Anti depressiva

Wat is het?

Anti depressiva is een middel dat vaak word gegeven bij een depressie. Het middel zorgt ervoor dat gedachten verminderen en u hierdoor zich beter gaat voelen op een dag. Vooral na een negatieve levensgebeurtenis, is het een reëel gevaar: een depressie.

Artsen en psychiaters geven vaak aan dat afbouwen wel enkele bijwerkingen heeft maar dat afbouwen best makkelijk gaat en hiervoor zijn diverse afbouwschema’s. Anti depressiva is te krijgen in een kortwerkende en een langwerkende medicijn.

Van een depressie komt u vaak niet geheel af, er zullen altijd restverschijnselen blijven zoals vaak sombere gedachten of moeilijker dingen loslaten. Het komt er neer dat u moet leren omgaan met deze gedachten en met de depressie en een eventuele nieuwe. Aan een depressie moet u altijd blijven werken en u zal er altijd mee bezig blijven. Wanneer u er niet mee bezig bent met verbeteren of gedachten uit te spreken vergroot u de kans op een terugval.

Hoe lang de bijwerkingen blijven is lastig te zeggen en heeft met een aantal punten te maken, hoe gezond u bent, hoe snel het medicijn uit uw lichaam is en hoe lang u het medicijn heeft gebruikt. De afkickverschijnselen van medicatie nemen af wanneer de werkzame stof uit het lichaam is. wanneer een medicijn 2 weken is gebruikt is dit ongeveer 5 weken. De afkickverschijnselen zijn niet bij iedereen hetzelfde en de manier van afbouwen ook niet. De ene persoon gaat met grote dosis in 1 x dan een andere.

Moeten psychiaters minder snel antidepressiva voorschrijven?

Ja, bij kleine depressieve klachten is behandeling met anti depressieva niet perse nodig. Een behandeling gericht op lyfstyle training zo ook kunnen bij dragen aan verbetering of het meer actief bezig zijn. Vaak word direct anti depressiva voor geschreven en andere opties niet eerst uit geprobeerd. Wanneer een persoon later weer een nieuwe depressie heeft en weer anti depressiva krijgt voorgeschreven begint het vaak op een hogere niveau als de eerste keer.

Herstellen van een depressie

Een depressie kan verbeteren met anti depressiva en met een behandeling bij GGZ. Wanneer u de signalen van een depressie kunt herkennen en kunt aanpakken kunt u beter omgaan met een depressie. Van de depressie kunt veel opknappen en zich beter voelen met de medicatie, maar vaak als u hiermee stopt gaat u zich weer langzaam aan minder goed voelen.

Het is niet te zeggen hoe dagen of weken het duurt voordat u een terugval ervaart naar het stoppen van de antidepressiva. Na het stoppen kan het zijn dat u een terugval krijgt maar dit is niet altijd. Een terugval is niet voor elke persoon het zelfde, net als de reden van medicatie niet altijd hetzelfde is. Ook de signalen van een terugval zijn vaak verschillend. Hierdoor is het lastig 1 antwoord te geven op de vraag.

Het ligt eraan wat u heeft geleerd van uw depressie en hoe goed u in staat bent om de signalen te herkennen en aan te pakken. Als u dit goed kunt kunt u een terugval voorkomen. Hoe minder goed u alles kunt erkennen en kunt inspringen hierop hoe groter de kans is dat u een terugval krijgt.

Vaak na het stoppen begint u zich binnen enkele dagen anders te voelen, dit heeft te maken met het afkicken van de medicijnen. Deze zijn normaal, maar is nog geen terug val, deze verschijnselen worden naar een week meestal minder. Doordat u lichaam begint te wennen aan het niet gebruik van de medicatie.