Als je stopt met antipsychotica, hoe snel kun je een terugval krijgen?

Een depressie kan verbeteren met anti depressiva en met een behandeling bij GGZ. Wanneer u de signalen van een depressie kunt herkennen en kunt aanpakken kunt u beter omgaan met een depressie. Van de depressie kunt veel opknappen en zich beter voelen met de medicatie, maar vaak als u hiermee stopt gaat u zich weer langzaam aan minder goed voelen.

Wanneer iemand een depressie heeft is de kans groot dat dit een 2 of 3 x voorkomt. Een depressie is vaak niet geheel weg en er zal altijd een kans zijn op een terug val. Een depressie is goed te behandelen met GGZ, maar u zal altijd extra gevoelig blijven om een nieuwe depressie te krijgen. Na een eerste depressie is de kans 50% dat u een nieuwe oploopt. Bij een 2de depressie is dit 70 % en bij 3 of meer is dit 90%.

Het is niet te zeggen hoe dagen of weken het duurt voordat u een terugval ervaart naar het stoppen van de antidepressiva. Na het stoppen kan het zijn dat u een terugval krijgt maar dit is niet altijd. Een terugval is niet voor elke persoon het zelfde, net als de reden van medicatie niet altijd hetzelfde is. Ook de signalen van een terugval zijn vaak verschillend. Hierdoor is het lastig 1 antwoord te geven op de vraag.

Het ligt eraan wat u heeft geleerd van uw depressie en hoe goed u in staat bent om de signalen te herkennen en aan te pakken. Als u dit goed kunt kunt u een terugval voorkomen. Hoe minder goed u alles kunt erkennen en kunt inspringen hierop hoe groter de kans is dat u een terugval krijgt.

Vaak na het stoppen begint u zich binnen enkele dagen anders te voelen, dit heeft te maken met het afkicken van de medicijnen. Deze zijn normaal, maar is nog geen terug val, deze verschijnselen worden naar een week meestal minder. Doordat u lichaam begint te wennen aan het niet gebruik van de medicatie.

Houd voor een week of langer bij welke verschijnselen anders zijn als tijdens het gebruik. Zit er een groot verschil in, bespreek dit met uw behandelaar en vraag om advies hoe u het kunt aanpakken.

Van een depressie komt u vaak niet geheel af, er zullen altijd restverschijnselen blijven zoals vaak sombere gedachten of moeilijker dingen loslaten. Het komt er neer dat u moet leren omgaan met deze gedachten en met de depressie en een eventuele nieuwe. Aan een depressie moet u altijd blijven werken en u zal er altijd mee bezig blijven. Wanneer u er niet mee bezig bent met verbeteren of gedachten uit te spreken vergroot u de kans op een terugval.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.