Autisme

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is het?

Autisme is een stoornis die zich niet makkelijk laat omschrijven. Autisme kan namelijk op verschillende manieren en in verschillende gradaties tot uitdrukking komen. Autisme wordt gekenmerkt door een verminderd vermogen tot sociaal contact en communiceren, en beperkte, repetitieve gedragspatronen, interesses of activiteiten. Mensen met autisme zijn vaak gevoeliger (of juist minder gevoelig) voor bepaalde prikkels, zoals geluid of pijn. Het is niet bekend hoe het precies ontstaat. Er zijn veel oorzaken en risicofactoren. Verschillende niet-specifieke risicofactoren, zoals een hogere leeftijd van de ouders of een laag geboortegewicht, kunnen bijdragen aan het risico op autisme.

Uit onderzoek is gebleken dat een bepaalde kern in de amygdala te groot is. Onderzoeker Groen geeft aan dat de uitkomsten erop wijzen dat het doorgeven van informatie minder goed verloopt bij personen met ASS. De hersenen bij mensen met autisme zien er dikwijls anders uit. Nu is de focus in onderzoek gericht op de ‘knooppunten’. Met verbindingen die eigenlijk in de kindertijd zouden moeten verdwijnen maar het bij mensen met autisme dus niet doen. Dat heeft zijn gevolgen op de werking van de hersenen en de prikkelverwerking.

Zeer goed oog voor detail Voor autisme en ptss moet het goed of perfect zijn. Eerst het ene geheel klaar en dan het volgende.

2 herkennen

Wat u nodig heeft:

Schema: stress , angst, paniek

Zo begint u:

Stap 1 Vasthoudend aan eigen overtuiging, niet snel bereid tot het sluiten van compromissen. Voor beide is een punt een punt, mening is mening, afspraak is afspraak en tijd is tijd. Te laat komen zorg voor zoveel extra prikkels en stress, dat deze personen zelden te laat zijn. Wanneer dit anders is, is het voor de persoon niet meer duidelijk. Als de persoon iedere keer toegeeft aan dat het ander is dan zijn mening/feit, dan is dit niet belangrijk en hierdoor word de persoon onzeker. De eigen overtuiging van iets kunnen brengt de mensen vaak een paar stapjes verder.

Stap 2 Over- of juist ondergevoelig voor sensorische prikkels (geluid, licht, smaak, tast) De diagnose hebben veel last van overprikkeling of onderprikkeling. Door geluiden, geuren of smaken kunnen persoon te veel prikkels krijgen en hierdoor overprikkeld raken. Een prikkel kan zo binnen komen dat een persoon van de ene op de andere seconde in een bui raakt en hierdoor in paniek, angst of stress zit. Door het niet geprikkeld willen worden sluiten mensen zicht af of vermijden plaatsen.

Stap 3 Mensen met autisme verrichten vaak herhalende handelingen als zij onder druk staan, te veel prikkels moeten verwerken, opgewonden of enorm blij zijn, angst of onzekerheid voelen. Dit kan zich uiten in kauwen op pennen, kledingrandjes, fladderen, steeds hetzelfde spelletje spelen, tellen, gelaatstrekken, met de handelen friemelen, wiebelen etc etc… Door het herhalend handelen krijgt uw kind rust, het is een vorm van ontladen van alle prikkels. Door de herhaling te verbreken kan het zijn dat uw kind te veel prikkels krijgt en hierdoor een woede bui krijgt. Geef uw kind de tijd, ruimte en de rust om alle prikkels op zijn/haar manier te verwerken.

Stap 4 Mensen hebben moeite met het maken van oogcontact tijdens een gesprek. Door de onzekerheid en minder zelfvertrouwen, is het vermijden van de ogen tijdens een gesprek het eerste punt wat veranderd. Hoe zekerder een persoon, hoe meer oogcontact.

Stap 5 Moeite om leven te organiseren en structureren, toekomstplannen te maken. De diagnoses hebben moeite mee te komen in de samenleving en het maken en op pijl houden van een structuur. Door dit dagelijks in te plannen en vast de houden aan een dagschema is het voor de meeste makkelijker dingen te organiseren. Door de drukte in het hoofd is het voor beide lastig om na te denken over de toekomst en hier gericht plannen voor te maken en deze uit te voeren. Met de drukte in het hoofd is de administratie niet het eerste waar u aan denkt om te gaan doen, daarom word vaak de administratie als laatste op orde gebracht. Hierdoor is het vaak niet overzichtelijk. Door het verminderd concentreren kan het zijn dat het lastiger word om de rekeningen op tijd te betalen, het overzicht te hebben over inkomsten en uitgaven en de persoon loopt hierdoor schulden op. Door het juiste schema te volgen, budgetplan te maken en structuur aan te brengen, lukt het personen vaak wel om de eigen administratie op orde te houden, al dan niet met hulp.

