behandelaar behandeling

3 Behandeling

Tijdens een opname krijgt u een diagnose en medicatie voorgeschreven. De behandelaar wilt dat u deze medicatie op dagelijkse basis inneemt. Als u het niet eens bent met de behandelaar kunt u een gesprek aanvragen met de hoofdbehandelaar, dit is vaak een psychiater. Leg uw probleem uit aan de hand van feiten.

Wanneer u in behandeling bent bij GGZ heeft u vaak 1x per week een gesprek met uw ambulant behandelaar, vaak verpleegkundige of psycholoog. Dit komt neer op 48 uur (52 behandeluren – 21 dagen vakantie (3 behandelingen) – 8 vrije dagen (1 behandeling) per jaar per cliënt. Behandelaars werken vaak maar 4 dagen in de week of minder en maximaal 8 uur per dag.

Tijdens een opname in een GGZ kliniek krijgt u een arts die u 1x per week spreekt en om de 2 weken een psychiater. Hierdoor krijgt de persoon nog geen ondersteuning in de problematiek, daarnaast is het dagprogramma niet afgestemd op de persoon en zijn er zelden activiteiten om te leren omgaan met diagnose, uw signalen en om er weer beter uit te komen. Hierdoor is het voor de persoon hetzelfde als een ambulante hulpverlener.

De behandelaar geeft aan dat u altijd mag bellen, maar als u belt, is uw behandelaar vaak in gesprek met een ander, dus hierdoor verstoord u het gesprek van een ander. Hierdoor kan de andere persoon dichtklappen en het gesprek niet meer voeren. Het is erg vervelend om gestoord te worden in een gesprek. Als u dit al van te voren belt u dan uw behandelaar of stelt u het uit tot uw afspraak?

De behandelaar komt 1x per week 1 uur, over dit moment word een rapportage geschreven, de behandelaar is niet op de hoogte van de rest van de week. Het noodzakelijk dagelijks te noteren hoe de persoon zich voelt, hoe het gaat, hoe de persoon heeft gegeten en of de persoon buiten is geweest. Door dit te noteren weet de persoon, wanneer het minder gaat en aan terug het vallen is.

De behandelaar heeft geen tijd voor een goede observatie. In het uur moeten de dagelijkse zaken worden besproken en hierdoor blijft er geen tijd over. De andere bijkomende signalen worden hierdoor niet of zelden opgemerkt, waardoor de problematiek veranderd, maar de behandeling hierin niet veranderd. Waardoor de kans groot is dat de andere signalen een groter probleem word en de signalen die de behandelaar weet verminderen. Dan word het verplaatsen van het probleem.

PVP

Om u te ondersteunen kunt u de hulp van een PVP inschakelen, een patiënt vertrouwings persoon. De persoon kan u helpen met klachten over het verblijf, de behandeling en de behandelaren. De PVP luisterd naar uw vraag en probeert een samenvatting te maken van uw verhaal en hulpvraag en de klacht. De PVP heeft een geheimhoudingsplicht en kan niet zonder toestemming over u spreken bij bijvoorbeeld een behandelaar. Een PVP kent u rechten en plichten in de geestelijke gezondheidszorg en is onafhankelijk

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.