Afvallen

Wat is het?

Een mindset is de balans tussen lichaam en geest. Hoe meer deze in balans is, hoe gezonder u zich voelt. Bij overgewicht zit er een verstoring in deze balans.

Tegen de lente en in de decembermaanden is afvallen een groot thema. Afvallen is niet even diëten. Afvallen is geen dieet, maar een verandering van de levensstijl en van het eetpatroon. Door het gehele jaar op te letten wat u eet hoeft u geen extra kilo’s kwijt voor de zomer of de kerst. Alleen door gezonde voeding en  blijven bewegen kunt u kilo’s blijvend verliezen. Bij een dieet komen de kilo’s erna verloop van tijd weer bij of worden dit meer kilo’s.

Wat u nodig heeft:

Zo begint u:

Mindfulness eten is een manier om rustiger en relaxed te eten. Door bewust te letten op het eten en rustig aan te eten kunt u meer rust vinden in uw eetmoment. Om te leren om mindful te eten is het belangrijk de 7 stappen ervan te kennen.

 1. Stap 1 Yoga oefeningen voor het eten. Heeft u een drukke dag gehad en bent u nog druk de dag te verwerken, dan heeft u vaak weinig zin om te eten en het gevoel van een brok in uw keel. Zorg voor een moment rust voordat u gaat eten, door bijvoorbeeld yoga oefeningen en/of ademhalingsoefeningen te doen. Wanneer u de rust heeft gevonden geeft u lichaam aan dat het zin heeft om te eten en zal het eten makkelijk gaan. Plan dagelijks een yoga oefening om u de manier van ademhaling aan te leren en door het dagelijks te oefenen zal u sneller u rust vinden en kunt u na 5 minuten weer ontspannen verder.
 2. Stap 2 Bewust worden van het gene wat u eet. Hoe meer u bewust bent van wat u eet, hoeveel u eet en wanneer onder welke omstandigheden u meer of minder eet kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Hoe gezonder en hoe bewuster u bent hoe meer ritme u heeft in uw voeding, hoe verser de producten, hoe meer vitamine en mineralen, hoe meer gezonde voeding u binnen krijgt, hoe gezonder u leeft.
  1. Eet langzaam en kauw heel erg goed. Hoe vaker u kauwt op uw eten, hoe langzamer u eet, hoe meer u het vol gevoel krijgt, hoe beter uw spijsvertering kan werken, hoe meer u rustig en ontspannen kan eten. Neem bij maaltijden kleine porties en neem kleine hapjes. Door het nemen van kleinere happen bent u langer bezig, maar proeft u beter de smaken in het eten en eet u een stuk rustiger, hierdoor kauwt u vaker.
 3. Stap 3 Zorg voor zo min mogelijk stress tijdens de voorbereiding van de maaltijd. Zorg dat alle producten die u wilt gebruiken in huis zijn en dat u ze makkelijk kunt pakken en niet alles nog moet verzetten. Zorg dat alles voldoende aanwezig is en dat u niet een net wel net, niet situatie krijgt. Zorg voor overzicht op uw aanrecht als u aan het koken bent, was het af onder het koken in de tijd dat u wacht op de rijst of houd 1 kant van het aanrecht voor bereiding en een kant voor afwas.  kook voor meerdere dagen zodat u niet elke dag in de situatie zit waar u veel stress zou kunnen krijgen.
 4. Stap 4 Oplossend denken. Als er een probleem is in de voeding, wat is deze dan? Wat is de oorzaak hiervan? Wat heeft u nodig om het probleem aan te pakken, zodat u er minder last van heeft? Probeer de trigger van het probleem te vinden. Waarom eet ik veel fast food? Wat is de oorzaak hiervan, ik vind het lekker, het is een gewoonte, ik houd niet van gezond, heb geen zin om te koken? Wat zijn de gevolgen van het fast food gebruik bij u? Zijn er dingen die u nu minder goed kan? Heeft de oorzaak te maken met gedachten, emoties of gevoelens? Hoe kan ik de stress verminderen, zodat de gedachten verminderen, waardoor ik anders denk over het eten, waardoor ik meer oplossingsgericht denk over de problematiek achter de fast food, waardoor ik het voedingspatroon kan veranderen in gezond, wat heb ik hiervoor nodig om dit te bereiken?
 5. Stap 5 Vermijd afleiding.  Eten is een moment van rust op een dag, door afleiding kunt u niet rustig eten en gaat u sneller eten omdat u weer veder wilt. Sluit alles af waar u mee bezig was of aan staat, voordat u gaat eten, zodat u het moment rustig begint. Door geen geluiden van buiten af te hebben, kunt u bewuster eten en heeft u meer aandacht voor uw bord en wat uw maaltijd is. Door apparatuur die aan staat word u afgeleid door het geluid, uw interesse is niet bij het eten maar bij waar het geluid vandaan komt.
