BKR

BKR

Wat is het bkr?

Het is een organisatie met veilige en betrouwbare informatie over leningen, om een verantwoorde beslissing te nemen over wel of niet lenen. Kredietverstrekkers kunnen beter inschatten hoe hun klant er financieel voor staat. Zo dragen het bkr bij aan een financieel gezonde wereld.

Wanneer word ik geregistreerd?

Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is een wettelijke plicht. Voor bijvoorbeeld om een wasmachine te kopen of een verbouwing te betalen en de mogelijkheid om rood te staan, kan meetellen. Dan staat u in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

In de volgende gevallen krijgt u een positieve registratie:

 • U heeft een kredietlimiet op uw rekening. Dit betekent dat u kunt rood staan.
 • U heeft een creditcard.
 • U heeft een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
 • U maakt gebruik van een uitgestelde betaling (‘koop nu, betaal later’). Door altijd op tijd te betalen, zorgt
 • u ervoor dat de registratie positief blijft.

Wat is het CKI?

In het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) is te zien welke leningen u op dit moment heeft. En welke u de afgelopen 5 jaar heeft gehad. Een hypotheek wordt alleen geregistreerd als u hier een betalingsachterstand op heeft van meer dan 120 dagen.

Wanneer vraag ik een BKR overzicht aan?

Bij het BKR kunt u een aanvraag doen wanneer u wilt weten hoeveel openstaande schulden u heeft. Op het overzicht staan alle openstaande schulden met naam en bedrag, die zijn geregistreerd bij het BKR. Het kan zijn dat het niet alle schulden zijn.

Zaken als inkomen, huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij een energiebedrijf staan niet geregistreerd. Ook studiefinancieringen van DUO, de voormalige Informatie Beheer Groep, worden niet in het CKI geregistreerd.

Hoe vraag ik een BKR overzicht aan?

Bij iedere bank in Nederland kunt u een overzicht van uw schulden opvragen . Dit kunt u als volgt doen:

 1. Bij de bank kunt u de brochure “wat doet BKR voor mij?” krijgen met daarbij het aanvraagformulier.
 2. Vul het formulier zo volledig mogelijk in.
 3. het formulier kunt u samen met een geldig id inleveren bij de bank
 4. Voor inzage moet u 5 euro betalen aan de bankmedewerker
 5. De bank stuurt u formulier op en binnen ongeveer 5 werkdagen is uw overzicht bij de bank of in uw brievenbus.

Een aanvraag kunt u niet telefonisch of via het internet doen. Dit om te voorkomen dat uw gegevens in verkeerde handen vallen. Het is mogelijk om het overzicht binnen 3 dagen te krijgen wanneer u het gaat ophalen bij het BKR in Tiel. Hiervoor dient u 3 dagen van te voren een afspraak voor te maken met de afdeling Inlichtingen & Inzage. De kosten blijven hetzelfde. Het BKR kantoor is op werkdagen open voor bezoek van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Wat weet het bkr van u?

Over u: Voorletter(s) en geboortenaam, geboortedatum, adres, postcode en woonplaats

Over uw lening:

 • Het soort overeenkomst
 • De hoogte van uw lening of van uw kredietlimiet
 • De ingangsdatum van de kredietovereenkomst
 • De maand waarin de overeenkomst wordt afgelost
 • De maand waarin de overeenkomst daadwerkelijk is beëindigd
 • Eventuele bijzonderheden gedurende de looptijd van de overeenkomst

Dit niet: Uw inkomen, schulden zoals een huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij bedrijven, studieschuld

Een nieuwe lening aanvragen.

Wanneer er een nieuwe kredietaanvraag binnenkomt, kan er door een toetsing te doen, beter worden ingeschat hoe de klant er financieel voor staat. Op basis van die informatie word besloten of de lening verstrekt word of niet.

De gegevens opvragen

Dat kan online of u ontvangt van een papieren overzicht per post. Hierop staat welke kredieten u heeft en heeft gehad. Alle door u afgesloten kredietovereenkomsten zijn geregistreerd bij het bkr.

Wilt u meer informatie over uw kredietverstrekkers en uw leningen dan kunt uw deze gegevens opvragen via mijnBKR.

Kan ik het overzicht ook via een bank aanvragen?

Dit is mogelijk ga hiervoor naar uw eigen bank en vraag om het formulier uit de BKR brochure ‘Wat doet BKR voor mij’. Bij de bank kunt u het formulier invullen en betalen, de bank stuurt de aanvraag naar BKR. Het duurt ongeveer 5-10 werkdagen voordat u het overzicht met uw persoonlijke gegevens ontvangt.