betalingsregeling

Wat is het?

Een betalingsregeling is een regeling die u aangaat met het bedrijf om uw nog te betalen rekeningen terug te betalen in meerdere termijnen. Dit gebeurt vaak bij grote bedragen of bij lage inkomens. Wanneer u een afbetalingsregeling heeft lopen houd u er rekening mee dat u minimaal het bedrag van schuldsanering als leef geld voor u zelf houd. Dit bedrag is 70 euro voor gezinnen.

Wat u nodig heeft:

Zo begint u:

 1. Maak een schuldenoverzicht, met alle bedragen van de schulden en de huidige afbetaal bedragen en hoeveel u al heeft afgelost.
 2. Maak een budgetplan met uw inkomsten en uitgaven. Van het leefgeld betaald u de schulden af.
 3. Maak een voorstel welk bedrag u kunt aflossen. Probeer hierin wel met een redelijk bedrag te komen, bedrijven zullen minder snel ingaan op een aflosbedrag van € 10,- per maand als er een totaal bedrag van €500 ,- openstaat.
  1. Wanneer u een betalingsregeling kunt afspreken met de schuldeiser dat u in 3 jaar dit bedrag gaat terug betalen zou dit neer komen op: 15.000 ; 36 maanden (3 jaar) 416,67 per jaar ; 12 = 34,72 euro per maand
  2. Het leefgeld wat u maandelijks overhoud voor dagelijkse kosten en de schulden is: 1200 – 380 – 145 – 197  =  478 leefgeld per maand.
  3. 478 – 34,72 = 443,28 het nieuwe leefgeld per maand
 4. Bel het bedrijf op en bespreek uw plan om uw schulden af te lossen. Het is hierbij belangrijk uw financiële situatie duidelijk uit te leggen wanneer u van een laag of minimum inkomen moet rondkomen.

Het verwachte resultaat:

Een duidelijke betalingsregeling om uw schulden af te lossen. Door de overzichten heeft u een duidelijk overzicht over hoe u er financieel voorstaat.

Tips:

Kom uw betaalregeling consequent na en betaal het openstaande bedrag. Wanneer u een paar niet betaald kan de schuldeiser beslag leggen op uw loon en een deurwaarder langs sturen. Maak zodra u weet dat u de rekening niet kunt betalen een afspraak voor een betalingsregeling met de schuldeiser. Zorg dat u zich houd aan de betalingsregeling en betalingsafspraken. Zorg dat u zo snel mogelijk begint met een deel van uw achterstand te betalen. Op uw achterstand komt rente + administratiekosten + incassokosten + eventuele deurwaarder kosten.

Wanneer u schulden niet verminderen raad ik aan gebruik te maken van de regeling schuldsanering van de gemeente. Zijn kunnen u ondersteunen om weer uit de schulden te komen en alle contacten te leggen met uw schuldeisers.

Waarschuwingen:

 • Voorkom een verhoging van het bedrag door een afbetalingsregeling op tijd te regelen.