bankgegevens

Stap 1 Bescherm uw codes

 1. Berg u login gegevens, pincodes, tan codes enz op, op een veilige plaatst, waar niet direct word gekeken bij bijvoorbeeld een inbraak.
 2. Stel u pincode niet in als wachtwoord van uw email, en/of telefoon. Mocht u bijvoorbeeld u tas stelen met telefoon en portemonnee dan hebben ze zo uw pincode achterhaald.
 3. Ga zorgvuldig om met wachtwoorden. Gebruik veilige wachtwoorden en codes, en laat ze niet slingeren. Verander u wachtwoord voor de veiligheid 1x per 3 maanden. (hoe vaker hoe beter).
 4. Neem voor alle profielen en of accounts (email, sociaal media) zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden. Heeft een oplichter 1 van uw wachtwoorden dan kan hij maar een deel van uw profielen openen.
 5. Wat is een aanbevolen wachtwoord? Minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en bijvoorbeeld symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin.

Stap 2 Phishing

Phishing dit betekend het vissen naar het verkrijgen van beveiligingscodes, wachtwoorden. Dit is het grootste probleem bij internetbankieren. De meest bekende vorm is het versturen van mails van “de bank” die vragen om uw inloggegevens. Via de mail word u doorgestuurd naar en website die lijkt op een kopie van uw eigen bank. Wanner u hier inlogt heeft de oplichter al uw gegevens. De bank stuurt u nooit mail, reageer daarom nooit op e-mails die vragen om u inlog gegevens. De mail komt van een oplichter die u stuurt naar een website die lijkt op uw eigen bank. Neem bij twijfel altijd contact op met uw bank.

Stap 3 Bewaak uw pas. Geef u pas gegevens en inlog gegevens nooit aan iemand anders. Mensen die om deze gegevensvragen, buiten de bank, om hebben hier geen goede bedoelingen mee. zie het stukje over de email van de bank. Laat u pas niet ergens slingeren en ruim het direct goed op. Zo voorkomt u dat u uw pas kwijtraakt en er geld van uw rekening kan worden gehaald. Bent u uw betaalpas kwijt, is deze gestolen of denkt u dat iemand anders uw pas gebruikt? Laat dan uw betaalpas blokkeren door de bank te bellen en doe aangifte bij de politie.

Stap 4 Beveilig uw apparatuur.

 1. Beveilig uw apparatuur Installeer de laatste updates van uw besturingssysteem, browsers en andere programma’s.
 2. Ruim met regelmaat uw computer op de harde schijfopruiming en defragmenteren, cookies verwijderen in de browser. Stel het verwijderen van cookies in in uw browser als u afsluit word alles verwijderd.
 3. Stel op uw computer in dat wanneer deze opstart automatisch u virusscanner begint met scannen.
 4. Schakel de firewall niet uit, en zorg voor beveiliging van een draadloos netwerk.
 5. Mijd publieke computers Vermijd internetbankieren op openbare computers: hierop kan schadelijke software zijn geïnstalleerd.
 6. Installeer een advertentieblokker (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten) voor uw browser

Stap 5 Bekijk uw afschrijvingen. Bekijk minimaal 1x per week u afschriften na, of alle bij en afschrijvingen kloppen. Wanneer het niet klopt neemt dan direct contact op met uw bank. Gaat het om regelmatig bedragen of eenmalig een groot bedrag laat direct uw rekening blokkeren. Maak regelmatig een back-up van uw documenten. Sla deze op, op een usb stick en bewaar deze goed.

Stap 6 De website url. In uw browser kunt u zien of de website waar u op bent een beveiligde verbinding heeft door de https:// in plaats van http://. De verbinding is betrouwbaar, wanneer er naast de https:// een hangslot staat. Let bij het inloggen op internetbankieren op de url. Klopt de url, met url van uw bank of bent u op een andere website? Let hierbij goed op de spelling.

Stap 7 ‘Pas op met IBAN-omrekentools’ Sinds 2014 word er in Nederland betaald met het iban nummer. Oplichters waren goed op de hoogte van deze invoer en de werking achter de iban. Zoals de vele welbekende phishing mails waarin u uw aanmelden voor een nieuwe bankpas of je IBAN moet ‘activeren’ . Er zijn ook diverse website waar het mogelijk is om uw rekeningnummer om te zetten. Banken waarschuwen voor IBAN-omnummerdiensten op internet. Via google zijn er vele website die voor u uw oude rekeningnummer omzetten in een iban nummer. Deze tool zijn in sommige gevallen gratis en andere uit een lopend van 6 tot 400 euro. Om achter een iban te komen hoeft u niet te betalen. Websites met onder andere teksten als: “Met deze webservice kun je gratis en snel je bankrekeningnummer omrekenen naar een IBAN. Een BIC of banknaam is niet nodig. Professionele gebruikers kunnen deze dienst integreren in hun eigen toepassingen middels een API.” Vele van deze site zijn frauduleuze websites en sturen uw een andere iban dan uw eigen iban. Bij twijfel bel uw bank!!!

Stap 8 Een verkeerde overboeking en nu? Voor de aankoop van mijn huis moest ik de kosten koper overmaken aan het notariskantoor. Via het een programma heb ik het rekeningnummer overgenomen. Achteraf bleek het rekeningnummer niet te kloppen, maar ik heb wel het bedrag van 5621 euro op de verkeerde rekening gestort. Moet een bank controleren of rekeningnummer en gegevens met elkaar corresponderen?

Wat kunt u doen?

 • In de eerste plaats ben u zelf verantwoordelijk voor de overboeking dat deze juist aankomt.
 • Verzoek bij u bank en vragen of ze het bedrag terug willen met het verhaal wat u is overkomen.
 • Verzoek bij de bank voor het traceren van de eigenaar van die rekening.
 • Een bedrag van 0,01 euro storten op de “verkeerde” rekening met het verzoek om het gehele bedrag van 5621 euro terug te storten.
 • Heeft u het rekeningnummer al opgezocht op internet? Zo kunt u de contactgegevens van het bedrijf achterhalen.
 • Het notariskantoor staat ingeschreven bij de kamer van koophandel. Wanneer u het KVK nummer weet kunt u via de website van de Kamer van koophandel de adresgegevens van de persoon vinden.
 • Wanneer u het bedrag niet teruggestort krijg van de huidige eigenaar kunt u aangifte doen bij de politie.

Dat u het juiste rekeningnummer invoert bij het overmaken van het geld. Wanneer het geld op de verkeerde rekening word gestort voert de bank deze opdracht wel uit. Naamsvermelding is nutteloos bij het overboeken van geld. Controleer dus altijd of het rekeningnummer klopt! Toch geld naar de verkeerde rekening overgemaakt? Lees op de site van de consumentenbond

Het advies van soebar.nl. Is om geen gebruik te maken van deze websites er zijn vele alternatieven. Pas ook op voor e-mails van de bank die vragen om uw rekeningnummer en of pincode. Dit doet de bank zelf nooit, hiervoor moet u naar het kantoor komen. Laat u bankgegevens nergens zomaar achter op het internet. Let op waar u ze wel zet en waar niet. Check dubbel check.

Geplaatst in B