Bankrekening kind

Wat is een bankrekening?

Bankrekening is een manier van sparen en/of betalen bij de bank. Er zijn verschillende soorten rekeningen zoals betaalrekening, spaarrekening,  zakelijke rekening en een internet bankrekening.

Wanneer mag je een eigen bankrekening openen?

Jonger dan 12 jaar:

Tot 12 jaar kunnen ouders een rekening openen voor kinderen,  daarna kunnen kinderen zelf een rekening openen. Wanneer u als ouders of grootouders wilt sparen voor uw kind kunt u al vast een rekening openen en daarop sparen en wanneer het 12 jaar of ouder is de rekening overzetten. Op jonge leeftijd is het verstandiger het geld te geven als contact en te sparen in een spaarpot.

Vanaf 12 jaar:
Wanneer uw kind 12 jaar,wanneer uw kind naar de middelbare school gaat, is en kan omgaan met geld is het mogelijk om kleedgeld en/of zakgeld te storten op een bankrekening.

  1. Zo leert u kind gelijk om een bankrekening te beheren en om te gaan met de afschriften. De eerste keren is het handig om het een paar keer het pinnen en het lezen van het afschrift samen te doen.
  2. Verstandig is om deze rekening te laten blokkeren tegen rood staan. Zo dat uw kind niet in de schulden kan komen en is het kleed of zakgeld op dan is op= op.
  3. De pinpas van de jongerenrekening heeft de mogelijkheden zoals bij een ‘gewone’ pinpas. Pinnen en betalen met een bankpas kan in Nederland en het buitenland. Met een jongeren rekening mag uw kind met uw toestemming pinnen en (contactloos)betalen. Daarbij bepaalt u zelf de paslimieten. Met online bankieren via internet of met de Bankieren App, kan uw kind overal het saldo checken, bijvoorbeeld in de schoolkantine of de sportclub.

Welke bankrekeningen zijn er en waarvoor kan ik ze gebruiken?

  1. Kinderen/jongeren rekeningen. Deze rekeningen zijn er om een bedrag te sparen voor uw kind of om zelf te leren sparen. Deze rekeningen zijn zowel gewoon als online  en hebben vaak een betere rente dan een spaarrekening. Wanneer uw kind 12 jaar is word het omgezet in een jongeren rekening en zit eer een pinpas bij. Bij het openen van een kinderrekening zit vaak een leuke spaarpot of attentie.
  2. Een internet rekening kan zowel een spaar als een betaalrekening zijn en alle bankzaken worden online uitgevoerd. Dit word ook wel internetbankieren genoemd.
  3. Met een betaalrekening kunt u alle diensten en producten betalen met een pinpas. Hier is de rente vaak lager dan op een spaarrekening.
  4. Spaarrekening is om (vaste) bedragen te sparen. Hiermee is het niet mogelijk om te betalen en er zit geen pinpas bij.

wat is het verschil tussen een jongerenrekening en een volwassen rekening?

Een jongerenrekening is tot 18 jaar en dan volgt de volwassen rekening van 18+. Op een jongeren rekening kunnen ouders of verzorgers aan het geld komen en toezicht houden op het saldo. Het kan met toestemming van de ouder dat geld word opgenomen en word gestort, maar de rekening is bedoelt u kind te leren met een rekening om te gaan. Op een jongerenrekening is het niet mogelijk rood te staan, dit kan op een volwassen rekening wel of kan worden geblokkeerd. Er is een opname limiet van €250 euro per dag. Op een jongeren rekening krijg je vaak meer rente en leuke voordelen als kortingsbonnen. Alerts instellen bijvoorbeeld wanneer zakgeld is gestort. De rekening word automatisch omgezet wanneer uw kind 18 jaar word.

Bij een volwassen rekening is het kind financieel zelfstandig genoeg een rekening te onderhouden. Alle voorkomende zaken kan het kind zelf regelen zonder toestemming van de ouder. Op de bankrekening kan er wel toezicht worden gehouden door een bankafschrift maar worden alle bank zaken geregeld door de rekeninghouder. Daar kan eventueel wel toestemming aan de partner of een ander financieel verantwoordelijk persoon worden gegeven om aan de rekening te komen. Aan deze rekening zijn vaak kosten verbonden, een jongerenrekening is vaak gratis. Met beide rekeningen kan worden internetbankiert en hebben een eigen betaalpas met mogelijkheden tot pinnen en geld storten.

Hoe kies ik een goede spaarrekening?

Voor het openen van een kinderspaarrekening is het vooral belangrijk dat de rekening past bij uw wensen. De belangrijkste criteria die u met uzelf kunt doornemen zijn: Kinderen/jongeren rekeningen. Deze rekeningen zijn er om een bedrag te sparen voor uw kind of om zelf te leren sparen. Deze rekeningen zijn zowel gewoon als online en hebben vaak een betere rente dan een spaarrekening.

