Bewindvoerder

1 Wat is het?

Een officiële bewindvoerder kan met de beschikking aantonen dat hij is benoemd door een kantonrechter. Heeft u bewindvoerder geen beschikking dan is het geen officiële bewindvoerder. Budgetbeheer of begeleiding hierbij is een vrij beroep, dit betekend dat er geen wettelijke vast bedrag is voor een ondersteuning. Iedereen kan beginnen met een ondersteunend bedrijf in budgetbeheer. Daarom is het erg belangrijk goed op te letten wie u uw financiële zaken toevertrouwd. Let erop dat er een geschillencommissie is, waar u een klacht kunt indienen ingeval dat er problemen komen.

Een bewindvoerder legt jaarlijks verantwoording af aan de kantonrechter over de inkomsten en uitgaven met daarbij de bank standen en de eventuele schulden. Als er geen vonnis van een rechter is kan er ook geen beslag worden gelegd. Er zit een zeer groot verschil tussen een Wsnp bewindvoerder (soort curator in een faillissement) en een (beschermings)bewindvoerder die door de kantonrechter wordt aangesteld.

De kantonrechter houd toezicht op bewindvoerders die 3 of meer cliënten heeft. Deze moeten aan kwaliteitseisen voldoen, wat te maken heeft met de opleiding, integriteit en bedrijfsvoering. Een accountant controleert dit jaarlijks. Voordat een bewindvoerder word benoemd moet hij eerste een diploma overleggen een VOG (Verklaring omtrent gedrag) en moet hij aan de rechter laten zien dat hij voldoet aan alle eisen.

Een bewindvoerder heeft als belangrijkste taak het beheren en beschermen van het vermogen van een cliënt. In dit geval mag de persoon niet meer zelfstandig over zijn financiële middelen en goederen beschikken.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.