Afgekeurd maar wil graag gewoon werken. Wat voor stappen mag en/of moet ik nemen?

Ik ben 100% afgekeurd. Alleen wil ik zo graag werken en weer tegen aan gaan. ik heb een Post traumatisch stress stoornis (PTSS).  Mag ik gaan werken? Wat voor stappen moet ik ondernemen, om geen problemen te hebben met uitkeringsverstrekkers? Wil het zo netjes mogelijk afhandelen en gewoon mijn uitkering stopzetten. Wil graag weten of ik dan herkeurt moet worden of gewoon mag solliciteren?

Mag ik werken?

Ja van elke uitkeringsinstantie mag u werken. Als u zich goed genoeg voelt om te gaan werken kunt u gaan werken en opzoek gaan naar een baan. Samen met de instantie kunt u onder behoud van een uitkering werken en als het goed gaat kunt u volledig in loondienst gaan.

Wat voor stappen moet ik ondernemen, om geen problemen te hebben met uitkeringsverstrekkers?

Stap 1 Aan uw klantmanager moet u door geven dat u wilt gaan werken. Het loon dat u ontvangt moet u doorgeven en deze word ingehouden op uw uitkering. Als u gelijk u uitkering stop zet bent u afhankelijk van uw loon. Als het werk tegen valt of het lukt toch niet helemaal heeft u geen inkomsten. Het is raadzaam om in het begin te werken met behoud van uitkering om te kijken hoe het gaat. Vraag u klantmanager om advies en tips hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Stap 2 Solliciteren naar een betaalde baan, is vaak erg lastig. Mensen die volledig zijn afgekeurd doen vaak vrijwilligerswerk. Een werkgever kan een bedrag krijgen van de overheid om u in dienst te nemen. Wees eerlijk in uw brief en gesprek over diagnoses en de wil om te gaan werken. Dat u wilt gaan werken is een goede motivatie naar de gebeurtenissen. Vraag een indicatie baanafspraak aan en/of doe een beroep op hulp van je gemeente bij het vinden van aangepast werk.

Stap 3 In de brief van de keuring waarin staat dat u volledig bent afgekeurd staat in wat u wel en niet meer mag. U mag wel solliciteren, maar er zit geen verplichting meer aan. U kunt zich laten herkeuren als u denkt dat u dan meer kans heeft op de arbeidsmarkt, maar een herkeuring is niet nodig om een baan te vinden.

handige links

  1. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/w…
  2. https://www.uwv.nl/zakelijk/formulieren-do…

 

De PTSS coach kan u helpen bij: het begrijpelijk maken van de diagnose, het leren omgaan met de PTSS en de signalen, de naasten en een luistert oor

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.