 6. Stap 6 Zorg voor een vrolijke tafel. Zorg voor gezelligheid aan tafel zoor een gesprek een leuk tafel kleed of iets anders. Door dat het tafelkleed vrolijk is word u al een stuk vrolijker en daardoor kunt u meer rust vinden in het eten. Door het gezellig te hebben aan tafel is eten geen strijd met kinderen. Door het te hebben over leuke momenten is het makkelijker de rust te vinden, bijvoorbeeld een gesprek over de laatste vakantie waar bent u geweest, wat heeft u mee gemaakt, wat vond u het leukste. Dit brengt u gelijk weer even in vakantie stemming.
 7. Stap 7 Zorg voor een duidelijk planning. In het boodschappen doen, het bereiden, de tijd, de hoeveelheid. Hoe meer u plant, hoe minder stress of onrust u ervaart voor, tijdens en na het koken. Hoe meer u voorbereid, hoe makkelijker het is. Hoe beter u kunt plannen en hoe veel u zich aan de planning houd bepaald voor een groot deel de stress die u krijgt. Een duidelijke planning zorg voor structuur ritme en regelmaat en rust in uw voedingspatroon.
 8. Doel = Hoeveel kilo wilt u afvallen? Maak een doel voor elke week. Ik weeg nu … kilo volgende week wil ik dat er .. kilo af is en hiervoor ga ik …. doen. Maak een plan dat u voor langere tijd vol kunt houden. Er komen dagen dat het minder gaat, maar alleen als u dan doorzet kunt u het verwachte resultaat bereiken.
 9. Voedingsschema = Wanneer heeft u trek, wanneer heeft u honger? Kent u het verschil? Kunt u de trek uitstellen tot de volgende maaltijd? Maak een overzicht van het aantal producten en de hoeveel dat u eet per dag. Wat zijn van gezonde producten en welke zou u beter kunnen laten staan? Maak een doel om minimaal 2 ongezonde producten te stoppen en deze te vervangen door fruit of groente.
 10. Signalen herkennen = Wanneer gaat u extra eten bijvoorbeeld bij meer stress of drukte? Maak een overzicht van de extra eetmomenten op een dag en de reden waarom u toen bent gaan eten. Zou u op dit moment ook iets anders kunnen gaan doen om dit gevoel te verminderen, bijvoorbeeld door een activiteit te gaan doen? Maak een overzicht van dingen die u kunt gaan doen als u dit gevoel krijgt door het maken van een activiteitenschema, probeer de signalen steeds eerder te stoppen.
 11. Een gedachten zorgt ervoor dat u meer gaat eten en minder zin heeft dingen te ondernemen. Deze trigger moet worden aangepakt als u wilt afvallen. De gedachten houden het eetpatroon in stand, alleen door de visuele cirkel te doorbreken en de gedachten te veranderen is er een kans dat het afvallen beter gaat.  Op de momenten dat de trigger aanwezig is kunt u ademhalingsoefeningen doen om het gevoel of gedachten te veranderen.
 12. Gezonde levensstijl =  bestaat uit gezonde voeding en voldoende beweging. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten zeer actief, neem wat vaker de fiets of ga lopen. Door veel te bewegen verliest u niet alleen de kilo’s maar word u uithoudingsvermogen beter, krijgt u een beter conditie en voelt u zich beter ook bij een klein resultaat. Maak een overzicht wat u belangrijk vind in een gezonde levensstijl en probeer hier dagelijks consequent mee bezig te zijn.

Het verwachte resultaat:

Meer inzicht in uw voedingspatroon en een goede manier om deze aan te passen.

Tips:

 • Door het bijhouden van een dagboek kunt u gedachten gevoelens en emoties op schrijven en krijgt u een overzicht. Met het overzicht kunt u de signalen herkennen van bijvoorbeeld emotie eten. Door regelmatig de signalen te erkennen kunt u deze aanpakken en verminderen door er iets anders tegen over te zetten.
 • Kilo’s afvallen gaat niet in een keer, niet binnen een week of maand, er komt een tegenslag, wees u voorbereid hierop. Zolang dat u heeft gedaan om de kilo’s eraan te krijgen zolang duurt het gemiddeld om deze ook weer eraf te krijgen.

Waarschuwingen:

 • Lukt het niet een verandering aan te brengen, wacht niet te lang, maar ga langs een voedingsdeskundige die u kan ondersteunen hierbij. Hoe langer er overgewicht is, hoe groter de kans op gezondheidsproblematiek.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.