Behandeling psychische problemen en verslaving

Wat is het?

Vaak is middelen gebruiken en psychische problematiek een combinatie. Aan middelen gebruik zitten 2 kanten die van de persoon en die van de hulpverlener.

 • Voor de persoon word het vaak gebruikt om dingen te vergeten. Voor de persoon is positief om deze middelen te gebruiken om zich beter te voelen.
 • Hulpverleners geven vaak aan dat door middelen gebruik diagnose ontstaan. Hulpverleners hebben het vaak over de negatieve kanten van middelen gebruik zoals gedragsverandering.

Herkennen

 • Vaak worden de middelen al enige tijd gebruik om de problematiek “even te kunnen oplopen” , om de rust te vinden.
 • Voor personen is het vaak een vervanging van medicatie wat altijd voorradig is. Met middelen komt de persoon niet voor verassingen te staan dat medicatie er niet is, het recept niet is doorgeven. Dit geeft meer zekerheid.
 • Een persoon met een verslaving zou vaak zijn verslaving in stand houden omdat verandering moeilijk, zwaar is of omdat de persoon de gevolgen er niet van ziet. Hoe meer problematiek op meerdere gebieden hoe groter de kan op een verslaving
 • De persoon heeft vaak weinig geld of een groot deel gaat op aan middelen, hierdoor eet de persoon minder.
 • Vaak gebruikt de persoon middelen in combinatie met medicatie. De medicatie volstaat niet en heeft weinig effect, door de verslaving werkt het middel beter waardoor het toch word gebruikt.
 • Personen met middelen gebruik hebben vaak weinig zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld.

Behandeling

 • Een behandeling met het gebruik van middelen is niet mogelijk en word sterk afgeraden door hulpverleners. Een combinatie van medicatie en middelen gebruik kan erg gevaarlijk zijn. De persoon moet eerst afkicken van het middelen gebruik en heeft hier hulp bij nodig.
 • Bij een ambulante behandeling is de kan op een terugval in gebruik groot. Het ligt aan de persoon hoe sterk de persoon is om door te zetten en echt te willen stoppen.
 • Voor de persoon is het vaak beter dat de psychische problematiek word aangepakt om te kunnen minder en stoppen met middelen. De psychische problematiek houd middelen gebruik in stand.

Gevolgen

 • Een behandeling kan iet worden gestart zolang er nog middelen worden gebruikt, hierdoor blijft de psychische problematiek erger waardoor het middelen gebruik meer word.
  • Door een combinatie kan een persoon erg agressief worden en grote gedrag veranderingen hebben.
  • Middelen gebruik zorgt vaak voor een verkeerde diagnose stelling of een verkeerde behandeling.
  • Wanneer een persoon stop met middelen gebruik zullen psychische klachten toenemen
 • In Nederland zijn klinieken die mensen behandelen met verslaving en psychische problematiek.
  • Dit heeft veelal te maken dat een behandelaar er niet vanuit kan gaan wat u echte gedrag is of uw gevoel. Door het middelen gebruik word dit vaak versterkt. Wat in sommige gevallen voor een persoon makkelijker maakt over het gevoel te praten.
  • Bij een afkickkliniek word niet gewerkt aan psychische problematiek, bij GGZ word niet gewerkt aan verslaving. Bij beide word niet het geheel gezien en aan gewerkt.

Plan

 1. Accepteer dat middelen gebruik niet goed voor u is. Hoeveel gebruikt u op een dag? in een week? Hoeveel inzicht heeft u over de problematiek die middelen gebruik veroorzaakt? Wat kan het u opleveren als u zou stoppen?
 2. Bereid u goed voor en neem het besluit het te gaan aanpakken. Maak kleine doelen om dit gaan bereiken. Wat heeft u als eerste nodig? Wat zou kunnen helpen? Wat als tweede? Maak een plan van aanpak.
 3. Schrijf de signalen op waar u last van heeft. Hoeveel last heeft u hiervan? Komt dit door het middelen gebruik? Wat is de oorzaak hiervan? Hoe mer inzicht u heeft in de oorzaak van het middelen gebruik hoe makkelijker het word om het te accepteren en het besluit te nemen te stoppen.
 4. Neem het dagboek mee en maak het bespreekbaar bij uw hulpverlener en vraag een doorverwijzing. Start een traject om te minderen en te stoppen en vraag hierbij hulp. Leer op een andere manier met middelen om te gaan als af en toe alcohol in het weekend.
 5. Vraag informatie op of zoek uit welke de juiste stappen zijn die u kunt gaan nemen. Neem hiervoor contact op met een verslavingskliniek bij u in de buurt. geef hierbij duidelijk aan dat u ook last heeft van psychische problematiek en dat u graag wild dat beide behandeld worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.