Angst

Wat is het?

Bijna 20% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Vrouwen hebben vaker een angststoornis dan mannen. Angst, dwang en depressie staan niet los van elkaar. Zo kan angst voor (mogelijke) gebeurtenissen leiden tot dwangmatig handelen. De angst is groot en onverwacht. De angst blijft lang hangen. De angst geeft veel last in het dagelijks leven.

Paniekaanvallen kunt u krijgen wanneer u heel erg nerveus bent. Door dat u het opdat moment lastig vind om iets te doen of te zeggen ontstaat er stress en angst. Als dit voor langere tijd aanhoud kan dit lijden tot een paniekaanval.

Paniek en angst worden vaak gezien als dat de persoon zich aanstelt en dat het wel mee zal vallen. Een persoon die regelmatig een aanval heeft is erg bang, heeft veel stress en veel onrust en slaapproblematiek. De angst en paniek beïnvloeden vaak het dagelijks leven van de persoon.

De angst kan voor een ander lijken of het uit het niets een aanval is, er gebeurt op dat moment niet echt iets waarvan er zo’n angst of paniek ontstaat. Maar voor de persoon is dit anders. Het begint vaak met enkele nare gedachten en dan de prikkel van dat moment is net de druppel. Het kan dus zijn dat de persoon al enige tijd gedachten heeft voor dat het echt een aanval is, voor de persoon is het belangrijk om de gedachten te herkennen en deze te proberen veranderen.

3 behandeling

  1. Voor het vast stellen dat u een angststoornis heeft, kunt u een afspraak maken met de huisarts en u laten doorverwijzen naar de GGZ. De stellen voor u de diagnose en dan heeft u op papier van een instantie een bewijs wat u kunt laten zien.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.