Bewindvoering

4 Gevolg

als je onder bewind staat mag een deurwaarder dan beslag leggen op vakantiegeld?

  • Wanneer u onder bewind staat mag een deurwaarder beslag leggen op uw loon. Hiermee ligt er ook beslag het op vakantiegeld. Als het beslag op uw loon hoger is dan de beslag vrije voet hoort er ook het vakantiegeld bij. Dit moet gebeuren in samen spraak met uw bewindvoerder.
  • Alleen een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen, het incassobureau niet. De deurwaarder bepaald het “Vrij Te Laten Bedrag”. Dat is het bedrag wat iemand minimaal nodig heeft om van te kunnen leven en vaste lasten te kunnen betalen. Voor een bijstandsuitkering is dit ongeveer 10%.
  • Het kan zijn dat u minder hoeft af te dragen van uw vakantiegeld als u al langere tijd afbetaald aan de schulden. Heeft u nog veel schulden dan word het gehele bedrag ingehouden en kunt u in sommige gevallen extra geld aanvragen.

Het vrij te laten bedrag het bedrag dat u mag houden van uw inkomen.

  • De rest van uw inkomsten word ingehouden en hiermee worden uw schulden afbetaald. Het vrij te laten bedrag bestaat uit de beslagvrije voet en het nominale bedrag.
  • Het bedrag van de beslagvrije voet is het bedrag wat niet mag worden gekort en niet worden gebruik voor schulden af te betalen. Dit bedrag is voor u. Op beslagvrije voet heeft u recht en mag niet worden gekort.
  • Het nominale bedrag is het deel voor medische kosten of reiskosten. Deze kunt u bij uw bewindvoerder aanvragen, deze heeft voor u een overzicht welke kosten hieronder vallen. Het nominale is een bedrag dat u krijg indien u het nodig heeft, het kan dus zijn dat u hierop bent gekort.