Angstschema

1 Wat is het?

Het angst schema kunt u gebruiken wanneer u met regelmaat angst of paniek ervaart bijvoorbeeld bij PTSS of bij HSP.

4 Gevolg

Door het gebruik van het schema kunt u meer inzicht krijgen in de oorzaak achter de angst en kunt u de trigger van angst erkennen. Hierdoor kunt u de angst makkelijker doorstaan.

5 Plan

Het schema kunt u wekelijks uitprinten en in een schrift of map bij elkaar bewaren, zodat u een overzicht heeft van een lange tijd en u de problematiek kan vergelijken met andere weken. Zo weet u of het beter gaat en wat de vorderingen zijn of waar nog extra aandacht aan moet worden besteed.

  1. Aantal = Hoe vaak heeft u zich angstig gevoeld vandaag? Het is het makkelijkst bij te houden door te turven.
  2. Trigger = Wat veroorzaakte de angst? Was het een geur, geluid of persoon? Wat was de trigger hiervan? Ik werd geprikkeld door … en hierdoor voel ik me …. en ik ging toen …. doen, omdat………. en waardoor ik nu ……. ben. Ik heb deze week last gehad van … hierdoor voelde ik me … en ben ik gaan … .
  3. Welke signaal van de trigger kreeg u? Wat merkte u daarvoor? Ik kreeg …… omdat …… Welk cijfer zou u de ….. geven van 1-5 ? Waarom is het 3 en geen 2 beter of 4 slechter wat maakt het verschil? Wat is daarvoor nodig? Kreeg u last van lichamelijke klachten?
  4. Oplossing = Hoe bent u uit de angst gekomen? Wat heeft u eraan gedaan? Heeft u gebruik gemaakt van het afleidingsschema en gezorgd voor ontspanning ? Het helpt om bewust aan geruststellende dingen te denken, maak hiervoor het afleidingsschema.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.