Beheerrekening

Wat is een beheerrekening?

  • Voor een beheerrekening moet u een beschikking hebben van de kantonrechter die u onderbewindstelling heeft geplaatst. Na de benoeming van een schuldhulpverlener word er een beheerrekening geopend. De Beheerrekening is een combinatie van een betaal- en spaarrekening zonder bankpas. De rekening word gebruik bij mensen die onder bewind staan of in de schuldsanering zitten. Een bewindvoerder regelt alle betalingsverkeer via de beheerrekening. De bewindvoerder moet dan alle werkgevers en instanties aanschrijven waar u inkomsten van ontvangt en waar u betalingsverplichtingen aan heeft.
  • Met een beheerrekening worden uw vaste lasten betaald en hierop worden u inkomsten uit loon, toeslagen of uitkering gestort. Deze rekening word op uw naam aangevraagd, maar u kunt er niet zelf betalingen mee verrichten of mee pinnen. Op deze rekening is het niet mogelijk om rood te staan. Een beheerrekening is niet gratis. Voor het openen van de beheerrekening betaalt u eenmalig € 20,- en een maandelijks bedrag van € 1,85 voor de rekening.

Mag er beslag worden gelegd op een beheerrekening?

  • Er mag op zowel de beheerrekening als de leefgeldrekening beslag worden gelegd. Er zou rekening gehouden moeten worden met de beslagvrije voet, maar schuldeisers mogen een openstaande rekening vorderen. Hierdoor kan het voorkomen dat er geen leefgeld is Er zou rekening gehouden moeten worden met de beslagvrije voet, maar schuldeisers mogen een openstaande rekening vorderen. Hierdoor kan het voorkomen dat er geen leefgeld is.