Bestelling is niet aangekomen

Ik heb een cadeautje besteld maar deze is niet aangekomen, wat nu? We krijgen veel klachten over vertraagde bestellingen van webwinkels. Onhandig, met pakjesavond in het verschiet, zeker aangezien veel mensen Sinterklaas avond al dit weekend vieren.

Wat is het?

Aan wie ligt het meer dat een levering niet op tijd is, de webshop, het postbedrijf of de persoon?

 • Een webshop heeft de bestelling zoals gewoonlijk op tijd verzonden.
 • Een postbedrijf zet extra personeel in, heeft het extra druk, wil graag op tijd leveren
 • De persoon plaats een bestelling laat vaak enkele dagen van te voren.

Wanneer is in december een bestelling vertraagd?

In 2017 waren er 4 832 847 meer persoon huishoudens in Nederland. Ongeveer de helft hier van dus 2 miljoen huishoudens viert sinterklaas en bijna alle kerstmis. Deze aankopen gebeuren vaak online, dit zijn dus ongeveer het 2 cadeautjes per persoon x 2 miljoen huishoudens die verzonden moeten worden voor sinterklaas en ongeveer hetzelfde aantal voor kerst. Omdat veel cadeautjes op het laatste moment worden besteld en de hoeveelheid ervan is het zeer lastig dit op tijd te leveren.

Een bestelling in december en eind november is vaak vaker vertraagd dan de rest van het jaar. De mens is verwend met dat een pakketje binnen de 24 uur word bezorgd. Normaal besproken is dit ook het gehele jaar door zo. Maar in november en december bestellen veel meer mensen online een cadeau of doen online boodschappen. Hierdoor is het veel drukker bij de postbedrijven, die dus in deze maanden de 24 uur niet meer kunnen garanderen, maar vaak binnen de 48 uur of 72 uur bezorgen.

Het is een service van postbedrijven om uw pakket binnen 24 uur te bezorgen. Er kan altijd iets met u pakketje gebeuren waarom het wat later is, dit samen met de drukte zorg in de maanden voor extra vertraging.

Een bestelling die u online plaatst is pas vertraagd als de levertijd niet word na gekomen. Dit is per bedrijf anders, maar de wettelijke levertijd is 30 dagen. Dus u pakket moet binnen 30 dagen bij u thuis zijn tenzij het anders is vermeld op de website. Op de website van het postbedrijf staat vaak al enige tijd van te voren aangegeven dat de verzendtijd langer duurt.

5 december 25 december 26 december 31 december 1 januari

De weldenkende mensen ziet op de kalender wanneer sinterklaas op 5 december valt en hoe kerstmis valt voor dit jaar. Als u ziet dat het op dinsdag valt is het logisch dat u de woensdag ervoor echt de laatste dag is om te bestellen, wilt u het nog op tijd binnen hebben. Besteld op vrijdag is vrijdag dag van bestelling plaatsen,

 • Optie 1 zaterdag verwerken en sommige bedrijven niet, dan maandag, optie maandag versturen u heeft dinsdag,
 • optie 2 u zaterdag niet, dus orde verwerkt op maandag en bestelling word maandag of dinsdag verzonden, dus is te laat.

Nu met de feestdagen is het extra druk en veel meer bestellingen dus is de kans groot dat het cadeau ook later komt, dus woensdag van optie 1 is dan al aan de late kant.

Op het laatste moment shoppen

Als u nog een cadeautje wilt halen voor dit weekend, heeft u producten die tot nu toe zijn blijven liggen, de leukste cadeautjes zijn er tussen uit of uitverkocht. Hierdoor moet u een keuze maken uit de producten die er nog zijn.

Opzoek naar een cadeau loopt u door de winkel, het aanbod is minder, u zoekt en zoekt en komt eigenlijk niks tegen, uiteindelijk koopt u iets, omdat u iets wilt hebben en niet met lege handen wilt staan, maar is dit het cadeau wat u in gedachten had?

Op het laatste moment shoppen, betekend veel stress, drukte en weinig tijd of mogelijkheden. Het moet gekocht op die dag, geen tijd om nog te kijken bij … en bij … en bij.

Wat u nodig heeft:

 • cadeau planning
 • verlanglijstje

Zo begint u:

 1. Koop de cadeautjes op tijd, dus zorg dat ze eind november binnen zijn om de drukte en latere levering bij webwinkels en postbedrijven te voorkomen. Let op de levertijd die staat vermeld op de website van de webshop, vaak is deze in december langer dan in het rest van het jaar. Staat er geen levertijd vermeld dan is het bedrijf verplicht u pakketje binnen 30 dagen naar u te verzenden. Kijk na wat er over de levertijd staat in de algemene voorwaarden, bevestigingsmail, de aankoopbon of op de website van de verkoper.
 2. Koop de cadeautjes in een “echte” winkel, dit geeft u de zekerheid van een cadeau. Koop deze bij voorkeur ook ruim op tijd, zodat u niet in de drukte van de laatste dagen zit en er veel mensen nog dat 1 product willen hebben.
 3. Koop cadeautjes op tijd in, dus het gehele jaar door, ziet u iets leuks iets in de aanbieding of iets anders, neem het al vast mee en leg het apart. Plan de momenten waarop uw een cadeautje nodig heeft in in uw agenda en zet deze op 2 weken van te voren zodat u ruim de tijd heeft.
 4. Neem de tijd om de cadeautjes te kopen. Als u nu nog geen cadeautje heeft bent u erg laat, tenslotte weet u dat het 5 december is en dat het binnen moet zijn. Als u deze week heeft besteld is, het een wonder als het nog dit weekend binnen is.
 5. Met sinterklaas maken kinderen een verlanglijstje, deze cadeautjes krijgen ze vaak niet allemaal. Bewaar het lijstje met ideeën voor een ander moment dat u een cadeautje gaat kopen, zo heeft u al een idee wat het moet gaan worden.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u beter zicht op wanneer u cadeautjes kunt aanschaffen en hoelang het duurt voordat u deze in huis heeft als u ze online besteld.

Tips:

 • In de maand november en december worden de prijzen van producten duurder, het is een klein extra bedrag. Als u dezelfde producten koopt in oktober in de aanbieding heeft u een win win situatie.
 • Plan de aankoop van de cadeautjes op tijd, maak lijstjes van de personen voor wie u een cadeautje koopt, het gehele jaar door. Schrijf regelmatig leuke ideeën op zodat u al een overzicht heeft en niet moet na denken wat zou de persoon willen.
 • Bekijk de aanbiedingen online op de website van het bedrijf. Ziet u iets leuks, haal het direct. Producten voor sinterklaas zijn vaak enkele dagen voor pakjesavond in de aanbieding of met een korting.

Waarschuwingen:

 • Wees voorbereid op de extra levertijd en dat postbedrijven er langer over doen. Bestel op tijd dat voorkomt lege handen.
 • Ken uw rechten bij het niet of te laat leveren van producten deze staan in de algemene voorwaarden op de website. Bij de consumentenbond kunt u uw rechten na lezen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.