Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, 4 iban 5 internetbankieren

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is een bankrekening?

Bankrekening is een manier van sparen en/of betalen bij de bank. Er zijn verschillende soorten rekeningen zoals betaalrekening, spaarrekening,  zakelijke rekening en een internet bankrekening.

Wanneer mag je een eigen bankrekening openen?

Jonger dan 12 jaar:

Tot 12 jaar kunnen ouders een rekening openen voor kinderen,  daarna kunnen kinderen zelf een rekening openen. Wanneer u als ouders of grootouders wilt sparen voor uw kind kunt u al vast een rekening openen en daarop sparen en wanneer het 12 jaar of ouder is de rekening overzetten. Op jonge leeftijd is het verstandiger het geld te geven als contact en te sparen in een spaarpot.

Vanaf 12 jaar:
Wanneer uw kind 12 jaar,wanneer uw kind naar de middelbare school gaat, is en kan omgaan met geld is het mogelijk om kleedgeld en/of zakgeld te storten op een bankrekening.

Zo leert u kind gelijk om een bankrekening te beheren en om te gaan met de afschriften. De eerste keren is het handig om het een paar keer het pinnen en het lezen van het afschrift samen te doen.

Verstandig is om deze rekening te laten blokkeren tegen rood staan. Zo dat uw kind niet in de schulden kan komen en is het kleed of zakgeld op dan is op= op.

De pinpas van de jongerenrekening heeft de mogelijkheden zoals bij een ‘gewone’ pinpas. Pinnen en betalen met een bankpas kan in Nederland en het buitenland. Met een jongeren rekening mag uw kind met uw toestemming pinnen en (contactloos)betalen. Daarbij bepaalt u zelf de paslimieten. Met online bankieren via internet of met de Bankieren App, kan uw kind overal het saldo checken, bijvoorbeeld in de schoolkantine of de sportclub.

Welke bankrekeningen zijn er en waarvoor kan ik ze gebruiken?

Kinderen/jongeren rekeningen.

Deze rekeningen zijn er om een bedrag te sparen voor uw kind of om zelf te leren sparen. Deze rekeningen zijn zowel gewoon als online  en hebben vaak een betere rente dan een spaarrekening. Wanneer uw kind 12 jaar is word het omgezet in een jongeren rekening en zit eer een pinpas bij. Bij het openen van een kinderrekening zit vaak een leuke spaarpot of attentie.

Een internet rekening kan zowel een spaar als een betaalrekening zijn en alle bankzaken worden online uitgevoerd. Dit word ook wel internetbankieren genoemd.

Met een betaalrekening kunt u alle diensten en producten betalen met een pinpas. Hier is de rente vaak lager dan op een spaarrekening.

Spaarrekening is om (vaste) bedragen te sparen. Hiermee is het niet mogelijk om te betalen en er zit geen pinpas bij.

wat is het verschil tussen een jongerenrekening en een volwassen rekening?

Een jongerenrekening is tot 18 jaar en dan volgt de volwassen rekening van 18+. Op een jongeren rekening kunnen ouders of verzorgers aan het geld komen en toezicht houden op het saldo. Het kan met toestemming van de ouder dat geld word opgenomen en word gestort, maar de rekening is bedoelt u kind te leren met een rekening om te gaan. Op een jongerenrekening is het niet mogelijk rood te staan, dit kan op een volwassen rekening wel of kan worden geblokkeerd. Er is een opname limiet van €250 euro per dag. Op een jongeren rekening krijg je vaak meer rente en leuke voordelen als kortingsbonnen. Alerts instellen bijvoorbeeld wanneer zakgeld is gestort. De rekening word automatisch omgezet wanneer uw kind 18 jaar word.

Bij een volwassen rekening is het kind financieel zelfstandig genoeg een rekening te onderhouden. Alle voorkomende zaken kan het kind zelf regelen zonder toestemming van de ouder. Op de bankrekening kan er wel toezicht worden gehouden door een bankafschrift maar worden alle bank zaken geregeld door de rekeninghouder. Daar kan eventueel wel toestemming aan de partner of een ander financieel verantwoordelijk persoon worden gegeven om aan de rekening te komen. Aan deze rekening zijn vaak kosten verbonden, een jongerenrekening is vaak gratis. Met beide rekeningen kan worden internetbankiert en hebben een eigen betaalpas met mogelijkheden tot pinnen en geld storten.

Sinds de invoer van het IBAN ( Internationaal Bank Account Nummer) rekeningnummer in augustus 2014 komen er steeds meer website met omreken apps. Vele van de site zijn niet betrouwbaar. In onderstaand artikel geven we advies hoe u zonder deze website veilig het rekeningnummer kunt omzetten. Het Internationaal Bank Account Nummer (IBAN) nodig u nodig om geld over te maken in binnen- en buitenland. NL = land 02 = controlegetal (verschillend per rekening) ABNA = afkorting van uw bank 0123456789 = rekeningnummer met 0 ervoor. Het enige wat u moet onthouden is de 0 voor uw rekeningnummer en het controlegetal. Elk Nederlands IBAN bevat een vierletterige bankcode. In andere SEPA-landen kan een IBAN anders opgebouwd zijn. Bankpassen met een oud, kort rekeningnummer blijven gewoon geldig. Uw bankpas wordt automatisch vervangen op de vervaldatum die op uw pas staat.

 

Lees verder

De Verhuisfamilie De Verhuisfamilie is nog een stichting zeer jonge stichting en begonnen in 2014. Ze helpen mensen met een laag inkomen en zonder sociaal vangnet onder...
Bijverdienen bijverdienen kinderen 2. wwb 3 thuiswerk 4 eigen bedrijf/website 5 let op 6 verkoopsite Wanneer u kind 13 jaar is geworden, dan mag uw kind bij...
Solliciteren Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 1 Signalen herkennen, oplossen Waarom bent u de juiste persoon voor de functie? In het volgende de...
Leefgeld Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, 4 schuldhulpverlening Stap 1 Signalen herkennen, oplossen Leefgeld is het bedrag wat u maandelijk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *