Beslagvrije voet

Beslagvrije voet

Wat is een beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het deel van het inkomen van iemand met schulden waar schuldeisers geen beslag op mogen leggen, dit deel van het inkomen voor de schuldenaar nodig om van te leven. De beslagvrije voet is er om er voor te zorgen dat niet verder in de schulden komen of nieuwe schulden krijgen.

De beslagvrije voet is in beginsel 90% van de toepasselijke bijstandsnorm. De normen worden elk jaar vastgesteld op basis van de bijstandsnormen. Dit houdt in dat er per 1 januari nieuwe normen gelden.

Is er inkomensbeslag of loonbeslag gelegd dan word er een beslagvrije voet vastgesteld. Op een deel van het inkomen mag de deurwaarder geen beslag leggen, dit is de beslagvrije voet, hierbij word rekening gehouden met woonkosten, premie ziektekostenverzekering en mogelijk andere inkomsten van u en uw eventuele partner.

Hoe word de beslagvrije voet berekend?

Om een beslagvrije voet te kunnen berekenen heeft u diverse informatie nodig, onder meer:

  • zorg- en huurtoeslag,
  • kosten voor ziektekostenverzekering,
  • hoogte van de huur,
  • extra inkomsten, eventuele inkomen van een partner, inkomen waar beslag op zal worden belegd
  • de gezinssituatie.

Op basis van deze gegevens kan een berekening worden gemaakt.

Wat gebeurt er met het deel boven de beslagvrije voet?

De gerechtsdeurwaarder kan alleen op dat deel van het inkomen beslag leggen wat boven de beslagvrije voet uitkomt. Het deel boven de beslagvrije voet wordt door werkgever of uitkerende instantie aan de gerechtsdeurwaarder overgemaakt, totdat de volledige schuld is voldaan.

Hoe zit het met de betaling van vakantiegeld en de beslagvrije voet? De beslagvrije voet is het inkomen waarop een deurwaarder geen beslag mag leggen, ook wel het vrij te laten bedrag. Als het vakantiegeld in een keer wordt uitbetaald is het inkomen in die maand hoger. Er word dan door de deurwaarder beslag gelegt op uw vakantiegeld, op het deel dat boven de beslagvrije voet komt.

Wie heeft baat bij het aanvragen van de bvv ?

Iedereen die schulden heeft heeft baat bij het aanvragen van een bvv. Een bvv kan u aanvragen wanneer u begint met schulden maken tot u bent gestart met schuldhulpverlening, of als een kantonrechter heeft besloten tot beslag op uw inboedel of loon. Door de bvv aan te vragen voordat een deurwaarder komt, kan veel problemen voorkomen. Hierdoor kunt u voorkomen dat schulden verder oplopen.

Website:

Bereken de beslagvrije voet bij beslaglegging met onderstaande rekenmodule. Na het voltooien van de berekening kunt u ervoor kiezen het resultaat per e-mail te verzenden of de gegevens te verwijderen. Berekening

👤

E-Schuldhulp
Schuldhulp is er om de taboe over schulden en de problematiek erom heen te verkleinen. Door het geven van goede en duidelijke informatie wil ik een bijdrage leveren aan het verbeteren van preventie van schulden en het voorkomen hiervan.

🎖

De knop is er voor de lezers van de site en geven een beeld van welke informatie gezocht en goed bevonden word op de website. De knop is om de schrijver te bedanken voor het plaatsen van het artikel, omdat u het een goed artikel vond of het graag wilt delen met de mede lezers van de website. Het is de waardering voor een artikel, bijvoorbeeld voor het plaatsen van het artikel of om het artikel te schrijven voor de website. Voor de schrijver is het fijn om te weten dat het artikel goed is en nieuwe informatie bevat. Door een bedankje op het artikel weet de schrijver dat het artikel iemand heeft geholpen of dat de informatie goed en duidelijk is.

Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en als het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar word geschreven zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.

@ggz

👥

Het doel van de website is de taboe van schulden problematiek en van psychische problematiek verkleinen en samen te zoeken naar een oplossing voor de problematiek. Personen, naasten en behandelaar zoveel mogelijk te informeren over de psychische problematiek en het bevorderen van de signalen te verminderen. Het voorkomen en oplossingsgericht werken aan schulden en budgetvoorlichting. Het stimuleren en bevorderen van de financiële zelfstandigheid, van een goede financiële gezondheid, van gezond omgaan met geld, van zelf het overzicht te hebben en de grip te houden over uw financiële zaken en uw administratie.Artikelen: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Thema's: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Soebar.nl is een kenniscentrum en schrijft artikelen met adviezen en tips als informatief en educatief. De artikelen geven voorbeelden van diagnose, het herkennen en hoe u ermee om kunt gaan. De artikelen zijn geen vervanging voor een huisarts of hulpverlener.

©

Er rust copyright op de teksten, foto’s en andere afbeeldingen van de Soebar.nl ™ op deze website. De © Copyright is geldig voor de gehele website van soebar.nl™, vanaf 2009 tot 2018. Alle rechten zijn voorbehouden aan deze website. De website is beschermd tegen kopiëren. Voor de teksten geld dat er geen teksten mogen worden gebruikt en worden geplaatst op andere websites, ook niet met bron vermelding.

Alle artikelen, blogs, links, afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Soebar.nl ™ geeft geen toestemming voor het gebruik van haar logo door derden, zonder uitdrukkelijke toestemming. Foto’s en andere afbeeldingen op deze website mag u niet gebruiken.