Wanneer uw kind 12 jaar is word het omgezet in een jongeren rekening en zit eer een pinpas bij. Bij het openen van een kinderrekening zit vaak een leuke spaarpot of attentie. Een internet rekening kan zowel een spaar als een betaalrekening zijn en alle bankzaken worden online uitgevoerd. Dit word ook wel internetbankieren genoemd. Met een betaalrekening kunt u alle diensten en producten betalen met een pinpas. Hier is de rente vaak lager dan op een spaarrekening. Spaarrekening is om (vaste) bedragen te sparen. Hiermee is het niet mogelijk om te betalen en er zit geen pinpas bij.

De kinderen weten dat ze (pin-)codes, inloggegevens en wachtwoorden voor henzelf moeten houden en weten de gevaren als iemand anders deze gegevens weet. Ga veilig om met uw pincode. Houd de pincode geheim. Dat betekent dat u uw code niet moet opschrijven, niet aan anderen moet geven en dat u een code kiest die anderen moeilijk kunnen raden. Zet het ook niet in uw telefoon of smartphone of gebruik het niet als wachtwoord. Bewaar de pincode nooit samen met de bankpas. Kies een rustig moment uit, het is al wat spannend voor het kind, als er dan een rij staat te wachten kan het te druk worden en uw kind erg nerveus. Berg na het pinnen de pinpas altijd op een vaster plek op zodat uw kind weet waar hij is.

Wilt u dat het geld vaststaat of juist niet? Om een hoge rente krijgen op een spaarrekening moet u vaak het bedrag voor minimaal 10 jaar op de rekening vast zetten. Dit heeft als nadeel dat u rente voor 10 jaar vaststaat en de tarieven zullen niet mee stijgen of dalen. Op dit moment staan bij alle banken de rente laag, dat wil niet zeggen dat de rente over 10 jaar niet 3x zo hoog kan zijn. Het geld komt direct vrij voor het kind zodra hij of zij achttien jaar wordt. Zo komt u niet in de verleiding komt om het spaargeld van uw kind voor iets anders te gebruiken.

Mogen de ouders het geld kunnen opnemen of niet? Door het bedrag vast te zetten is het niet mogelijk om het gespaarde geld op te maken aan iets anders. Het bedrag wat u zet op de rekening is vaak sparen voor een studie van uw kind.Bij sommige banken kan het ook alleen worden opgenomen als het gebruikt word voor een studie.

Spaart u op naam van de ouders of op naam van het kind? Bij een aantal banken is het alle mogelijk om de spaarrekening op de naam van het kind te openen. Op deze spaarrekening kunt u sparen voor uw minderjarige kind of kleinkind. Het kind mag de spaarrekening niet zelfstandig gebruiken. Tot de 18e verjaardag kan alleen de ouder geld opnemen van de spaarrekening.

Wat voor bedrag komt er uiteindelijk ongeveer op de rekening te staan? Wanneer u een rekening opent bij de geboorte, voor 18 jaar, met een jaarlijks spaarbedrag van € 600 euro dan zou dit € 10800,- + rente van de bank. Let op dat u niet over de vermogensgrens heen gaat waardoor u meer belasting moet betalen. De word ieder jaar aangepast kijk op de website wat de hoogte van dit jaar is.

Welke fiscale invloeden heeft dit? Het uiteindelijke bedrag wat op de rekening komt te staan heeft invloed op aanvragen van huurtoeslag en op de inkomstenbelasting. Hierdoor kan het zijn dat het niet mogelijk is de toeslag aan te vragen of dat u in een andere box valt. Heeft u op 1 januari te veel vermogen? Dan moet u de toeslag voor het hele jaar stopzetten met Mijn toeslagen, anders moet u de toeslag later terugbetalen. Als u als kind een schenking van ouders ontvangt die hoger is dan € 5.277,-, betaal u hierover 10 % belasting. Is de schenking hoger dan 121.296 euro, dan betaalt u 20% schenkbelasting.

Naast deze vrijstelling mag u tussen uw 18e en 40e eenmalig gebruik maken van een verhoogde vrijstelling van € 25.322,-. Dankzij deze extra vrijstelling kunnen uw ouders u eenmalig een hogere schenking geven zonder dat u hier belasting over betaalt. Gebruikt u het geld voor een dure studie of voor de aankoop of verbouwing van een woning? Dan bedraagt deze eenmalige extra vrijstelling zelfs € 52.752,-.

Stap 3 Plan maken

Hoe maak ik de definitieve keuze voor een goede rekening? Als laatste stap gaat u de spaarrekeningen van de diverse banken met elkaar vergelijken. Let hierbij op de voorwaarden en dat er een goede rente is.

De kinderen weten en kunnen bij het pinnen dat ze rekening moeten houden met de mogelijke gevaren hierbij zouden kunnen ontstaan. Zorg dat niemand meekijkt bij pinnen, blijft er de eerste keren bij. Scherm tijdens het pinnen de toetsen af zodat anderen niet kunnen meekijken wat uw pincode is. Laat u niet afleiden bij het pinnen. Leen uw pincode en pinpas nooit aan anderen uit, ook niet aan vrienden en klasgenoten. De bank vraag u nooit om u pincode via de mail of telefoon. De kinderen weten waar ze op moeten letten om te zien of een website en/of e-mail veilig en betrouwbaar is en weten de gevaren bij betalen, zoals phishing mails, geldezels, skimming.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.