Beslagvrije voet

Beslagvrije voet

Wat is een beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het deel van het inkomen van iemand met schulden waar schuldeisers geen beslag op mogen leggen, dit deel van het inkomen voor de schuldenaar nodig om van te leven. De beslagvrije voet is er om er voor te zorgen dat niet verder in de schulden komen of nieuwe schulden krijgen.

De beslagvrije voet is in beginsel 90% van de toepasselijke bijstandsnorm. De normen worden elk jaar vastgesteld op basis van de bijstandsnormen. Dit houdt in dat er per 1 januari nieuwe normen gelden.

Is er inkomensbeslag of loonbeslag gelegd dan word er een beslagvrije voet vastgesteld. Op een deel van het inkomen mag de deurwaarder geen beslag leggen, dit is de beslagvrije voet, hierbij word rekening gehouden met woonkosten, premie ziektekostenverzekering en mogelijk andere inkomsten van u en uw eventuele partner.

Hoe word de beslagvrije voet berekend?

Om een beslagvrije voet te kunnen berekenen heeft u diverse informatie nodig, onder meer:

  • zorg- en huurtoeslag,
  • kosten voor ziektekostenverzekering,
  • hoogte van de huur,
  • extra inkomsten, eventuele inkomen van een partner, inkomen waar beslag op zal worden belegd
  • de gezinssituatie.

Op basis van deze gegevens kan een berekening worden gemaakt.

Wat gebeurt er met het deel boven de beslagvrije voet?

De gerechtsdeurwaarder kan alleen op dat deel van het inkomen beslag leggen wat boven de beslagvrije voet uitkomt. Het deel boven de beslagvrije voet wordt door werkgever of uitkerende instantie aan de gerechtsdeurwaarder overgemaakt, totdat de volledige schuld is voldaan.

Hoe zit het met de betaling van vakantiegeld en de beslagvrije voet? De beslagvrije voet is het inkomen waarop een deurwaarder geen beslag mag leggen, ook wel het vrij te laten bedrag. Als het vakantiegeld in een keer wordt uitbetaald is het inkomen in die maand hoger. Er word dan door de deurwaarder beslag gelegt op uw vakantiegeld, op het deel dat boven de beslagvrije voet komt.

Wie heeft baat bij het aanvragen van de bvv ?

Iedereen die schulden heeft heeft baat bij het aanvragen van een bvv. Een bvv kan u aanvragen wanneer u begint met schulden maken tot u bent gestart met schuldhulpverlening, of als een kantonrechter heeft besloten tot beslag op uw inboedel of loon. Door de bvv aan te vragen voordat een deurwaarder komt, kan veel problemen voorkomen. Hierdoor kunt u voorkomen dat schulden verder oplopen.

Website:

Bereken de beslagvrije voet bij beslaglegging met onderstaande rekenmodule. Na het voltooien van de berekening kunt u ervoor kiezen het resultaat per e-mail te verzenden of de gegevens te verwijderen. Berekening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.