bijverdienen wwb

 

De Wet Werk en Zekerheid (WWB) heeft als uitgangspunt dat iedere Nederlander zich zoveel mogelijk zich zelf in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Hierdoor bent u verplicht verplicht om passend werk te zoeken en te aanvaarden of een re-integratietraject te volgen.

Wanneer u af en toe een klusje doet, iets verkoopt, af en toe oppast en u krijgt hiervoor betaald zijn dit extra inkomsten. Alle bijverdiensten hebben invloed op uw bijstandsuitkering, Regelmatig gebeurt het nog dat mensen vergeten hun extra inkomsten door te geven aan de gemeente. De klantmanager bekijkt of de inkomsten uw kansen op werk vergroten. Op de website van de gemeente vindt u deze regelt die bij uw gemeente van toepassing zijn.

Hoe hoger uw eigen inkomsten, hoe lager de uitkering.

Als u met deze extra werkzaamheden geld heeft verdiend, kan dit van directe invloed zijn op de hoogte van uw uitkering. Bijverdienen in de bijstand is een van de redenen voor gemeenten om een uitkering te verminderen of zelfs geheel stop te zetten. Alle extra inkomsten die u naast u wwb heeft moet u melden bij de gemeente. Wanneer u uw inkomsten niet doorgeeft kan het zijn dat de gemeente u beschuldigd van uitkeringsfraude, waardoor ze u uitkering stopzetten.

De gemeente kan uw inkomsten controleren bij de belastingdienst, RWD, SVB en UWV. Hierdoor is er veel informatie over uw inkomsten beschikbaar en kunnen ze er achter komen of inkomsten zijn heeft doorgeven of niet. wanneer de gegevens afwijken word er een onderzoek gestart en een Sociale Recherche inschakelen.

Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn wwb uitkering?

In het algemeen word het ingedeeld in 3 categorieën, alleenstaande ouder, jonger dan 27 jaar en ouder dan 27 jaar. Per categorie zijn er verschillende regels, ook per gemeente is het verschillend hoeveel uw mag bijverdienen.

Vrijlatingsregeling

Met de vrijlatingsregeling houdt u 6 maanden lang een kwart van uw salaris. Dit kan alleen als deze baan u helpt om uit de bijstand te komen. Er geldt een maximum bedrag. U hoeft de vrijlatingsregeling niet aan te vragen. Als u aan de voorwaarden voldoet, krijgt u de vrijlating automatisch.

Wanneer is er sprake van bijverdienen?

In onderstaande situaties is er sprake van bijverdiensten.

  • geld dat u verdient met werken. Dus ook als het gaat om deeltijdwerk, vrijwilligerswerk, of klussen
  • inkomsten in verband met werk, zoals een WW-uitkering
  • de meeste heffingskortingen van de belastingdienst
  • inkomsten van andere meerderjarige personen in uw gezin
  • (kinder)alimentatie

Welke inkomsten vallen niet onder bijverdienen?

Inkomsten die niet meetellen zijn bijvoorbeeld:

Een eigen bedrijf vanuit de wwb

Het is mogelijk om vanuit een bijstandsuitkering een zzper te worden. Hierbij bent u niet direct u uitkering kwijt. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden via de sociale dienst.

Voordat u begint met het opstarten van een eigen bedrijf, moet u dit melden bij de sociale dienst. Samen met uw klantmanager kunt u kijken naar de mogelijkheden die er voor u zijn. Bij het starten van een bedrijf heeft u een ondernemersplan nodig waarin u duidelijk aangeeft waar u bedrijf voor staat en wat de diensten en/of producten zijn.

Ook moet u bedrijf inschrijven bij de kamer van koophandel,  deze hebben aparte voorwaarden waar u bedrijf aan moet voldoen. Via de website kunt u zich inschrijven en een afspraak maken om u geheel in te schrijven en te starten.

Binnen 1 jaar van start naar levensvatbaar bedrijf.

De gemeente geeft u 1 jaar de tijd voor het opstarten van uw bedrijf. In dit jaar behoud u de gewone uitkering. Voor de kosten die u krijgt bij het opstarten van uw bedrijf kunt u een renteloze lening aanvragen bij de gemeente. Na 1 jaar bekijkt de gemeente of u bedrijf levensvatbaar is of niet.

Heeft u het besluit gekregen dat uw bedrijf levensvatbaar is dan stopt u uitkering en kunt u verder als zzper. Dan hoeft u niet meer te solliciteren en bent u niet meer beschikbaar voor ander werk op de arbeidsmarkt.

Het bedrijfskapitaal

Met een bedrijfskapitaal kunt u investeren in uw bedrijf, deze kunt u aanvragen bij uw gemeente. Dit bedrijfskapitaal krijgt u op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Dit is een renteloze lening van de sociale dienst.

Na de start toch in de financiële problemen gekomen

Is uw bedrijf gestart maar blijkt het niet levensvatbaar genoeg te zijn en komt u hierdoor in de financiële problemen, dan kunt u een tegemoetkoming aanvragen periodieke Bbz-uitkering. De vult u salaris aan tot bijstandsniveau. Dit is voor een duur van maximaal 12 maanden met een uitzonderingen tot 24 maanden. Hier zijn aparte voorwaarden aan verbonden, deze kunt u navragen bij de sociale dienst.

Tip: Vergeet niet om maandelijks door te geven hoeveel u verdient heeft.

Bent u nu verdachte in een strafzaak?

De gemeente kan het onterecht ontvangen uitkering terugvorderen en besluiten de bijstand af te wijzen en uw uitkering stop te zetten.

 

Boekhouder ilona is een gediplomeerd boekhouder sinds 2011. Op deze website blogt ze over hoe u de financiën op orde kunt brengen en houden. Een overzichtelijke administratie is onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond leven. De ervaringen en kennis worden gedeeld aan de hand blog artikelen. Daarnaast staat soebar.nl voor schuldpreventie. De doelgroep van de website is gericht op gezinnen met een minimum inkomen.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.