Betalen medicijnen doktersrecept

Waarom moet je betalen voor medicijnen die je volgens de dokter nodig hebt?

Veel medicatie die en arts voorschrijft in de psychiatrie heeft een eigen bijdrage. Deze staat los van het eigen risico. Het eigen risico ben u verplicht elk jaar te betalen wanneer u gebuikt maakt van hulp of medicatie.

De medicatie word niet vergoed vanuit de basis of aanvullende verzekering. Medicatie in de psychiatrie is vaak verslavend. Oxazepam, lorazepam, themazepam valt onder tijdelijk werkende, zeer verslavende middelen. Dit is een reden dat het minder vaak vergoed word.

Per zorgverzekeraar is het verschillend welke bijdrage u moet betalen voor een medicijn. Het ligt ook aan het pakket dat u heeft afgesloten. Voor sommige medicatie geld het eigen risico en voor ander een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is buiten het eigen risico dat jaarlijks word vastgesteld.

Plan

  • Vraag bij de apotheek of huisarts naar een alternatief medicijn met dezelfde werkzame stof die wel word vergoed. Dit is vaak een b of c merk van het medicijn en is goedkoper en word vaak vergoed, het heeft alleen een andere merknaam.
  • Kijk of het medicijn bij een andere verzekeraar wel vergoed word en over weeg over te stappen.
  • Wanneer u chronisch ziek bent kunt u vrijstelling vragen aan de huisarts voor het betalen van de eigen bijdrage.
  • Heeft u een minima inkomen dan kunt u het bedrag terugvragen bij de bijzondere bijstand.
  • Let op waarvoor u betaald voor het eigen risico of eigen bijdrage. Voorkom dat u voor verassingen komt te staan als in eens het gehele bedrag van het eigen risico op de mat valt. Houd het bij in een agenda wat u wanneer, voor hoeveel medicatie en de soort heeft betaald.
  • Een eigen bijdrage in medicatie kunt u terugvragen bij de belastingdienst

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.