Bedrijf starten stoppen school

Ik zit in vwo5 nu, en ben net 16 geworden. Ik wil zelf ondernemen en mijn eigen bedrijf starten. School kost alleen maar tijd. Hierdoor heb ik te weinig tijd voor mijn eigen onderneming. Zijn er bepaalde uitzonderingen zodat ik eerder van school af kan?

Wat is het?

In de wet staat omschreven dat iedereen een leerplicht heeft vanaf 5 jaar tot zijn 16 de jaar. In uw geval heeft u geen leerplicht meer. Sinds 1 augustus 2007 geldt de volledige leerplicht tot 18 jaar voor jongeren die geen startkwalificatie hebben gehaald. Dit is een diploma op minimaal mbo-niveau 2 of minimaal havo of vwo. Dit wordt ook wel de kwalificatieplicht genoemd. Het doel is om voortijdige schooluitval te bestrijden.

Aangezien u momenteel niet in het bezit bent van een startkwalificatie bent u verplicht naar school te gaan om uw diploma te behalen. Zolang u het diploma niet heeft bent u verplicht de gehele dag naar school te gaan.

Zo begint u:

Stap 1 Een mogelijkheid is om een niveau te zakken naar Havo en deze af te ronden. Dit zou dan nog 1 jaar school zijn. Zo heeft u een middelbare school diploma, mocht het bedrijf minder goed lopen als u verwacht heeft u in ieder geval een diploma voor een andere opleiding. Zonder diploma word u niet aangenomen bij een werkgever.

Stap 2 Door te kiezen voor werken leren (BBL) op niveau 2 of hoger, gaat u naar school en doet u gelijk ervaring op in het beroep naar keuze. Dit kan ten goede komen van uw onderneming.

Stap 3 Bekijk het van de positieve kant. Het is nog 2 jaar dan heeft u het diploma. Het kost nog even tijd en energie maar dan bent u ook klaar. Als ondernemer komt het beter over als u kunt zeggen ik heb een VWO diploma dan als u zegt ik ben student 5 jaars VWO. Maar u ben verplicht een diploma te halen.

Stap 4 Als 16 jarige mag je als zelfstandig ondernemer aan de slag. Vraag vooraf toestemming van uw ouders. Lees de voorwaarden op de website van de kvk, waar u zich moet inschrijven om uw bedrijf te starten.

Tips:

  • Vraag de mogelijkheden na voor een vervroegt examen op Havo niveau of hoeveel tijd het nog kost in VWO 6. Meestal in het laatste jaar is het veel herhaling van de lesstof.

Waarschuwingen:

  • U heeft nog een plicht om een opleiding te doen. Stopt u met de opleiding betekend dit dat u verzuimt van school en kan de leerplicht ambtenaar langskomen en u een boete opleggen.

 

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.