Antidepressiva

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is het?

Anti depressiva is een middel dat vaak word gegeven bij een depressie. Het middel zorgt ervoor dat gedachten verminderen en u hierdoor zich beter gaat voelen op een dag. Vooral na een negatieve levensgebeurtenis, is het een reëel gevaar: een depressie.

Artsen en psychiaters geven vaak aan dat afbouwen wel enkele bijwerkingen heeft maar dat afbouwen best makkelijk gaat en hiervoor zijn diverse afbouwschema’s. Anti depressiva is te krijgen in een kortwerkende en een langwerkende medicijn.

2 herkennen

De medicijnen paroxetine en Fluvoxamine hebben beide invloed op uw gewicht. Het medicijn word gebruikt bij depressie, angststoornissen, zenuwpijn, bepaalde soorten jeuk. De reden dat u de medicijnen krijgt kan in combinatie medicijnen zorgen voor stress, hierdoor kan het zijn dat u meer gaat eten. Dat u aankomt van het medicijn is een bijwerking van de medicijnen. Meestal horen de bijwerkingen na 2 weken te verminderen.

In dit medicijn zitten stoffen met een verslavende werking. Om de medicijnen te laten werken word er in de eerste weken de dosis flink opgevoerd. Dit heeft vaak een positief effect voor de drukte in het hoofd.

Net als bij een andere verslaving is het lastig te stoppen als de persoon deze stof niet binnen krijgt, de persoon blijft verlangen naar de stof en wilt deze. Wanneer de persoon iets veranderd in de verslaving door bijvoorbeeld meer te gaan sporten of andere dingen te gaan ondernemen, kan een patroon worden doorbroken. De persoon weet wat hij/zij kan doen bij verlangen.

De bijwerkingen van het gebruik van het medicijn kunnen soms maanden duren voor het lichaam er echt aan gewent raakt. De bijwerkingen van het afkicken van het medicijn duur meestal enkele weken tot maanden. Bij de kortwerkende medicatie zijn de bijwerkingen vaak minder groot en hevig als bij de langwerkende.

3 behandeling

Vaak word er door een arts of psychiater het medicijn voorgeschreven en is er zo nu en dan een gesprek met de arts. Het gebeurt zelden dat de personen in een gespreksgroep komen voor mensen met soortgelijke problematiek.

Het medicijn verlicht de klachten op dat moment, zolang de medicatie word genomen blijven de klachten verminderd. Maar met de medicatie word niet aangeleerd hoe om te gaan me een depressie. Een gesprek met een arts is vaak 1x per maand of soms langer, met een psychiater is dit vaker. In deze gesprekken word het gebruik gecontroleerd en word gekeken wat de bijwerkingen zij en of het moet worden aangepast.

In een gespreksgroep kunt u vragen stellen aan ervaringsdeskundige die vaak de signalen makkelijker en sneller begrijpen en zij kunnen u tips en advies geven hoe u hiermee kunt omgaan of kunt aanpakken. Door zowel een gespreksgroep als medicatie worden de klachten verminderd en leert de persoon weer beter de balans te vinden in een depressie, wat ervoor kan zorgen dat de persoon minder vaak depressief is maar bijvoorbeeld terug gebracht naar somber.

Duur medicijnen

Dwangstoornis. Als het medicijn na drie maanden nog geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan. Spreek hierover met uw arts. Als het goed werkt moet u het meestal meerdere jaren blijven gebruiken. In uw vraag geeft u aan dat u het medicijn al voor langere tijd gebruikt, heeft het medicijn het gewenste effect buiten het aankomen? Voelt u zich beter door de medicijnen?

Moeten psychiaters minder snel antidepressiva voorschrijven?

Ja, bij kleine depressieve klachten is behandeling met anti depressieva niet perse nodig. Een behandeling gericht op lyfstyle training zo ook kunnen bij dragen aan verbetering of het meer actief bezig zijn. Vaak word direct anti depressiva voor geschreven en andere opties niet eerst uit geprobeerd. Wanneer een persoon later weer een nieuwe depressie heeft en weer anti depressiva krijgt voorgeschreven begint het vaak op een hogere niveau als de eerste keer.

4 gevolgen

Van het medicijn en de hoge dosis is het in de eerste dagen na het verhogen van het medicijn lastiger dingen te doen. Het medicijn verdoofd als het waren een groot deel en hierdoor gaat alles op ½ kracht.

Wanneer de persoon gaat stoppen met de medicijnen krijgt deze bijwerkingen zoals slapeloosheid, meer piekeren, nachtmerries, wanen, angsten of bang. Bij het afbouwen komen de klachten meer terug als voor het medicijn gebruik.

Door de bijwerkingen van het afbouwen en de terugkerende gedachten word er vaak lang doorgegaan met de medicijnen. Doorgaan heeft een positiever effect dan stoppen. Of de dosis word verlaagt en uw krijgt een nieuw medicijn voor bijvoorbeeld het slapen, deze is ook verslavend en na verloop van tijd is het lastig zonder medicatie te slapen, dit brengt andere problematiek met zich mee.

5  Plan

Stap 2 Het maken van een doel

Stap 1 Overzicht hebben over de bijwerkingen en de dosis

Stap 3 Plan maken

Stap 1 Dagboek hoeveel kilo komt u aan? Is dit per week wisselend of is het ook voor een langere periode hetzelfde gewicht? In het voedingsschema kunt u bijhouden hoeveel kilo u aankomt. Heeft het een andere reden dan de medicijnen zoals bijvoorbeeld meer stress, drukke periode? De trigger van meer eten/aankomen zijn belangrijk om te weten om beter op gewicht te blijven.

Aankomen ligt niet altijd alleen aan de schildklier dit ligt vaak wel voor de hand. Maar misschien is er iets anders wat minder  of te goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld bij darmen of de nieren.Een medisch onderzoek om uit te sluiten dat het niet daaraan ligt dat u aankomt.

Stap 2 Heeft u begeleiding bij de stoornis, deze persoon zou u kunnen helpen meer grip te krijgen waardoor u minder medicatie nodig heeft en u minder aankomt. Een vraag kunt u voorleggen aan de voedingsconsulente, leg hierbij uit dat u blijft aankomen en welke medicatie u gebruikt. Dit kunt u ook bij de arts die de medicatie voorschrijft voorleggen. Vraag voor een medicijn verandering zonder of zo min mogelijk met de stof Seroxat Paroxetine Paroxetinum, Fevarin Fluvoxamine Fluvoxaminemaleaat. Misschien ben u over/ hoog gevoelig voor de stoffen.

Stap 3 Is de dosis van de medicijnen aangepast? Dit zorgt opnieuw voor bijwerkingen, soms kunnen deze erger zijn dan de eerste keer dat u bijwerkingen had. Noteer alle bijwerkingen die u ervaart, minimaal voor de tijd die staat aangegeven op de verpakking. Bespreek de bijwerkingen met d

6 naasten

Door het gebruik van anti depressiva kan het gedrag of emoties anders zijn dan u gewent bent van de persoon. De emoties zijn meestal minder aanwezig omdat het verdooft is. Of de emoties zijn zeer hevig aanwezig wanneer er niet de juiste dosis is voorgeschreven. De persoon heeft vaker last van stemmingswisselingen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.