bedrag per jaar opschrijven en delen door 365 dagen.autosom

Stap 3 Een berekening maken.

Autosom maken

Nu is het begin van uw budgetplan klaar en kunt u beginnen met het bereken van de totaal bedragen, deze komen te staan in kolom b en d. Dit kunt u zelf uitrekenen met een rekenmachine of u kunt dit automatisch laten berekenen hiervoor maakt u gebruik van een autosom.

AutoSom is op twee plekken in het menu te vinden. Namelijk via Start > AutoSom en Formules > AutoSom. Het icoon dat gebruikt word voor een autosom icoon is het icoon zoals hiernaast staat afgebeeld.

autosom2De autosom maakt u door vakken te selecteren waar u een berekening van wilt. Klik daarna op het icoon van autosom of schrijf de =som op. De som van het bovenste voorbeeld van het budgetplan word dan =som (b5-b12). In het onderste vak komt het totaal bedrag te staan.

Stap 4 styling

Om de kleur aan te brengen net als in regel 3, selecteer de regel en klik op en kies de kleur. Dit is ook mogelijk per cel apart.

 

 

Boekhouder ilona is een gediplomeerd boekhouder sinds 2011. Op deze website blogt ze over hoe u de financiën op orde kunt brengen en houden. Een overzichtelijke administratie is onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond leven. De ervaringen en kennis worden gedeeld aan de hand blog artikelen. Daarnaast staat soebar.nl voor schuldpreventie. De doelgroep van de website is gericht op gezinnen met een minimum inkomen.

Wij horen graag uw reactie