Bijzondere bijstand

Wat is bijzondere bijstand?

De bijzondere bijstand is een tegemoetkoming van de gemeente die u kunt krijgen voor noodzakelijk bijzondere kosten. De kosten mag u niet via andere rekeningen vergoed krijgen zoals de wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) of aanvullende ziektekosten.

Waarvoor kan ik bijzondere bijzondere bijstand aanvragen?

De kosten die vergoed worden zijn onvoorkoombare noodzakelijke kosten. Onder deze kosten word verstaan bijvoorbeeld een wasmachine die vervangen moet worden of kosten van een advocaat. Bij bijzondere bijstand gaat het vaak om een tegemoetkoming in extra kosten door ziekte, een verhuizing of echtscheiding.

Onder de bijzondere bijstand vallen regelingen zoals woonkostentoeslag en/of schoolkostentoeslag. Voor de extra regelingen zijn verschillende voorwaarden, deze kunnen per gemeente verschillen. Ook het bedrag dat word uitgekeerd is niet overal hetzelfde.

Wie kan bijzondere bijstand aanvragen?

De kosten kunt u nergens anders vergoed krijgen, dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Dus niet vergoed via een regeling, verzekering en/of een voorziening. Om bijzondere bijstand aan te vragen heeft u een laag inkomen,  ook wanneer u geen uitkering ontvangt kunt u bijzondere bijstand aanvragen.

Hoe vraag ik bijzondere bijstand aan?

Wanneer u een aanvraag doet bij bijzondere bijstand van de gemeente moet de dienst of product zijn geleverd of afgenomen. Met het bewijs (de bon) gaat u naar de gemeente voor een aanvraag.

Hier krijgt u een aanvraagformulier die u moet invullen en waar de gemeente binnen 6 weken een besluit over neemt. Het bedrag word naar u rekening of word direct overgemaakt aan bijvoorbeeld de advocaat.

Een nota nodig?

De bijzondere bijstand vergoed de dienst of product dus achteraf. Niet bij iedere gemeente gelden dezelfde regelingen. Normaal gesproken dient u eerst het product zelf aan te schaffen en met de nota kunt u het vergoed krijgen bij de bijzondere bijstand. In uw situatie is er nog geen nota.

Wat u zou kunnen doen is naar de leverancier gaan waar u de wasmachine wilt gaan kopen en vragen om een pro forma nota. Dit is een prijsopgave van het product. Deze kunt u inleveren bij de bijzondere bijstand.

Als u recht heeft op bijzondere bijstand, dan kan de gemeente de rekening direct aan de leverancier betalen. Hou er rekening mee dat de gemeente vaste prijzen hanteert. De gemeente betaalt nooit meer dan de vaste prijs.

Houd  er rekening mee dat u wasmachine niet veel duurder is dan de vergoeding van de bijzondere bijstand. De vergoeding  is en vast staand bedrag die u kunt opvragen bij uw klantmanager.

Voor meer informatie welke regelingen er bij u gemeente zijn verwijs ik u door naar uw eigen gemeente website.

Ik heb een bijzondere bijstand uitkering dat houd in dat ik het als een lening voorgeschoten krijg zodra ik ben uitgekocht moet ik het terug betalen? Mijn vriendin heeft enkele keren geld gestort op mijn rekening, kan mijn uitkering nu gestopt worden? Het geld was voor medicatie te betalen.

Het bedrag wat u vriendin heeft gestort word gezien als inkomsten. Het maakt niet uit waar u het geld aan uitgeeft. Het is geld wat u overal aan zou kunnen besteden. De extra inkomsten moet u doorgeven aan de uitkeringsinstantie. Zij kijken of u hierover een deel mag houden of dat u uitkering word gekort.

De uitkeringsinstantie kan u vragen om bankafschriften van de afgelopen maanden. Per gemeente is het verschillend van hoelang terug, maar minimaal 3. Op uw afschriften staan de stortingen, waar u vragen over krijgt. Omdat het bedragen zijn die niet van toeslagen of uitkering komen kan het worden gezien als dat u fraude pleegt, door inkomsten te verzwijgen. Zeker wanneer u vaker en met regelmaat het geld krijgt gestort.

De lening van de bijzondere bijstand moet u maandelijks terug betalen. Dit gaat vaan met een bedrag rond de €72,-. Het is een lening die u bent aangegaan met de instantie, om iets te kunnen aanschaffen zoals een wasmachine. Elke lening moet worden terug betaald, dit word automatisch van uww uitkering ingehouden, het overige deel ontvangt u op uw rekening.

👤

E-budgetvoorlichting
Boekhouder bij Soebar.nl
Budgetvoorlichting bied online hulp, zodat u altijd makkelijk uw vragen kunt stellen anoniem of met naam. Hierdoor is het laagdrempelig en ook in de avond bereikbaar. Met de informatie over schulden, inkomen, plannen maken, proberen we de taboe te doorbreken en het bespreekbaar te maken dat er altijd mogelijkheden zijn bij schulden als u erop tijd aanpakt.

Budgetvoorlichting is ervoor iedereen die vragen heeft over financiële zaken en schulden. Preventie staat bij ons hoog in het vaandel. Schulden is beter te voorkomen dan te genezen

🎖

De knop is er voor de lezers van de site en geven een beeld van welke informatie gezocht en goed bevonden word op de website. De knop is om de schrijver te bedanken voor het plaatsen van het artikel, omdat u het een goed artikel vond of het graag wilt delen met de mede lezers van de website. Het is de waardering voor een artikel, bijvoorbeeld voor het plaatsen van het artikel of om het artikel te schrijven voor de website. Voor de schrijver is het fijn om te weten dat het artikel goed is en nieuwe informatie bevat. Door een bedankje op het artikel weet de schrijver dat het artikel iemand heeft geholpen of dat de informatie goed en duidelijk is.

Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en als het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar word geschreven zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.

@ggz

👥

Het doel van de website is de taboe van schulden problematiek en van psychische problematiek verkleinen en samen te zoeken naar een oplossing voor de problematiek. Personen, naasten en behandelaar zoveel mogelijk te informeren over de psychische problematiek en het bevorderen van de signalen te verminderen. Het voorkomen en oplossingsgericht werken aan schulden en budgetvoorlichting. Het stimuleren en bevorderen van de financiële zelfstandigheid, van een goede financiële gezondheid, van gezond omgaan met geld, van zelf het overzicht te hebben en de grip te houden over uw financiële zaken en uw administratie.Artikelen: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Thema's: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Soebar.nl is een kenniscentrum en schrijft artikelen met adviezen en tips als informatief en educatief. De artikelen geven voorbeelden van diagnose, het herkennen en hoe u ermee om kunt gaan. De artikelen zijn geen vervanging voor een huisarts of hulpverlener.

©

Er rust copyright op de teksten, foto’s en andere afbeeldingen van de Soebar.nl ™ op deze website. De © Copyright is geldig voor de gehele website van soebar.nl™, vanaf 2009 tot 2018. Alle rechten zijn voorbehouden aan deze website. De website is beschermd tegen kopiëren. Voor de teksten geld dat er geen teksten mogen worden gebruikt en worden geplaatst op andere websites, ook niet met bron vermelding.

Alle artikelen, blogs, links, afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Soebar.nl ™ geeft geen toestemming voor het gebruik van haar logo door derden, zonder uitdrukkelijke toestemming. Foto’s en andere afbeeldingen op deze website mag u niet gebruiken.