Stap 6 Hoort niet altijd alles wat er gezegd wordt en vergeet dingen die de interesse niet hebben. Kan helemaal opgaan in een bepaalde activiteit of hobby, op het obsessieve af. In beide gevallen, vol hoofd, drukte in het hoofd, mensen hebben wel interesse, maar door de druk zijn ze met iets anders bezig, en kunnen het niet volgen of bijhouden en hierdoor word een deel niet gehoord of opgeslagen. De personen kunnen in hun eigen wereld zijn, met de volle concentratie, in het werk, waardoor ze dingen niet horen. Obsessief blijven hangen in een gedachten en/of bezigheid, dit hebben de mensen vaak zelf niet door.

3 behandeling

Er bestaat geen behandeling of medicatie om autisme te genezen. Maar met de juiste hulp kunnen veel mensen met autisme wel naar school, werken en relaties met anderen onderhouden. Behandelingen zijn er vooral op gericht de problemen te verminderen die verband houden met autisme.

  • psycho-educatie (uitleg over autisme). Dit kan individueel, maar ook in groepsverband.
  • individuele behandeling. Voorbeelden zijn cognitieve gedragstherapie en begeleidingsgesprekken. Ook ouders kunnen begeleid worden naar aanleiding van specifieke opvoedingsproblemen.
  • Groepsbehandelingen. Sociale vaardigheidstrainingen zijn hier een voorbeeld van. Lotgenotencontact kunnen een waardevolle ondersteuning zijn.
  • Eventueel kunnen medicijnen voorgeschreven worden.

4 gevolgen

Ongeveer 40-80% van de kinderen, jongeren en volwassenen met autisme slaapt slecht en ondervindt hier hinder van. Probeer zo veel mogelijk om structuur te bieden, bij het bed ritueel.

Kinderen met autisme hebben moeite met het grote geheel overzien en er de juiste betekenis aan geven. Ze hebben moeite met plannen en structuur bieden aan een dag. Mensen met autisme zijn erg visueel georiënteerd, dit betekend dat uw kind het vaak beter begrijp als uw kind het kan zien wat er van hem word verwacht. ze begrijpen iets zodra ze het zien, het moet ruimtelijk zichtbaar gemaakt zijn. Dit kunt u doen met schema’s met pictogrammen op een duidelijke zichtbare plek in huis. Hoe duidelijker het is voor uw kind, hoe makkelijker het is voor uw kind.

Problemen met aangaan en onderhouden van vriendschappen en relaties. Beide lopen vast in de maatschappij door de onzekerheid en weinig zelfvertrouwen en door verminderde ondersteuning hierbij. Beide hebben moeite met het maken van nieuwe contacten en het onderhouden van de contacten. Dit komt omdat de personen vaak onzeker zijn over hun kunnen en hierdoor sociaal onhandig zijn. Het kan ook zijn dat personen worden veroordeeld op de diagnose waardoor het een negatieve stap is, om dit als nog te proberen.

Komt bij spanning moeilijk uit zijn/haar woorden, gaat stotteren of klapt dicht. Beide hebben moeite met spanning of lastige momenten. zijn dan onzeker en hebben weinig zelfvertrouwen. Door de angst, paniek of stress die toeslaat is het lastig zichzelf te uiten en is de kans groot dat een persoon niet meer weet wat hij moet zeggen en dichtklapt of hierdoor kan de tekst niet anders worden gebracht als de persoon dit doet. De persoon moet alle moeite doen om een antwoord uit te spreken en hierdoor kan het harder zijn, met kromme zin of stotterend.

Brengt graag veel tijd alleen door. Voor beide geld dat ze veel tijd alleen door maken, omdat ze opzoek zijn naar rust, alleen zijn is rust, zich terugtrekken geeft rust. De persoon wil niet gestoord worden in de rust. Wanneer een persoon onder de mensen is krijgt deze te veel prikkels met gevolg een bui. De persoon wil niet graag alleen zijn, maar door de teveel aan prikkels is het genoodzaakt de rust op te zoeken, door alleen te zijn. Liever alleen, dan te veel prikkels. Hierdoor vermijden beide ook plaatsen en personen.

Werkt slecht in teamverband, werkt vaak onder het eigen niveau. Bij PTSS is de kans klein op werk en bij beide werkt de persoon liever alleen dan in teamverband. In teamverband is er een groepsdruk en is presteren onder drukt belangrijk, alleen werken en in eigen tempo, zorgt ervoor dat de persoon meer werk verzet, zich beter kan concentreren en het beter naar zijn zin heeft. Bij beide is het werk wat u krijgt aangeboden, niet op uw niveau, maar er is niet veel keuze.

Realiseert zich vaak niet wat de drijfveren van de ander zijn, weinig inlevingsvermogen. Beide bouwen een muur/schild om zich heen, om zich veilig te voelen. Het gedrag van de persoon word gecamoufleerd. De persoon voelt zich beter met zijn schild aan als uit. Het gedrag wilt de persoon vaak zelf niet, het komt door de stemmingswisselingen dat het gedrag veranderd en hij zich anders voordoet. Hierdoor lijkt het of de persoon minder emoties of inlevingsvermogen heeft, maar de persoon voelt het van binnen, maar weet zich niet zo te uiten. Door de stemmingswisselingen is het lastig om het juiste gevoel en emotie te uiten, wat een ander persoon zou verwachten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.